Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка бухгалтера. Нарахування єдиного податку юридичною особою

Редакція БТ
Стаття

НАРАХУВАННЯ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ЮРИДИЧНОЮ ОСОБОЮ

 

Спрощена система оподаткування суб’єктів малого підприємництва дуже популярна, оскільки дозволяє істотно скоротити витрати на сплату податків та витрати часу й коштів на ведення податкового обліку. Однак гранична лаконічність, з якою визначено базу обкладення єдиним податком для юридичних осіб, викликала багато запитань і різних думок стосовно того, чи включається конкретний вид доходу до оподатковуваної виручки.

 

Відображення виручки у Книзі обліку доходів

Згідно з

Порядком № 554* у Книзі обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (далі — Книга обліку доходів) у хронологічному порядку на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, проведені у звітному (податковому) періоді. Записи мають здійснюватися на дату зарахування (списання) грошових коштів на поточний рахунок або до каси підприємства (за касовим методом). Суми виручки зазначаються з урахуванням ПДВ, але без урахування акцизного збору, а витрати — з урахуванням ПДВ та акцизного збору. Підсумки у графах 3 — 7 обчислюються щомісяця, наростаючим підсумком з початку року.

* Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затверджений наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477 (у редакції від 13.10.99 р. № 554).

Книга обліку доходів

має бути прошнурована і містити пронумеровані аркуші. На останній сторінці робиться запис про кількість сторінок, що засвідчується підписом керівника, печаткою підприємства та печаткою податкового органу.

На наш погляд, порядок заповнення окремих граф

Книги обліку доходів податківцями сформульовано не дуже вдало: наприклад, у графі 5 пропонується відображати всі так звані позареалізаційні доходи, частина з яких підлягає обкладенню єдиним податком, а частина — ні.

Ми пропонуємо вам скористатися альтернативним підходом до заповнення граф 3 — 5

Книги обліку доходів, що передбачає розмежування за графами надходжень, які обкладаються та не обкладаються єдиним податком (табл. 1), що дозволяє відразу формувати дані, необхідні для складання Розрахунку єдиного податку**.

** Розрахунок сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затверджений наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98 (у редакції від 20.04.2003 р. № 145).

 

Таблиця 1

Графа Книги обліку доходів

Відображається

Згідно з Порядком № 554

Альтернативний варіант

Графа 3 «Сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)»

Сума доходів, отриманих від виробництва та продажу продукції (товарів, робіт, послуг)

Надходження (крім виручки від реалізації основних фондів), що підлягають обкладенню єдиним податком

Графа 4 «Сума виручки від реалізації основних фондів»

Різниця між сумою, отриманою від реалізації основних фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу

Фінансовий результат від реалізації основних фондів

Графа 5 «Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації»

Грошові кошти, отримані від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, МШП, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди

Надходження і доходи, що до бази обкладення єдиним податком не включаються

 

Заповнення Розрахунку єдиного податку

При заповненні

Розрахунку єдиного податку слід керуватися вимогами Порядку № 98***, яким установлено порядок його заповнення, але з урахуванням певних застережень.

*** Порядок складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затверджений наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98 (у редакції від 20.04.2003 р. №145).

Так, згідно з

п. 3 Порядку № 98 у рядку 2 «Виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору» відображається сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (і) до каси суб’єкта малого підприємництва. Однак цю вимогу не слід розуміти буквально. Як зауважив Вищий адміністративний суд України у постанові від 10.07.2007 р. у справі № 25/125-11/374, п. 3 Порядку № 98 не містить виняткової вимоги зараховувати до складу виручки, що підлягає оподаткуванню, всі надходження до каси або на розрахунковий рахунок єдиноподатника, що підтверджується змістом розшифровки відповідних сум, наведених у рядку 2 Розрахунку єдиного податку. Інакше кажучи, слід керуватися назвою рядка 2 Розрахунку єдиного податку і вказувати в ньому лише оподатковувану виручку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Якщо при заповненні

Книги обліку доходів ви скористалися запропонованим нами альтернативним підходом, то до рядка 2 необхідно перенести підсумкові дані графи 3 Книги обліку доходів.

Якщо ж при заповненні

Книги обліку доходів ви чітко дотримувались Порядку № 554, то для заповнення рядка 2 Розрахунку єдиного податку доведеться до підсумкових даних графи 3 Книги обліку доходів додати окремі (вибірково) показники графи 5, що включаються до бази оподаткування.

Із приводу заповнення рядка 3 «Виручка від реалізації основних фондів» особливих запитань бути не повинно. У ньому відображається виручка, отримана суб’єктом малого підприємництва від продажу основних фондів, яка визначається як різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

При заповненні рядка 4

Розрахунку єдиного податку, так само, як і при заповненні рядка 2, ми рекомендуємо керуватися назвою цього рядка, а точніше, наведеною формулою (рядок 2 + рядок 3) і не звертати увагу на вимогу п. 5 Порядку № 98, що передбачає відображення в рядку 4 загальної суми грошових коштів, отриманих на розрахунковий рахунок або (і) до каси суб’єкта малого підприємництва з урахуванням грошових коштів, отриманих від реалізації основних засобів .

 

База для нарахування єдиного податку

Порядок обчислення бази єдиного податку викладено

в Указі № 746*, де передбачено, що єдиний податок обчислюється з виручки від реалізації продукції. Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). У випадку здійснення операцій з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

* Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Таким чином, базу обкладення єдиним податком можна показати у вигляді такої формули:

База оподаткування

=

Виручка від реалізації продукції
(товарів, робіт, послуг)

+

Виручка від реалізації основних фондів

Однак податківці, посилаючись на

Порядок № 554, зараховують до бази обкладення єдиним податком окремі позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації.

Дійсно,

п. 5 Порядку № 554 передбачено відображення у графі 5 Книги обліку доходів сум, фактично отриманих на поточний рахунок і до каси від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, МШП, матеріалів, палива, орендної плати, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо їх не було оподатковано у джерела виплати відповідно до Закону про податок на прибуток**).

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

На наш погляд, таке розширення бази для нарахування єдиного податку не відповідає

Указу № 746, оскільки деякі з інших операцій не пов’язані з реалізацією продукції (наприклад, надходження безповоротної фінансової допомоги), а деякі взагалі не спричинюють надходження грошових коштів (наприклад, прострочена кредиторська заборгованість).

На нашу думку, до позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації необхідно підходити вибірково та включати до бази оподаткування лише ті види грошових доходів, які можна розцінювати як компенсацію вартості переданих товарів (робіт, послуг), наприклад, орендну плату. А от на практиці, у тому числі й судовій, при вирішенні питання про включення або невключення до бази обкладення єдиним податком надходжень часто виходять з того, чи є дохід у грошовій формі.

Для зручності користування наведемо види доходів, що часто зустрічаються, і думки, що склалися стосовно включення їх до бази обкладення єдиним податком, у табличній формі (табл. 2), якою, на наш погляд, найзручніше користуватися читачам.

 

Таблиця 2

Що включати до бази обкладення єдиним податком юридичній особі

№ з/п

Вид доходу

Включення до бази оподаткування

Коментар

думка податкових органів

думка редакції

1

2

3

4

5

1. ВИРУЧКА ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ (ТОВАРІВ, РОБІТ, ПОСЛУГ), ВИРУЧКА ВІД ІНШОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ

1.1

Виручка, фактично отримана на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)

Включається

Включається

Це прямо передбачено ст. 1 Указу № 746

1.2

Кошти, отримані від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у межах договорів, що не передбачають переходу права власності на такі кошти (комісія (доручення), надання послуг з переробки давальницької сировини, експедиторських послуг тощо)

Включати лише винагороду за посередницькі послуги (листи ДПАУ від 07.11.2000 р. №14724/7/15-1317, від 10.04.2006 р. № 4025/6/15-0416; від 08.05.2007 р. № 4441/6/15-0416)

Згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (листи від 24.03.2006 р. № 2274, від 17.10.2006 р. № 7520, від 15.05.2007 р. № 3450, від 27.12.2007 р. № 9742, від 23.09.2008 р. № 8060)

Оподатковуваною виручкою є лише та сума
коштів, що надійшла як плата за надані послуги, а не вся сума транзитних коштів, що підлягають обов’язковій передачі третій особі. Важливо, щоб ці суми чітко застерігалися в договорах і платіжних документах.
Однак при визначенні граничної суми виручки єдиноподатника (1 млн грн.) податківці враховують усі надходження, у тому числі і транзитні суми

1.3

Кошти, отримані від замовника генпідрядником-єдиноподатником для перерахування субпідряднику (співвиконавцю)

Включаються (листи ДПАУ від 01.12.2005 р. № 11743/6/15-1218, від 10.03.2006 р. № 2812/3/15-0416; «ВПСУ»*, 2006, №№ 6, 12, 42; 2008, № 37)

Підтримуємо позицію ДПАУ. Держпідприємництва в листі від 08.10.2003 р. № 5843 дотримується аналогічної позиції, хоча в більш ранніх листах вважав такі кошти транзитними, такими, що не включаються до бази обкладення єдиним податком (листи від 14.02.2003 р. № 5-532/840, від 26.09.2003 р. № 5641)

Оскільки до генпідрядника переходить право власності на всю суму отриманих грошових
коштів, вони є оподатковуваною виручкою

* Журнал «Вісник податкової служби України».

1.4

Платежі, отримані за договором фінансового лізингу (платіж як винагорода за отримане в лізинг майно)

 —

Включати. Позицію підтримує Держпідприємництва (лист від 24.10.2001 р. №1-221/6346)

Такі кошти є виручкою від продажу майна, переданого в лізинг

1.5

Орендна плата, у тому числі й кошти, що отримуються за суборенду

Включається («ВПСУ», 2005, № 16; 2008, № 10)

Згодні

Такі кошти є виручкою від продажу робіт
(послуг)

1.6

 

Кошти, отримані орендарем за комунальні послуги, електроенергію, воду, телефон тощо

 

Включаються (лист ДПАУ від 04.03.2003 р. № 1617/6/15-2216, «ВПСУ», 2004, №№ 11, 14; 2006, № 6; 2008, № 23)

 

Згодні. Останнім часом такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (листи від 05.07.2006 р. № 4844, від 13.09.2006 р. № 6646)

 

Як правило, постачальники таких послуг надають їх саме орендодавцю, а не орендарям. Орендодавець же передає такі послуги орендарю за компенсацію, що є оподатковуваною виручкою.

Якщо це можливо, бажано укладати прямий договір між комунальними службами та орендарем

1.7

Виручка від реалізації цінних паперів

1) Включається лише фінансовий результат (лист ДПАУ від 11.01.2006 р. № 71/6/15-0416; «ВПСУ», 2008, № 35).
2) Включається вся сума виручки («ВПСУ», 2004, № 23; 2006, № 6)

Із першою позицією можна погодитися, але обережним платникам рекомендуємо включати всю суму

Пункт 5 Порядку № 554 передбачає відображення у Книзі доходів лише фінансового результату, хоча ст. 1 Указу № 746 передбачає включення всієї суми виручки від продажу товарів, якими, по суті, є й цінні папери.
Щоб уникнути неприємностей, рекомендуємо отримати індивідуальне податкове роз’яснення в податковому органі за місцем реєстрації.
Див. також «Продаж єдиноподатником долі у статутному фонді іншого підприємства» // «БТ», 2008, № 38, с. 38; «До бази обкладення єдиним податком включають загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій» // «БТ», 2008, № 34, с. 43

1.8

Виручка від реалізації МШП, матеріалів, палива

Включається

У разі продажу МШП, матеріалів, палива вони також є товарами, тому виручка має обкладатися єдиним податком

1.9

Виручка, що надійшла в іноземній валюті

Включається гривнєвий еквівалент за курсом НБУ на дату зарахування валюти («ВПСУ», 2006, № 7, № 16)

Згодні

Отриманням коштів вважається зарахування їх на поточний валютний рахунок підприємства. При подальшому продажі валюти отримані
кошти не включаються до бази оподаткування

1.10

Виручка (у тому числі в іноземній валюті), з якої банк утримав комісійну винагороду до зарахування на поточний рахунок

Включається вся сума з урахуванням комісійної винагороди банку

Якщо за договором банківського рахунка банк зараховує на поточний рахунок кошти за мінусом комісії банку, рекомендуємо таку комісійну винагороду також уключати до бази нарахування єдиного податку, оскільки вона є частиною виручки*

* Див. також «Як розрахувати єдиний податок, якщо виручка надійшла за вирахуванням комісії банку» // «БТ», 2007, № 49, с. 34.

1.11

Роялті

Включаються («ВПСУ», 2004, № 23; 2008, № 11)

Згодні

За своєю сутністю роялті є платою за надання права користування нематеріальним активом (п. 4 П(С)БО 15 «Дохід»), тобто є виручкою від реалізації послуг

1.12

ПДВ у складі виручки платників єдиного податку за ставкою 6 %

Включається («ВПСУ», 2005, № 35)

Згодні, хоча, на думку Держпідприємництва, не включається (лист 21.01.2002 р. № 2-532/313), але на практиці не працює

Стаття 3 Указу № 746 передбачає виключення з виручки тільки сум акцизного збору

1.13

Ринковий збір, курортний збір, збір за паркування автотранспорту, податок на рекламу

Не включаються (лист ДПАУ від 22.11.2000 р. № 15532/7/15-1317; «ВПСУ», 2006, №№ 10, 14; 2005, № 40)

Згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (лист від 10.08.2001 р. № 2-532/4980)

Такі кошти є транзитними, оскільки підлягають перерахуванню до місцевих бюджетів

1.14

Земельний податок, що включається до складу орендної плати

Включається (лист ДПАУ від 21.04.2006 р. № 148/2/15-0410)

Згодні

Є частиною виручки, отриманої за оренду*

* Хоча згідно зі ст. 6 Указу № 746 єдиноподатники не є платниками плати (податку) за землю, податківці наполягають на тому, що за земельні ділянки під будівлями, спорудами або їх частинами, переданими іншим суб’єктам господарювання має, сплачуватись земельний податок на загальних підставах (лист ДПАУ від 21.04.2006 р. № 148/2/15-0410; «ВПСУ», 2008, № 36).

2. ВИРУЧКА ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

2.1

Виручка від реалізації основних фондів

Включається різниця між сумою, отриманою від реалізації основних фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу (лист ДПАУ від 18.04.2006 р. № 4330/6/15-04/6)

Згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (листи від 20.12.2002 р. № 2-221/6867 і від 20.01.2003 р. № 2-221/340)

Отримана сума виручки від реалізації зменшується на залишкову вартість основних фондів, розраховану за правилами бухгалтерського обліку на момент продажу (див. статтю «Як розрахувати виручку єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2006, № 19, с. 20)

2.2

Якщо виручка від продажу основних фондів надходить частинами

Зобов’язання виникають частинами виходячи із суми, що надійшла. Аналогічною є позиція Держпідприємництва (лист від 24.10.2001 р. № 1-221/6346)

Оскільки це питання законодавчо не врегульоване, вважаємо за найправильніше розраховувати суму виручки (різницю між продажною та залишковою вартістю) пропорційно частці оплати, що надійшла, у загальній продажній вартості (див. статтю «Як розрахувати виручку єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2006, № 19, с. 20)

2.3

Основні фонди, що не відпрацювали 365 днів

Зобов’язання виникають за правилами оподаткування основних фондів. Аналогічною є позиція Держпідприємництва (лист від 20.12.2002 р. № 2-221/6867)

У цьому випадку «основні фонди» розглядаються в бухгалтерському розумінні (п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби»)

2.4

Виручка від реалізації земельної ділянки

Є дві думки:
1) включається вся сума (лист ДПАУ від 22.03.2006 р. № 2673/6/15-0416);
2) включається різниця між отриманою сумою та залишковою вартістю («ВПСУ», 2008, № 11)

Нам ближча друга думка

Земельна ділянка належить до основних фондів (п. 5.1 П(С)БО 7 «Основні засоби»), тому базою нарахування єдиного податку є різниця між виручкою та залишковою вартістю. Оскільки на земельні ділянки амортизація не нараховується (п. 22 П(С)БО 7), залишкова вартість дорівнюватиме балансовій вартості

3. ПОЗАРЕАЛІЗАЦІЙНІ ДОХОДИ ТА ІНШІ НАДХОДЖЕННЯ

3.1. Позареалізаційні доходи

3.1.1

Суми отриманого страхового відшкодування

Включаються (лист ДПАУ від 24.05.2006 р. № 5799/6/15-0416; «ВПСУ» 2005, № 22; 2006, № 14; 2008, № 35)

Не згодні. Поділяємо позицію Держпідприємництва (лист від 24.02.2003 р. № 3-221/1020)

Надходження таких коштів не пов’язане з продажем продукції (товарів, робіт, послуг)

3.1.2

Кошти, отримані від громадян як страховий платіж за обов’язковим особистим страхуванням, включені до вартості квитка

Не включаються («ВПСУ», 2004, № 42)

Згодні

Такі кошти є для перевізника транзитними (перераховуються страховику)

3.1.3

Додатна курсова різниця

Включається (лист ДПАУ від 24.05.2006 р. № 5799/6/15-0416; «ВПСУ», 2006, № 16; 2007, № 1 — 2)

Не згодні

Законодавчо таких вимог не передбачено. Якщо дотримуватись такої логіки, то від’ємну курсову різницю слід вираховувати з бази обкладення єдиним податком

3.1.4

Безоплатно передані єдиноподатником основні фонди, товари
(роботи, послуги)

Не включаються

У цьому випадку відсутня виручка — об’єкт обкладення єдиним податком

3.2. Платежі, пов’язані з несвоєчасною сплатою боргу, та судові витрати

3.2.1

Штрафні санкції, стягнуті в судовому порядку

Включаються (лист ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6423/6/15-0416; «ВПСУ», 2005, № 44)

Не згодні

Надходження таких коштів не пов’язане з продажем продукції (товарів, робіт, послуг), тому вони не включаються до виручки

3.2.2

Пеня, нарахована за несвоєчасність розрахунків за договором, сума компенсації від знецінення основного боргу внаслідок інфляції

Включається («ВПСУ», 2005, № 41)

Не згодні

Пеня, як і компенсація за знецінення боргу, за своєю сутністю є санкцією, передбаченою законодавством за прострочення виконання боржником грошового зобов’язання, та не є виручкою

3.2.3

Суми держмита і плати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відшкодовані за рішенням суду

Не включаються («ВПСУ», 2005, № 41)

Згодні

Не є виручкою від реалізації

3.3. Фінансова допомога і кредити

3.3.1

Поворотна фінансова допомога (позика)

Включається (лист ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/15-1317; «ВПСУ», 2006, №№ 7, 14; 2008, №№ 10, 23)

Не згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (листи від 28.10.2004 р. № 7489, від 13.09.2006 р. № 6645, від 12.12.2006 р. № 8939, від 16.07.2008 р. № 6017)

Фінансова допомога не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

3.3.2

Безповоротна фінансова допомога, у тому числі благодійна

Включається (лист ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6423/6/15-0416)

Не згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (листи від 26.04.2005 р. № 3163; від 12.12.2006 р. № 8939)

Не є виручкою від реалізації, хоча існує негативна судова практика (в окремих рішеннях суди підтримували податківців у цьому питанні)

3.3.3

Повернення фінансової допомоги, наданої єдиноподатником

Не включається («ВПСУ», 2004, № 25; 2006, № 14)

Згодні

Не є виручкою від реалізації

3.3.4

Кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок у вигляді кредиту, наданого банком

Не включаються (лист ДПАУ від 24.05.2006 р. № 5798/415-0416)

Згодні

Такі кошти не є доходом навіть з точки зору бухгалтерського обліку

3.3.5

Проценти банку, у тому числі за депозитним рахунком

Включаються (листи ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6423/6/15-0416, від 06.09.2006 р. № 9948/6/15-0416; «ВПСУ», 2006, № 14; 2008, № 11)

Згодні, хоча із цього приводу є судова практика зі скасування рішень податкових органів, якими було донараховано єдиний податок на суму процентів банку (рішення ВАСУ від 15.11.2006 р. у справі № 11/166-05, постанова ВАСУ від 15.02.2007 р. у справі № 5/916-9/129)

Проценти за своєю економічною сутністю є платою за надане право користування своїми грошовими коштами (платою за послуги)

3.3.6

Кошти, що надійшли у вигляді міжнародної технічної допомоги

Включається (лист ДПАУ від 29.01.2003 р. № 694/6/15-1210)

Не включається, такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (лист від 04.02.2003 р. № 3-222/624)

Надходження фінансової, технічної, консультаційної та іншої допомоги, яку отримано учасниками проектів міжнародної технічної допомоги, не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і не включається до бази оподаткування

3.3.7

Безоплатно отримані основні фонди, товари (роботи, послуги)

Не включаються («ВПСУ», 2003, № 10; 2008, № 33)

Згодні

У цьому випадку відсутня виручка — об’єкт обкладення єдиним податком

3.4. Кредиторська заборгованість

3.4.1

Кредиторська заборгованість
зі строком позовної давності,
що минув

Включається (п. 5 Порядку № 554; листи ДПАУ від 04.03.2003 р. № 1617/6/15-2216; від 23.06.2006 р. № 6904/6/15-0416; «ВПСУ», 2005, № 45; 2006, № 16)

Не згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (лист від 12.05.2003 р. № 2846), що підтверджується судовою практикою (постанова ВАСУ від 15.02.2007 р. у справі № 5/916-9/129)

Наявність простроченої кредиторської заборгованості або її списання не спричинює надходження грошових коштів, тому не є виручкою, що підлягає включенню до бази обкладення єдиним податком

3.5. Кошти, що отримуються з бюджету та з цільових фондів

3.5.1

Кошти, що надходять з бюджету у вигляді дотацій, субсидій з метою державного регулювання цін

Включається (лист ДПАУ від 21.04.2006 р. № 148/2/15-0410; «ВПСУ», 2007, № 1 — 2)

Згодні, якщо такі кошти надходять у вигляді доплати до встановленого тарифу

По суті, єдиноподатник отримує компенсацію частини вартості продукції (товарів, робіт, послуг)

3.5.2

Кошти, отримані з місцевого бюджету для виконання робіт із благоустрою населеного пункту, передбачені програмою природоохоронних заходів

Не включаються («ВПСУ», 2002, № 43)
Включаються («ВПСУ», 2003, № 20, 44; 2004, №№ 1, 8, 14)

Включаються, якщо такі кошти надходять для виконання конкретних робіт

Надходження таких коштів пов’язане з виконанням певних робіт, замовником яких є місцеві органи влади, тому такі кошти можуть розцінюватися як виручка, що підлягає обкладенню єдиним податком

3.5.3

Кошти, що надходять за капітальними трансфертами на придбання нового спецавтомобіля для реалізації програми економічного та соціального розвитку

Включаються («ВПСУ», 2003, № 23)

Не згодні

Отримані кошти не є виручкою, однак, якщо є можливість, краще отримувати автомобіль, а не кошти для його придбання

3.5.4

Кошти, отримані з бюджету як компенсація витрат сільгосппідприємств на сплату процентів за користування банківським кредитом

Не включаються («ВПСУ», 2003, № 44)

Згодні

Надходження таких коштів не пов’язане з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг)

3.5.5

Кошти, що надходять на поточні витрати або покриття збитків

Включаються («ВПСУ», 2005, № 20)

Не згодні

Отримані кошти не є виручкою

3.5.6

Суми страхових виплат з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Не включаються (лист ДПАУ від 06.03.2007 р. № 2171/6/17-0716)

Згодні

Отримані кошти не є виручкою

3.5.7

Кошти, що надійшли до каси підприємства від працівника за санаторно-курортну путівку, отриману з Фонду соціального страхування

Не включаються («ВПСУ», 2004, № 42)

Згодні

Не є виручкою від реалізації, транзитні кошти

3.5.8

Суми витрат, що відшкодовуються підприємству центром зайнятості у вигляді дотації на працевлаштування

Є дві думки:
1) не включаються («ВПСУ», 2004, № 42);
2) включаються
(«ВПСУ», 2006, № 42)

Ми підтримуємо першу думку

Надходження дотацій не пов’язане з реалізацією та не є виручкою

3.6. Кошти для формування статутного фонду, дивіденди

3.6.1

Внесок до статутного фонду
(кошти, що вносяться учасником для формування чи поповнення статутного капіталу)

Не включається (лист ДПАУ від 08.02.2001 р. № 563/6/15-1316; «ВПСУ», 2006, № 14)

Згодні. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (лист від 01.07.2003 р. № 3858)

Кошти вносяться в обмін на корпоративні права та не є виручкою від реалізації

3.6.2

Отримані дивіденди

Не включаються. Такої ж позиції дотримується Держпідприємництва (лист від 08.08.2003 р. № 4738)

Отримані дивіденди не є виручкою від реалізації

3.6.3

Невиплачені дивіденди,
спрямовані на збільшення статутного фонду

Не включаються («ВПСУ», 2006, № 19)

Згодні

Не належать до виручки від реалізації

3.7. Помилково зараховані кошти

3.7.1

Помилково зараховані (надміру перераховані) кошти і кошти, отримані за договором, розірваним до початку виконання робіт

Не включаються, якщо зарахування та повернення коштів відбулися в одному звітному періоді. Включаються в періоді надходження; якщо повернення здійснено в наступному періоді, необхідно відкоригувати (зменшити) базу обкладення єдиним податком (лист ДПАУ від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416; «ВПСУ», 2007, № 44; 2008, № 23)

Згодні

У разі повернення таких коштів можна стверджувати, що вони не є виручкою від реалізації (див. статтю «Єдиний податок — якщо помилково надійшли гроші на рахунок» // «БТ», 2007, № 25, с. 20)

3.7.2

Повернені власні кошти, раніше перераховані іншій особі

Не включаються («ВПСУ», 2005, № 22; 2006, № 6; 2007, № 44)

Згодні

Це відшкодування власних коштів єдиноподатника, які вже було обкладено єдиним податком

3.7.3

Сума поверненого депозиту

Не включаються («ВПСУ», 2008, № 11)

Згодні

Надходять власні кошти платника, які вже було обкладено єдиним податком

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі