Теми статей
Обрати теми

Про оплату листка непрацездатності в разі простою

Редакція БТ
Лист від 05.06.2009 р. № 138/18/99-09

ЯК УРАХОВУВАТИ ПРОСТІЙ ПРИ ОПЛАТІ ЛІКАРНЯНОГО —

Мінпраці продовжує «винаходити велосипед»

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 05.06.2009 р. № 138/18/99-09

«Про оплату листка непрацездатності в разі простою»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило порядок оплати лікарняного листка в разі, коли працівник перебував у простої в розрахунковому періоді чи в період настання страхового випадку (хвороба працівника або настання відпустки по вагітності та пологах).

Відразу зауважимо: роз’яснення Мінпраці важко назвати такими, що відповідають

Закону № 2240 та Порядку № 1266*. До того ж надані роз’яснення розпливчасті та породжують інші запитання, пов’язані з їх застосуванням.

* Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

У

листі, що коментується, Мінпраці підтверджує свою позицію, раніше озвучену в листі від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09**: простій ураховують при розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняного:

— оплата простою не з вини працівника згідно з

п. 2.2.12 Інструкції № 5 належить до фонду додаткової заробітної плати і включається до виплат, що беруть участь у розрахунку середнього заробітку;

— дні простою, що припадають на розрахунковий період, ураховуються при обчисленні середньоденної заробітної плати;

— незалежно від того, чи настала тимчасова непрацездатність працівника до початку простою або в період простою і триває після його закінчення, оплату лікарняного здійснюють у загальному порядку за робочі дні за графіком роботи підприємства (працівника).

** Див. ком. «Виплати за період простою потрібно враховувати при оплаті лікарняного — Мінпраці проти Фонду» // «БТ», 2009, № 17, с. 6.

Здавалося б, що можна ще вигадати — оскільки дні простою та суму його оплати враховують при розрахунку середнього заробітку, то нараховані працівнику в розрахунковому періоді 2/3 тарифної ставки необхідно включити до виплат, що беруть участь у його розрахунку, а дні простою — до робочих днів, що включаються до розрахункового періоду. Потім виплати ділимо на робочі дні за розрахунковий період та отримуємо середньоденну зарплату. Помножуємо розраховану зарплату на відсоток оплати залежно від страхового стажу працівника* і на кількість днів дні хвороби (у тому числі ті, що припадають на простій). Отримуємо розмір оплати листка непрацездатності.

* Застосування відсотка передбачено ст. 37 Закону № 2240 і п. 5 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

Водночас щодо визначення розміру оплати днів хвороби (відпустки по вагітності та пологах) Мінпраці надав незрозуміло чим обґрунтовані уточнення (

див. «Як 2/3 тарифної ставки за період простою впливає на розмір оплати лікарняного»).

 

Як 2/3 тарифної ставки за період простою впливає на розмір оплати лікарняного

Витяг із листа Мінпраці, що коментується

«Якщо

тимчасова непрацездатність працівника настала в період роботи і продовжується в період простою підприємства (цеху, відділу), то допомога по тимчасовій непрацездатності за період простою надається в тому розмірі, в якому надається за цей час заробітна плата працівникам, але не вище того розміру допомоги, яку даний працівник отримував би на загальних підставах.

Якщо

тимчасова непрацездатність працівника настала в період простою, то допомога по тимчасовій непрацездатності надається в тому розмірі, в якому надається за цей час заробітна плата працівникам.

Якщо

підприємство перебуває у простої з оплатою 2/3 тарифної ставки (посадового окладу) більше 6 місяців, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи, з 2/3 тарифної ставки (посадового окладу).

Це ж саме стосується і допомоги по вагітності та пологах

, яка відповідно до статей 38 і 39 Закону № 2240 надається застрахованій особі у розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу і виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Такий порядок розрахунку застосовується для страхових випадків, які настали після 22 травня 2008 року

— дати набрання чинності рішенням Конституційного Суду України , оскільки цим рішенням зміни, внесені Законом України від 28.12.2007 р. № 107 «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» до статті 53 Закону № 2240 в частині врахування при обчисленні середньої заробітної плати для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах всіх видів заробітної плати за відпрацьований час визнані неконституційними.

Тому

оплата простоїв не з вини працівника повинна включатися до розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, не включаються до цього розрахунку: оплата відпусток, суми грошових компенсацій за невикористану відпустку та перерахунок відпускних, які відповідно до п. 2.2.12 Інструкції відносяться до оплати за невідпрацьований час».

 

Здається, тепер Мінпраці вирішив обмежити розмір оплати за листком непрацездатності для осіб, які перебувають у простої, розміром заробітної плати працівникам за період простою, тобто 2/3 тарифної ставки (посадового окладу), оскільки згідно зі

ст. 113 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. період простою оплачують саме в такому розмірі.

Вважаємо подібний підхід Мінпраці таким, що не відповідає ні

Закону № 2240, ні Порядку № 1266. На сьогодні щодо розрахунку лікарняних діють лише такі обмеження:

1) до середньої зарплати включається зарплата в межах максимальної величини, з якої справляються внески (

абз. 1 п. 9 Порядку № 1266);

2) розрахована середньоденна (середньогодинна) зарплата для оплати лікарняних не може перевищувати максимальної величини, з якої справляються внески з розрахунку на один день (годину) (

абз. 4 — 6 п. 14 Порядку № 1266);

3) відсоток оплати залежить від страхового стажу працівника.

У свою чергу, оплата днів непрацездатності та відпустку по вагітності та пологах здійснюється виходячи із середнього заробітку. Звичайно, якщо на весь розрахунковий період припаде простій, то середню зарплату буде розраховано з виплат за період простою. У такому разі до розрахунку буде включено 2/3 тарифної ставки, нарахованої за місяці простою (за умови, що в такому періоді не буде нараховано інші виплати, які враховують при оплаті лікарняних). Тому й нараховані лікарняні

приблизно відповідатимуть рівню 2/3 ставки (для 100 % оплати лікарняного). Якщо ж у розрахунковому періоді, крім 2/3 тарифної ставки, буде нараховано інші виплати, що включаються до розрахунку, то визначені з урахуванням таких нарахувань лікарняні будуть більше 2/3 ставки.

Позицію Мінпраці спрямовано насамперед на зниження витрат Фонду з тимчасової втрати працездатності щодо оплати допомог за їх рахунок — при такому підході сума лікарняних буде меншою, ніж розрахована виходячи з повної суми тарифної ставки (окладу) за фактично відпрацьований час у розрахунковому періоді. Однак, якщо Мінпраці так хоче зекономити кошти Фонду, то нехай ініціює зміни до Порядку № 1266, а не видає подібні нічим не обґрунтовані роз’яснення!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі