Теми статей
Обрати теми

Про надання допомоги по частковому безробіттю

Редакція БТ
Лист від 19.05.2009 р. № 5615/0/14-09/026

«ПРОСТІЙ» ТА «ЧАСТКОВЕ БЕЗРОБІТТЯ» —

різницю в поняттях роз’яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.05.2009 р. № 5615/0/14-09/026

«Про надання допомоги по частковому безробіттю»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило різницю між простоєм та частковим безробіттям для застосування Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю, затвердженого наказом Мінпраці від 07.02.2009 р. № 45 (далі — Порядок), і роз’яснило питання, що виникають при наданні допомоги по частковому безробіттю.

1. Різниця між простоєм і частковим безробіттям.

Простій — це призупинення роботи, спричинене відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, непереборною силою чи іншими обставинами (ст. 34 КЗпП*).

* Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Часткове безробіття

— це вимушене тимчасове скорочення нормальної чи встановленої законодавством України тривалості робочого часу, перерва в отриманні заробітку або скорочення його розміру у зв’язку з тимчасовим припиненням виробництва без припинення трудових відносин з причини економічного, технологічного, структурного характеру (п. 7 ст. 1 Закону № 1533**).

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Характеризуючи простій, Мінпраці в

листі, що коментується, зауважив, що в період простою працівники можуть як бути присутніми на робочих місцях, так і не приходити на роботу. У цей час їх може бути за їх згодою переведено на іншу роботу***, а на підприємстві в цей період може бути проведено позаплановий ремонт обладнання, ремонт приміщень (якщо в цьому є потреба).

*** Як це оформити, Мінпраці роз’яснювало в листі від 23.01.2009 р. № 57/13/84-09 (див. ком. «Як оплачувати час простою, якщо працівника за його згодою перевели на іншу роботу — роз’яснює Мінпраці» // «БТ», 2009, № 10, с. 8).

Якщо уникнути простоїв надалі, то керівництво має вжити заходів щодо внесення змін до організації виробництва та праці, що може призвести до застосування на підприємстві на певний період роботи в режимі неповного робочого часу або до скорочення чисельності чи штату працівників. Робота в умовах неповного робочого часу оплачується пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Таким чином,

простій на виробництві призводить до застосування роботи в режимі неповного робочого часу, що, власне, і є частковим безробіттям.

2. Окремі питання, що виникають при наданні допомоги по частковому безробіттю

. Порядок породив низку запитань ще на початковому етапі його застосування*. У листі, що коментується, Мінпраці дало відповіді на деякі з них:

* Див. ком. «Часткове безробіття в роботодавця — Мінпраці розробило порядок фінансування компенсації втрати працівниками заробітку» // «БТ», 2009, № 15, с. 7.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи виділяються кошти підприємствам, де простій виник до дати набуття чинності Порядком?

Кошти для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю можуть виділятися підприємствам не раніше дати набуття чинності Порядком.

При цьому, як зауважило Мінпраці в листі, що коментується, такою датою є 16 березня 2009 року (день офіційного опублікування Порядку). Це напевно помилка, оскільки Порядок набрав чинності 13 березня 2009 року — через 10 днів з моменту реєстрації в Мін’юсті (02.03.2009 р.).

Якщо простій виник до набуття чинності Порядком, то кошти для виплати допомоги по частковому безробіттю виділяють на період з першого дня простою, підтвердженого повідомленням (додаток 1 до Порядку), тобто з дати надання такого повідомлення і до дня закінчення простою

Що розуміють під тимчасовим припиненням виробництва з причини структурного характеру?

Перепрофілювання, технічне переоснащення, зміна технології виробництва, перехід на інші види сировини тощо з метою подолання причин, що викликали припинення виробництва на підприємстві, які не пов’язані з перериванням трудових відносин із працівниками підприємства

Як підтвердити підприємству таку причину тимчасового припинення виробництва, як фінансова криза?

Підприємству необхідно довести вплив кризи безпосередньо на діяльність підприємства, а також невідворотність і тимчасовість такого простою для підприємства, тобто можливість виходу його з такої ситуації протягом 6 місяців з дня початку простою, його виникнення не з організаційно-виробничих причин, що може бути підтверджено підприємством відповідними документами.

Опосередковано такими доказами можуть бути законодавчі акти України, прийняті з метою боротьби із впливом світової фінансової кризи, з яких простежується вплив саме на діяльність підприємства (галузь, в якій працює підприємство)

Чи можуть кошти для виплати допомоги отримати інші організаційні форми господарювання, зокрема установи, організації?

Кошти на виплату допомоги по безробіттю надають незалежно від форми власності та підприємствам, діяльність яких пов’язана з виробництвом. Організаційно-правову форму господарювання та основні види діяльності підприємства зазначено в Довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організації України (ЄДРПОУ).

Дуже сумно, що правом на отримання коштів для виплати працівникам допомог по частковому безробіттю не можуть скористатися приватні підприємці, які займаються виробничою діяльністю. Незалежно від виробничої спрямованості їх діяльності центри зайнятості, найімовірніше, відмовлять у виділенні коштів, оскільки в Порядку згадуються лише підприємства

Чи поширюється дія Порядку на працівників таких підрозділів підприємства, як бухгалтерія, конструкторські підрозділи тощо?

Щоб набути права на отримання коштів для виплати допомоги таким працівникам, підприємство має довести, що скорочення робочого часу таких працівників пов’язане з тимчасовим припиненням виробництва. Таким чином, має простежуватися зв’язок «тимчасове припинення виробництва скорочення робочого часу працівника».

Наведемо приклад. Скорочення тривалості робочого часу бухгалтера, який займається виписуванням первинних документів на реалізацію продукції, може підтверджуватися значним скороченням виробництва та продажу продукції (раніше він виписував первинні документи на відвантаження продукції приблизно 100 покупцям за день, тепер — лише 5–10)

Чи можуть отримати кошти на виплату допомоги підприємства, які перебувають у стані злиття, приєднання, поділу, перетворення, спричинених наслідками впливу фінансової кризи?

Ні, не можуть, оскільки згідно зі ст. 59 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV реорганізація підприємства (злиття, приєднання, поділ, перетворення) є однією з форм припинення його діяльності.

Отже, припинення виробництва у зв’язку з реорганізацією підприємства не дає підприємствам права на виділення їм коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю. А з визначення часткового безробіття і власне Порядку випливає, що для отримання коштів на виплату допомоги по частковому безробіттю, припинення виробництва має бути тимчасовим

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі