Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про сплату консолідованого податку щороку подавати не потрібно

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Повідомлення про сплату консолідованого податку
щороку подавати не потрібно

 

Чи потрібно щороку до 1 липня повідомляти податкові органи про сплату консолідованого податку на прибуток у наступному році?

(м. Горлівка Донецької обл.)

 

Підпункт 2.1.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР

(далі — Закон про податок на прибуток) передбачає, що платник, який має філії, може прийняти рішення про сплату консолідованого податку. Форму Повідомлення платника податку про прийняття рішення про сплату консолідованого податку на прибуток підприємства затверджено наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68. Таке Повідомлення необхідно подати до податкового органу за місцем реєстрації головного підприємства і до податкових органів за місцем знаходження всіх його філій, розташованих на території інших, ніж головне підприємство, територіальних громад, до 1 липня року, що передує року, з якого така сплата починає застосовуватися.

Ні

Закон про податок на прибуток, ні Порядок складання розрахунку податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, затверджений наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68, не містять будь-яких вимог про щорічне прийняття такого рішення або про щорічне повідомлення податкових органів про таке рішення. Про строки застосування консолідованої сплати податку на прибуток у них також нічого не йдеться. Тому можна дійти висновку, що платник, який прийняв рішення про сплату консолідованого податку на прибуток, може застосовувати його до того моменту, доки не перейде на сплату податку на прибуток на загальних підставах. До такого моменту подавати будь-які додаткові (щорічні) повідомлення про порядок сплати податку на прибуток немає потреби.

Аналогічної точки зору дотримуються податківці в

листі ДПАУ від 07.12.2005 р. № 24356/7/15-0517 і статті «Сплата податку на прибуток філіями підприємств» // «Вісник податкової служби України», 2007, № 20, с. 19.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі