Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник, який реалізує газети власного виробництва, має право не використовувати РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиноподатник, який реалізує газети власного виробництва, має право не використовувати РРО

 

Підприємство, яке є платником єдиного податку за ставкою 10 %, займається видавничою діяльністю, а саме видавництвом газет. Реалізацію своєї продукції воно здійснює іншим підприємствам міста, з якими укладені договори з оплатою за безготівковим розрахунком. Чи має право підприємство реалізовувати свої газети фізичним особам за готівкові кошти через касу підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів?

(м. Севастополь)

 

При здійсненні описаних у запитанні операцій перш за все виниикають такі запитання:

— чи слід придбавати торговий патент;

— чи необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Згідно з

п. 6 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 платники єдиного податку звільняються від придбання торгового патенту. Ураховуючи, що ваше підприємство є платником єдиного податку, придбавати торговий патент йому не потрібно.

Що стосується застосування РРО, то згідно з

п. 1 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

У нашому випадку підприємство планує здійснювати реалізацію своєї власної продукції — газет, а тому воно має повне право не використовувати РРО і розрахункові книжки, але лише за умови прийому грошей до каси та оформлення підприємством прибуткових касових ордерів.

Отже,

підприємство-єдиноподатник, яке планує здійснювати реалізацію газет власного виробництва не повинне отримувати торговий патент на здійснення такої діяльності та має право не використовувати РРО.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі