Теми статей
Обрати теми

Рядок 20 декларації з податку на прибуток заповнюють наростаючим підсумком з початку року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Рядок 20 декларації з податку на прибуток заповнюють
наростаючим підсумком з початку року

 

Підприємство 1 січня 2009 року нарахувало і сплатило податок на дивіденди та відобразило ці дані в декларації про податок на прибуток в рядку 20. Чи потрібно при заповнені декларації за півріччя зазначати ці дані в рядку 20 чи необхідно там ставити прокреслення?

(м. Харків)

 

Як усім відомо,

підприємства — емітенти корпоративних прав, які приймають рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам) відповідно до п.п. 7.8.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зобов’язані нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток, нарахований у розмірі 25 % на суму дивідендів, призначених для виплати, без зменшення суми такої виплати на суму цього податку. Зазначений авансовий внесок вносять до бюджету до/або одночасно із виплатою дивідендів та відображають у рядку 20 «Авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів» декларації та рядку 13.5 таблиці 1 Додатка К6 до неї**.

** Докладніше див. статтю «Дивіденди: підбиваємо підсумки 2008 року» // «БТ», 2009, № 8, с. 22.

Податкова декларація

згідно з п. 1.5 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, подається за квартал, півріччя, три квартали та рік та заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного календарного року.

Крім того

, в Порядку проведення камеральних перевірок податкової декларації з податку на прибуток, затвердженому наказом ДПАУ від 11.12.2006 р. № 761, указано, що у зв’язку з тим, що декларація з податку на прибуток складається наростаючим підсумком з початку року, дані звітного податкового періоду не повинні бути менше даних попереднього звітного періоду протягом звітного року . Правда, тут варто зазначити, що така норма не завжди відповідає дійсності, це стосується, зокрема, заповнення рядків 01.2 і 04.2, де відображаються результати приросту (убутку) балансової вартості ТМЦ, рядка 08, де зазначається об’єкт оподаткування податку на прибуток, та деяких інших рядків. Значення цих рядків за різні звітні періоди може зменшуватися або бути відсутнім.

Отже, якщо підприємство внесло дані про суму авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів у рядок 20 податкової декларації за I квартал 2009 року, то ці дані повинні відображатися і в наступних деклараціях звітного календарного року (за півроку, три квартали, 11 місяців, рік), оскільки декларація з податку на прибуток заповнюється наростаючим підсумком з початку року. При цьому податкові органи проводять по особовому рахунку за звітний період лише різницю між даними рядка 20 поточної декларації і даними рядка 20 декларації за попередній звітний період протягом року.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі