Теми статей
Обрати теми

Про порядок застосування окремих положень розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства» у зв’язку з набуттям ним чинності

Редакція БТ
Роз'яснення від 17.02.2009 р. № 3

ЗАКОН ПРО АКЦІОНЕРНІ ТОВАРИСТВА:

ДКЦПФР роз’яснює деякі проблемні питання перехідного періоду

 

Роз’яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.02.2009 р. № 3

«Про порядок застосування окремих положень розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення»

 Закону України

«Про акціонерні товариства» у зв’язку з набуттям ним чинності»

 

У документі, що коментується, ДКЦПФР роз’яснила питання, пов’язані з набуттям чинності

Законом України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI (далі Закон про АТ). Нагадаємо, що цей Закон набирає чинності з 30.04.2009 р. (хоча відразу зауважимо: на думку ДКЦПФР, — з 29.04.2009 р.). Водночас ст. 1 — 49 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі Закон № 1576) щодо АТ утратять чинність лише через 2 роки після набуття чинності Законом про АТ. Протягом цих двох років статути й інші внутрішні документи АТ, створених до набрання чинності Законом про АТ, має бути приведено у відповідність до норм цього Закону. Однак, якщо загальними зборами АТ, створеного до набуття чинності Законом про АТ, прийнято рішення про зміну розміру статутного капіталу, деномінацію акцій та емісію цінних паперів, то таке АТ зобов’язане привести свою діяльність у відповідність до Закону про АТ достроковою. Крім того, до приведення у відповідність до Закону про АТ закони України, інші нормативно-правові акти діють у частині, що не суперечить Закону про АТ.

Усі ці правила викладено в

розділі XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про АТ. Однак застосування їх на практиці в перехідний період викликає низку запитань.

1. Що вважати датою створення АТ

. В останньому абзаці роз’яснення, що коментується, зазначено: у разі, коли збори засновників АТ провадяться починаючи з 29.04.2009 р., вони приймають відповідно до Закону про АТ рішення про створення публічного АТ чи приватного АТ. З цього доходимо висновку: ДКЦПФР вважає, що такою датою для цілей Закону про АТ потрібно вважати момент проведення зборів засновників АТ (якщо такі збори проводяться, починаючи з дня набуття чинності Законом про АТ, уся процедура створення вже має відбуватися за новими правилами).

Що вважається приведенням діяльності товариства у відповідність до вимог Закону про АТ?

На думку ДКЦПФР, приведення діяльності акціонерного товариства у відповідність до вимог до Закону про АТ потребує здійснення таких дій:

унесення змін до статуту товариства шляхом викладення його у новій редакції, які в тому числі передбачають зміни найменування акціонерного товариства з відкритого/ закритого акціонерного товариства на публічне/ приватне акціонерне товариство, а також виконання всіх інших вимог Закону про АТ у статуті товариства;

— приведення

внутрішніх документів товариства у відповідність до вимог Закону про АТ, а також нової редакції статуту товариства.

Серед внутрішніх документів слід назвати положення про загальні збори акціонерного товариства, наглядову раду, виконавчий орган та ревізійну комісію (ревізора) товариства.

Згідно з

п. 7 розділу XVII Закону про АТ товариства звільняються від сплати реєстраційного збору під час реєстрації змін до статуту товариства чи статуту в новій редакції у зв’язку з приведенням його у відповідність до Закону про АТ.

Що вважати датою приведення діяльності АТ у відповідність до вимог Закону про АТ.

На думку ДКЦПФР, нею потрібно вважати дату держреєстрації змін до статуту шляхом викладення статуту в новій редакції, які в тому числі передбачають зміну найменування АТ (з відкритого/закритого АТ на публічне/приватне АТ).

Що стосується внутрішніх документів АТ, то датою їх приведення «у відповідність», на наш погляд, вважається дата прийняття відповідного рішення на загальних зборах акціонерів.

Ураховуючи такі висновки, а також те, що АТ, як правило, проводять загальні збори акціонерів один раз на рік, ДКЦПФР рекомендує затвердити зміни до статуту і внутрішні документи АТ на загальних зборах акціонерів у 2010 році.

Таким чином, набуття чинності

Законом про АТ створює відразу кілька правових режимів для АТ:

1)

АТ, які буде створено з цієї дати, повинні будуть керуватися вимогами Закону про АТ і чинним законодавством у частині, що не суперечить Закону про АТ;

2)

АТ, створені до цієї дати, протягом 2 років можуть використовувати відповідні положення Закону № 1576, за винятком випадків, коли:

— таке АТ вирішує достроково привести свою діяльність у відповідність до

Закону про АТ;

— АТ на загальних зборах акціонерів приймає рішення про зміну розміру статутного капіталу товариства, деномінацію акцій та емісію цінних паперів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі