Теми статей
Обрати теми

Про можливість отримання бюджетного відшкодування ПДВ, не задекларованого в періоді виникнення

Редакція БТ
Лист від 30.01.2009 р. № 1793/7/16-1517-07

ЯКЩО БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ

не задеклароване в періоді виникнення, то його можна відшкодувати — думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.01.2009 р. № 1793/7/16-1517-07

«Про можливість отримання бюджетного відшкодування ПДВ, не задекларованого в періоді виникнення»

 

Ні для кого не таємниця, що більшість платників ПДВ, які мають право на отримання бюджетного відшкодування, не декларують від’ємне значення ПДВ, щоб марно не наражатися на перевірку з приводу правомірності заявленого бюджетного відшкодування. Як правило, такі суми ПДВ «осідають» у рядку 26 декларацій з ПДВ та відображаються в

Довідці про залишки від’ємного значення* як не сплачені постачальнику.

* Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, — додаток 2 до декларації з ПДВ, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

У період економічної кризи, коли гостро відчувається брак оборотних коштів, багато платників можуть наважитися затребувати невідшкодовану суму ПДВ. І така можливість у платника ПДВ є. Як зауважила ДПАУ в

листі, що коментується, це можливо, якщо платник ПДВ самостійно виявив заниження бюджетного відшкодування і це не зафіксовано органом податкової служби. У цьому випадку платник може подати Уточнюючий розрахунок** і Довідку про залишки від’ємного значення за той період, в якому у нього виникло право на бюджетне відшкодування (коли фактично була оплата), задекларувавши в них виправлені показники. Від себе додамо, що відповідно до п.п. 4.4.1 Порядку № 166***, крім згаданих у листі ДПА, що коментується, Уточнюючого розрахунку і Довідки про залишки від’ємного значення, необхідно подати Розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до декларації), а в разі заповнення рядка 25.1 декларації з ПДВ — Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до декларації)****.

*** Порядок заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (у редакції від 15.06.2005 р. № 213).

** Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок — додаток 5 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

**** Докладніше див. статті «Помилки з ПДВ: виправлення через уточнюючий розрахунок рядків, до яких подають додаток» // «БТ», 2008, № 21, с. 33 і «Бюджетне відшкодування ПДВ — якщо закралася помилка» // «БТ», 2008, № 43, с. 43.

Читачам, які наважаться скористатися своїм правом на отримання бюджетного відшкодування, краще поквапитися, оскільки якщо факт заниження бюджетного відшкодування зафіксує податковий орган, то можливості отримати таке бюджетне відшкодування вже не буде. Згідно з

абзацом «а» п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ***** у цьому випадку платнику надсилається податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого заниження та підстави для її розрахунку. Більше того, вважається, що платник добровільно відмовився від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування та враховує її згідно з п.п. 7.7.3 Закону про ПДВ у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів.

***** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Така сума (на підставі податкового повідомлення) виключається з показника рядка 26 декларації шляхом уключення її зі знаком «-» до рядка 23.4 декларації за наступний (після перевірки) податковий період. Така вимога міститься в

п.п. 5.12.6 оновленого****** Порядку № 166. У подальшому таку суму бюджетного відшкодування не може бути отримано на розрахунковий рахунок.

****** Див. статтю «Декларація з ПДВ: нюанси заповнення оновленої форми» на с. 38 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі