Теми статей
Обрати теми

Про особливості оподаткування ПДВ сум, які сплачуються покупцем у разі простроченого виконання ним договірних зобов’язань

Редакція БТ
Лист від 16.01.2009 р. № 738/7/16-1517-26

ПРОСТРОЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ:

чи оподатковувати ПДВ інфляційну складову та 3 % річних

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.01.2009 р. № 738/7/16-1517-26

«Про особливості оподаткування ПДВ сум, які сплачуються покупцем у разі простроченого виконання ним договірних зобов’язань»

 

Нагадаємо, що відповідно до

ч. 2 ст. 625 Цивільного Кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. При надходженні до кредитора сум інфляційної складової та 3 % річних, які сплачує боржник відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦКУ, податківці вимагають, щоб такі суми були обкладені ПДВ.

Таку думку ДПАУ висловлювала у

листах від 25.07.2001 р. № 4879/6/16-1217 та від 07.10.2004 р. № 8920/6/15-2415-26. ДПАУ наполягала на тому, що такі суми повинні обкладатися ПДВ через те, що вони розцінюються як компенсація вартості товарів (послуг) згідно з п. 4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Із цією думкою податківців можна і посперечатися, наполягаючи на тому, що такі суми є неустойкою, а тому не пов’язані з поставкою товарів чи послуг (не є компенсацією вартості товарів чи послуг). На цій підставі вони не можуть розглядатися як об’єкт оподаткування ПДВ.

Тим же платникам податків, які не бажають сперечатися з податківцями, варто звернути увагу на два важливих моменти, які озвучили ДПАУ у

листі, що коментується:

1. Датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ щодо сум індексу інфляції та 3 % річних, які сплачуються покупцем згідно з

ч. 2 ст. 625 ЦКУ у разі простроченого виконання ним договірних зобов’язань, є дата фактичного отримання продавцем цих сум. У випадку, якщо продавцем були визначені податкові зобов’язання з ПДВ на дату нарахування таких сум на підставі прийнятих судових рішень, на дату отримання цих коштів податкові зобов’язання з ПДВ повторно не нараховуються.

2. Відображувати в обліку ці суми потрібно на основі

Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної). При цьому при заповненні такого Розрахунку у графі 3 «номенклатура поставки товарів (послуг)» потрібно вказати «сум індексу інфляції та 3 % річних, які сплачуються покупцем згідно зі ст. 625 Цивільного кодексу України у разі простроченого виконання ним договірних зобов’язань за товарами, послугами, указаними в податковій накладній № _______» (зазначається номер податкової накладної, виписаної на суму поставки цих товарів (послуг), визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості). Крім того, графи 4 — 8 у такому випадку не заповнюються, у них має бути проставлений прочерк.

Такий підхід до відображення сум інфляційної складової та 3 % річних у кредитора дає можливість боржникові право на податковий кредит з ПДВ та на валові витрати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі