Теми статей
Обрати теми

Про відкриття нової філії потрібно повідомити податкові органи до настання чергового строку подання Розрахунку консолідованого податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Про відкриття нової філії потрібно повідомити податкові
органи до настання чергового строку подання Розрахунку консолідованого податку

 

Підприємство, що сплачує консолідований податок на прибуток, відкрило нову філію. Коли потрібно повідомити податковий орган про це?

(м. Житомир)

 

Якщо філія розташована на території іншої територіальної громади, вона може бути або самостійним платником податку на прибуток, або податок на прибуток за неї може сплачуватися консолідовано головним підприємством у порядку, передбаченому

п.п. 2.1.3 ст. 2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

При цьому слід ураховувати: якщо юридичною особою вже прийнято рішення про консолідовану сплату податку, то такий порядок сплати застосовується

всіма філіями разом з головним підприємством цієї юридичної особи, а не деякими з них. На це вказувала ДПАУ в листі від 17.04.2009 р. № 8166/7/15-0217*. Отже, при консолідованій сплаті податку на прибуток юридичною особою жодна з його філій (у тому числі і новозареєстрована) не може бути самостійним платником податку на прибуток.

* Див. ком. «Філії та сплата податку на прибуток: ДПАУ вносить ясність до деяких питань» // «БТ», 2009, № 19, с. 6.

Згідно з

п. 8 Порядку складання розрахунку податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68, дані обліку новостворених філій ураховуються при розрахунку консолідованого податку починаючи з того звітного (податкового) періоду, коли ці філії було створено. Отже, якщо, наприклад, філію було відкрито у травні 2009 року, то в Розрахунку податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства (далі — Розрахунок) за півріччя 2009 року дані про її діяльність має бути відображено.

Спеціальної форми повідомлення про відкриття нової філії немає, тому, на наш погляд, можна скористатися формою

Повідомлення платника податку про прийняття рішення про сплату консолідованого податку на прибуток підприємства, затвердженою наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68 (далі Повідомлення). Строків подання Повідомлення про відкриту філію законодавчо не встановлено, тому як граничний строк такого Повідомлення можна розглядати граничний строк подання Розрахунку за податковий період, в якому було створено філію (у розглянутому прикладі — 10 серпня 2009 року). Однак відкладати подання такого Повідомлення на останні дні ми б не рекомендували. Бажано зробити це завчасно, щоб не виникли проблеми з прийняттям Розрахунку.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі