Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок поквапилися перерахувати за новими ставками за весь 2009 рік

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Транспортний податок поквапилися перерахувати за новими ставками за весь 2009 рік

 

Дізнавшись про зниження ставок податку з власників транспортних засобів, наше підприємство відразу ж подало уточнюючий Розрахунок, в якому суми податку було розраховано на весь 2009 рік (у тому числі й на I квартал) за новими ставками. Відповідну суму було сплачено нами за I квартал 2009 року в установлені строки.

Судячи з останніх роз’яснень ДПАУ, нами було занижено суму транспортного податку за I квартал 2009 року. Як виправити таку помилку та чи потрібно сплачувати штрафні санкції?

(м. Маріуполь)

 

Незважаючи на те, що для податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — транспортний податок) установлено річний звітний період, застосовувати ставки, передбачені

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 05.03.2009 р. № 1075-VI (далі — знижені ставки), до всього 2009 року, на наш погляд, неправильно, оскільки більшу частину I кварталу (з 10.01.2009 р. по 25.03.2009 р.) діяли ставки, запроваджені Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797 (далі — підвищені ставки).

Якщо дотримуватись рекомендацій ДПАУ, викладених у

листі від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317*, то необхідно перерахувати лише суми податку, що підлягають сплаті за II — IV квартали 2009 року. Механізм такого перерахунку було викладено ДПАУ в листі від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245** (далі — лист № 21971). А сума транспортного податку, що підлягає сплаті до бюджету за I квартал 2009 року на підставі річного Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунок), має залишитися незмінною.

* Див. ком. «Транспортний податок за зниженими ставками потрібно перерахувати починаючи з другого кварталу» // «БТ», 2009, № 18, с. 9; статтю «Уточнюємо транспортний податок: як це зробити правильно?» // «БТ», 2009, № 21, с. 16.

** Про те, як його застосувати у 2009 році, див. консультацію «При перерахунку транспортного податку e 2009 році можна використовувати роз’яснення ДПАУ 2005 року» // «БТ», 2009, № 21, с. 43.

Судячи із запитання, підприємство на підставі уточнюючого

Розрахунку (назвемо його Розрахунок № 1) за I квартал 2009 року нарахувало суму транспортного податку за зниженими ставками. Найімовірніше, податківці вважатимуть такий факт заниженням податку з усіма штрафними наслідками, що звідси випливають.

Щоб виправити цю помилку, можна запропонувати такі варіанти.

1. Варіант «формальний»

Необхідно подати уточнюючий

Розрахунок (назвемо його Розрахунок № 2), в якому знову розрахувати транспортний податок за підвищеними ставками, причому якщо заповнювати його, чітко дотримуючись положень Порядку № 373***, такі ставки потрібно застосувати до всього 2009 року, а не лише до I кварталу. При цьому за підвищеними ставками буде розраховано й суми транспортного податку за II — IV квартали 2009 року, тобто ми повернемося до ситуації, яка була після подання первісного річного Розрахунку.

*** Порядок заповнення та подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органів державної податкової служби, затверджений наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

У рядках 1 і 2

Довідки**** до Розрахунку № 2 необхідно буде зазначити загальні суми графи 11 Розрахунку № 1 та Розрахунку № 2 відповідно. Отже, базу для нарахування штрафних санкцій (5 %) буде розраховано виходячи з річних сум транспортного податку, адже наміри платника в майбутньому перерахувати суми транспортного податку на II — IV квартали 2009 року при цьому не враховуються. Таким чином, за заниження транспортного податку за I квартал 2009 року платник повинен буде сплатити штраф у розмірі не 5 % від суми, на яку занижено транспортний податок за I квартал 2009 року, а вчетверо більший — 5 % від річної суми заниження.

**** Довідка про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

Щоб знову розрахувати суми транспортного податку за II — IV квартали 2009 року за зниженими ставками, доведеться подати ще один уточнюючий

Розрахунок (назвемо його Розрахунок № 3), в якому потрібно перерахувати за зниженими ставками суми транспортного податку за строками сплати, що не настали ( II — IV квартали 2009 року). При цьому сума штрафних санкцій, нарахована на підставі Розрахунку № 2, не зменшується.

У результаті суму транспортного податку буде нараховано в особовому рахунку платника за I квартал на підставі

Розрахунку № 2, а за II — IV квартали — на підставі Розрахунку № 3 .

2. Варіант «оптимістичний» від ДПАУ

Механізм, розглянутий у попередньому варіанті, передбачено в

Порядку № 373. Однак слід звернути увагу, що ДПАУ в листі № 21971, по суті, дозволила деякі «вольності» у заповненні уточнюючого Розрахунку. Їх сутність зводиться до такого: в уточнюючому Розрахунку (у нашому випадку — Розрахунок № 3) рядок, в якому має бути зазначено суму, що підлягає сплаті за I квартал, не заповнюється (у ньому ставиться прокреслення), а заповнюються лише рядки за строками сплати, що не настали. У результаті звітний період (рік) дробиться на періоди сплати (квартали). Причому прив’язка до строків, що «не настали», нічим не регламентована.

На наш погляд, такі ж «вольності» можна допустити і в

Розрахунку № 2, тобто зазначити в ньому лише суму податку, що підлягає сплаті за період, що уточнюється (за I квартал 2009 року). За іншими строками сплати (II — IV квартали 2009 року) необхідно поставити прокреслення. Відповідно і в Довідці до Розрахунку № 2 у рядках 1 і 2 необхідно вказати не загальні суми графи 11 Розрахунку № 1 та Розрахунку № 2 відповідно, а лише 1/4 таких сум, тобто суму, розраховану до сплати за I квартал 2009 року за кожним Розрахунком. При цьому 5 % самоштраф буде нараховано на фактичну суму заниження (за I квартал).

У результаті вийде, що суму транспортного податку буде нараховано в особовому рахунку платника за I квартал на підставі

Розрахунку № 2, а за II — IV квартали — на підставі Розрахунку № 1.

Оскільки такий механізм виправлення помилки, м’яко кажучи, не передбачено

Порядком № 373, перед його застосуванням незайвим буде отримати індивідуальне податкове роз’яснення із цього приводу.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі