Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Правил дорожнього руху

Редакція БТ
Постанова від 11.02.2009 р. № 124

РЕЄСТРАЦІЙНИЙ ТАЛОН

за наявності довіреності не обов’язковий — КМУ вніс зміни до Правил дорожнього руху

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 р. № 124

«Про внесення змін до Правил дорожнього руху»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уніс чергові зміни до Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306 (далі — Правила)*.

* Про попередні зміни в постанові КМУ від 11.02.2009 р. № 76 на с. 12 цього номера.

Зміни, що коментуються, порадують водіїв, які не є власниками транспортних засобів (ТЗ) та керують ними за довіреностями, договорами оренди чи лізингу тощо.

Згідно з оновленим

п.п. «б» п. 2.1 Правил водій у разі відсутності в ТЗ його власника повинен мати при собі свідоцтво про право спільної власності на цей ТЗ або «реєстраційний чи інший засвідчений в установленому порядку документ, що підтверджує право керування, користування чи розпорядження таким транспортним засобом». Таким чином, крім тимчасового реєстраційного талона, підставою для керування ТЗ без його власника можуть бути ті самі довіреності, договори оренди чи лізингу тощо.

Крім того, згідно з новою редакцією

п.п. «б» п. 2.2 Правил особа, яка використовує ТЗ на законних підставах (що, власне, підтверджує довіреність, договір оренди чи лізингу тощо), має право передавати у своїй присутності керування ТЗ іншій особі.

Таким чином, водій, який не є власником ТЗ, може керувати ним без тимчасового реєстраційного талона, не побоюючись при цьому бути оштрафованим** на підставі

ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X, але за наявності документа, що підтверджує право керування, користування чи розпорядження таким ТЗ.

** Докладніше див. статтю «Водій — інспектор ДАІ: які документи необхідно пред’явити для перевірки» // «БТ», 2008, № 48, с. 19.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 5 березня 2009 року (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр», 2009, № 40.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі