Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Зміни в порядку видачі посвідчення водія

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 20.05.2009 р. № 511

Зміни в порядку видачі посвідчення водія

 

Кабмін уніс зміни до

Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.93 р. № 340 (далі — Положення). Зупинимося на основних змінах, що можуть стосуватися роботодавця.

1. Запроваджено

нову класифікацію категорій транспортних засобів (ТЗ): Так, уведено додаткові категорії В1, С1, D1, Т. Замість категорії Е запроваджено категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE. При цьому до керування ТЗ категорій D1, D, D1E, DE, Т допускаються особи, які досягли 21 року (раніше — 19 років).

Зверніть увагу: установлено норму, що передбачає

можливість обміну посвідчення водія, виданого до 17.11.2008 р. (до набуття чинності Законом України від 24.09.2009 р. № 586-VI), без складання іспитів (якщо документально підтверджено керування особою ТЗ) із проставлянням у новому посвідченні позначки новоприйнятої категорії ТЗ (наприклад, при обміні посвідчення водія категорії А в новому посвідченні вказуватимуться категорії А1 та А, категорії В — В1 та В тощо).

2. Нова редакція

Положення відтепер не передбачає наявності талона до посвідчення водія.

3.

АТП загального користування, що здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах, відтепер не мають права на підготовку водіїв ТЗ категорій D для роботи на цих маршрутах.

4. Особи, які мають посвідчення водія на право керування ТЗ будь-якої категорії, але останнім часом

не працювали водіями понад 12 місяців чи наймаються на роботу водіями вперше, допускаються до керування ТЗ після проходження стажування з практичного керування на відповідному транспортному засобі тривалістю не менше 30 годин.

5. У разі

втрати посвідчення водія видається нове з позначкою «Дублікат». На період оформлення дубліката видається тимчасовий талон на 2 місяці після складання теоретичного та практичного іспитів. Видача дубліката замість втраченого у зв’язку з крадіжкою, стихійним лихом, пожежею, повінню тощо, якщо це підтверджено відповідними документами, провадиться без складання іспитів.

6.

Повернення посвідчень водія особам, позбавленим права на керування ТЗ, незалежно від строку позбавлення прав здійснюється після складання теоретичного та практичного іспитів на ТЗ тієї категорії, права на керування яким було позбавлено.

Постанова

набрала чинності 05.06.2009 р.

(Постанова Кабінету Міністрів від 20.05.2009 р. № 511)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі