Теми статей
Обрати теми

Коли потрібно повідомити податкові органи про відмову від сплати консолідованого податку?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Коли потрібно повідомити податкові органи про відмову
від сплати консолідованого податку?

 

Підприємство, що сплачує консолідований податок на прибуток, має намір перейти на звичайний порядок сплати. Коли потрібно повідомити податковий орган про таке рішення?

(м. Харків)

 

У

п.п. 2.1.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) регламентовано тільки порядок переходу на сплату консолідованого податку і встановлено строк подання відповідного повідомлення (до 1 липня року, що передує звітному). Зміна порядку сплати податку на прибуток протягом звітного року не дозволяється.

Отже, повернення на звичайний порядок сплати податку на прибуток (при якому головне підприємство та всі його філії, розташовані на території інших, ніж головне підприємство, територіальних громад, значитимуться окремими платниками податку на прибуток) можливе тільки

з початку наступного звітного року. Про порядок такого переходу в Законі про податок на прибуток не згадується.

Часто податківці на місцях проводять аналогію між переходом на сплату консолідованого податку та поверненням на звичайний порядок сплати і пропонують подавати повідомлення про повернення також до 1 липня року, що передує звітному

. Однак, на наш погляд, для такої аналогії немає підстав. Адже ні Закон про податок на прибуток, ні інші підзаконні акти не встановлюють, що платник консолідованого податку має право приймати рішення про відмову від консолідованої сплати лише в I півріччі (тільки в такому разі можна повідомити про це податкові органи до 1 липня).

Ми вважаємо, що прийняти рішення про відмову від консолідованої сплати податку на прибуток підприємство може і у II півріччі, а повідомити про це податкові органи бажано до початку наступного року, щоб з 1 січня і головне підприємство, і філії значилися окремими платниками податку на прибуток.

Тим підприємствам, які прийняли рішення про відмову від сплати консолідованого податку в першому півріччі, найкраще подати відповідне повідомлення до податкових органів до 1 липня. Тоді вже точно запитань з боку податківців щодо застосування в наступному році звичайного порядку сплати не буде. Якщо ж до 1 липня не встигли подати таке повідомлення або рішення прийняли пізніше, то підприємство має всі шанси відстояти своє право у вищому за рівнем податковому органі або в судовому порядку.

Докладніше про нюанси оподаткування філій див.

ст. «Філії: податок на прибуток і ПДВ» // «БТ», 2008, № 12, с. 14.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі