Теми статей
Обрати теми

Про працевлаштування іноземців та осіб без громадянства

Редакція БТ
Лист від 15.05.2009 р. №

КОЛИ ДОХОДИ ІНОЗЕМЦІВ

оподатковуються за правилами для резидентів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.05.2009 р. № 4470/6/17-0716, № 10018/7/17-0717

«Про працевлаштування іноземців та осіб без громадянства»

 

Лист

, що коментується, присвячено питанням працевлаштування іноземних громадян. На особливий інтерес серед них заслуговує питання підтвердження ними резидентського статусу.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) платником податку є нерезидент, який одержує доходи з джерелом походження з України. Закон про податок з доходів визначає нерезидента як фізичну особу, яка не є резидентом України. У свою чергу, визначення статусу резидента України залежить від багатьох факторів — місця проживання, громадянства, місцезнаходження центру життєвих інтересів тощо (п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів). Відповідно до останнього абзацу п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів достатньою підставою для визнання особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України в порядку, установленому цим Законом, або реєстрація як самозайнятої особи.

Однак ДПАУ вже досить давно має своє бачення трактування норм

п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів. На її думку, що викладена в листі від 18.02.2008 р. № 1367/6/17-0716, якщо фізична особа є громадянином України або в її паспорті стоїть імміграційна віза на в’їзд в Україну для постійного проживання та/або її зареєстровано в Україні суб’єктом підприємницької діяльності, то їй автоматично присвоюється статус резидента України для цілей Закону про податок з доходів. У інших випадках резидентський статус може бути підтверджено лише довідкою з податкового органу. Для цього фізична особа має подати до податкового органу за своїм місцем перебування в Україні Заяву фізичної особи — іноземця про самостійне визначення резидентського статусу (за формою додатка 1 до наказу ДПАУ від 05.10.2004 р. № 581). Після цього податковий орган видає на ім’я конкретного роботодавця Повідомлення про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу.

У

листі, що коментується, ДПАУ зауважила: Повідомлення є чинним у межах податкового (календарного) року, тобто іноземці повинні здійснювати підтвердження свого резидентського статусу щороку.

Свою позицію автори

листа аргументували тим, що «визначення резидентського статусу іноземця здійснюється в межах звітного податкового (календарного) року». Варто зазначити, що таке твердження не базується на вимогах нормативно-правових актів та є ще одним надуманим обмеженням від ДПАУ.

Питання оподаткування доходів нерезидентів ми докладно розглядали у статті «Виплати нерезидентам: утримуємо податок з доходів» // «БТ», 2008, № 21, с. 37.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі