Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2009 році

Редакція БТ
Наказ від 21.05.2009 р. № 259

РОЗРАХУНОК ЗА ДЕРЖДИВІДЕНДАМИ —

ДПАУ затвердила нову форму

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 21.05.2009 р. № 259

«Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2009 році»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Як видно з назви

наказу, що коментується, ДПАУ затвердила форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2009 році (далі — Розрахунок). Таким чином, звітувати стосовно держдивідендів за півріччя, 9 місяців та 2009 рік платники зможуть уже за допомогою призначеної для цього форми. Нагадаємо, що за I квартал 2009 року унітарним державним та комунальним підприємствам довелося звітувати за допомогою пристосованої для цього торішньої форми*.

* Див. ком. «Розрахунок держдивідендів за I квартал 2009 року: ДПАУ пропонує подати за старою формою» // «БТ», 2009, № 18, с. 10.

Отже, що ж відрізняє нову форму Розрахунку від добре знайомої торішньої форми?

1. Унесено низку, так би мовити, організаційних змін

:

у шапці Розрахунку з’явилася позначка про його узгодження з КВРУ з питань податкової та митної політики;

— у назві

Розрахунку вже фігурує «2009» рік, а в рядках 05 і 08 ідеться про податковий період без прив’язки до конкретного року (у торішній формі згадувалися податкові періоди 2008 року);

— у першому розділі шапки з’явилися поля для проставляння однієї з позначок

«Звітний», «Звітний новий» чи «Уточнюючий», що дозволяють за допомогою такої форми виправляти самостійно виявлені помилки, допущені в раніше поданих Розрахунках.

2. Рядок 6

тепер призначено для зазначення розміру відрахувань — 15 %. У торішній формі в цьому рядку вказувалася сума нарахованих і сплачених до держбюджету дивідендів, на яку зменшувалася сума чистого прибутку, частина якого підлягала сплаті до бюджету (у держбюджеті-2009 такої норми немає).

У зв’язку з цим, хоча назва рядка 7 і не змінилася (

«Частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету»), але формулу для розрахунку, наведену в ній, змінено: (р. 05 х р. 06 : 100) замість ((р. 05 х 0,15) - р. 06).

3. Форму доповнено рядками 10

12, призначеними для виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданому Розрахунку.

Судячи з усього, порядок уточнення буде таким.

У шапці уточнюючого

Розрахунку вказується період, за який уточнюються дані (спеціальних полів для зазначення даних про період, в якому він подається, не передбачено, про це можна буде судити лише за датою, проставленою в штампі ДПІ про отримання).

У рядках 09 — 10 уточнюючого

Розрахунку зазначаються нові (уточнені) показники. У рядку 10 — частина чистого прибутку (доходу), нарахована в раніше поданому Розрахунку (рядок 09 такого Розрахунку). У графі 11 — різниця між показниками рядків 09 і 10 уточнюючого Розрахунку, тобто сума заниженого (додатне значення) або завищеного (від’ємне значення) податкового зобов’язання.

У разі якщо в первісному

Розрахунку було занижено податкове зобов’язання, то на суму такого заниження (додатний показник рядка 11) необхідно нарахувати 5 % самоштраф, сума якого вказується у графі 12.

Таким чином, нова форма Розрахунку більш уніфікована, ніж попередня, і, на наш погляд, не повинна викликати запитань у платників про порядок її заповнення.

Наказ, що коментується, набрав чинності 16 червня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі