Теми статей
Обрати теми

Деякі питання іпотечного кредитування. Про затвердження Порядку надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом

Редакція БТ
Постанова від 11.02.2009 р. № 127, 140

БУДІВНИЦТВО ЖИТЛА:

антикризові порядки держпідтримки

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 р. № 127

«Деякі питання іпотечного кредитування»

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 р. № 140

«Про затвердження Порядку надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом»

 

Не так давно на сторінках нашої газети ми аналізували норми

Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» від 25.12.2008 р. № 800-VI*. Закон № 800 вимагає прийняття ще низки підзаконних нормативно-правових актів, про появу яких ми обіцяли вас інформувати. Цю обіцянку сьогодні й виконуємо.

* Див. статті «Будівництво: антикризові зміни для громадян» // «БТ», 2008, № 6, с. 56; «Будівництво: антикризові зміни для забудовників» // «БТ», 2009, № 8, с. 16.

1.

Законом № 800 передбачено низку заходів щодо виведення будівельної галузі з кризи (ч. 1 ст. 1 Закону № 800). При цьому в першу чергу фінансуватиметься завершення будівництва об’єктів, що відповідають певним вимогам КМУ та у 2009 році мають ступінь будівельної готовності 70 % і вище. Постановою № 127, що коментується, Кабмін затвердив Порядок фінансування завершення будівництва житлових об’єктів зі ступенем готовності понад 70 відсотків із застосуванням механізму іпотечного кредитування громадян, що визначає механізм іпотечного кредитування за стандартами надання, рефінансування та обслуговування іпотечних кредитів Державної іпотечної установи (ДІУ) громадян України для завершення будівництва житлових об’єктів зі ступенем готовності понад 70 % і рефінансування цією установою таких кредитів за рахунок коштів, залучених шляхом розміщення її облігацій, випущених під надану у 2008 році державну гарантію.

Порядком

№ 127 установлено таке:

— рефінансування іпотечних кредитів здійснюється на підставі договору про співпрацю між ДІУ, управителем, забудовником та первинним кредитором;

— фінансування будівництва об’єктів здійснюється через

фонди фінансування будівництва виду А;

житлові об’єкти та їх забудовники визначаються за результатами конкурсу (з елементами аукціону), що проводиться в порядку, установленому Мінрегіонбудом, МФУ та Мінекономіки. Зауважимо, що на сайті Мінрегіонбуду (http://minregionbud.gov.ua) уже з’явився перелік таких об’єктів. Крім того, там зазначено адресу, за якою будівельні організації можуть надсилати заявки: 01025 м. Київ, вул. Велика Житомирська, 9 (тел. для довідок: (044) 284-06-94, (044) 284-06-99);

строк надання цільових кредитів не може перевищувати 30 місяців;

іпотечний кредит надається громадянам для завершення будівництва житлових об’єктів виходячи з норми 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. м на сім’ю.

2.

Постановою № 140, що коментується, Кабмін затвердив Порядок надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом, яким визначено механізм надання держпідтримки в будівництві (придбанні) доступного житла та забезпечення ним громадян.

Право на отримання держпідтримки

мають громадяни:

— які

перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов;

середньомісячний сукупний дохід яких разом із членами їх сімей із розрахунку на одну особу не перевищує, за даними Держкомстату 4-кратного розміру середньомісячної заробітної плати в регіоні;

— яких відповідно до рішення місцевого органу виконавчої влади

включено до списку осіб, які мають право на доступне житло.

Відбір «держпідтримуваних» громадян

здійснюють місцеві органи виконавчої влади з урахуванням черговості взяття на облік, а також права на позачергове чи першочергове поліпшення житлових умов.

Забезпечення доступним житлом здійснюється шляхом

спільного фінансування за рахунок бюджетних коштів та коштів громадянина (вони вносяться ним на його поточний рахунок у банку) за такою схемою:

держава оплачує 30 % вартості доступного житла відповідно до встановлених лімітів за площею доступного житла («21 кв. м на людину + 10,5 кв. м на сім’ю») лише після того, як громадянин укладе кредитний договір з банком та внесе кошти в сумі не меншій, ніж різниця між вартістю та обсягом коштів, наданих як держпідтримка;

громадянин оплачує відповідно до зазначених лімітів («21 кв. м на людину + 10,5 кв. м на сім’ю») 70 % вартості житла, що визначається як вартість будівництва 1 кв. м загальної площі доступного житла в регіоні згідно з проектно-кошторисною документацією, що відповідає державним будівельним нормам (ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва»). Решта вартості площі житла, що перевищує зазначені обмеження, сплачується громадянином за ринковою вартістю, визначеною договором про будівництво. При цьому перевищення зазначених норм допускається в межах до 30 % загальної площі житла, яке громадянин може придбати.

Замовник будівництва доступного житла укладає з громадянином та уповноваженим банком

договір про будівництво, підставою для чого є документ про попередню згоду уповноваженого банку на надання громадянину кредиту на суму вартості житла за вирахуванням 30 % вартості, що оплачується державою, або довідка уповноваженого банку про наявність на поточному рахунку громадянина власних коштів у такій сумі.

Постанова № 127 набрала чинності 03.03.2009 р., постанова № 140 — з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі