Теми статей
Обрати теми

Про сплату внесків до Фонду безробіття з виплат за договорами цивільно-правового характеру

Редакція БТ
Лист від 16.02.2009 р. №

НА ВИПЛАТИ ЗА ЦП-ДОГОВОРАМИ ЄДИНОПОДАТНИКИ

нараховують внески до Фонду безробіття з 13.01.2009 р.
 —  роз’яснює Держцентр зайнятості

 

Лист Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України від 16.02.2009 р. № ДЦ-03-1093/0/6-09

«Про сплату внесків до Фонду безробіття з виплат за договорами цивільно-правового характеру»

 

Листом

, що коментується, Державний центр зайнятості вказав на необхідність нарахування внесків (1,6 %, 2,2 %) до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (ФБ) на виплати за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ) суб’єктами підприємницької діяльності, які застосовують спрощену систему оподаткування.

На те, що єдиноподатники зобов’язані з 13.01.2009 р. нараховувати внески до ФБ на винагороди за договорами ЦПХ, Центр зайнятості вказував раніше у своєму

листі від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09*.

* Докладніше див. статтю «Зарплата і виплати за цивільно-правовими договорами у 2009 році» // «БТ», 2009, № 4, с. 36.

У

листі, що коментується, Центр зайнятості підтвердив свою позицію з цього питання та навів аргументи на користь цього:

1.

Указом про спрощену систему** суб’єкти підприємницької діяльності звільняються від обов’язку нарахування, відрахування та перерахування до державних цільових фондів зборів, пов’язаних з виплатою заробітної плати працівникам, які перебувають з ними у трудових відносинах. Ми не згодні з цим аргументом Центру зайнятості. У п. 6 Указу йдеться в цілому про звільнення від сплати внесків на соціальне страхування, а не лише стосовно «зарплатних» внесків: «Суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником таких видів податків і зборів (обов’язкових платежів) <...> збору на обов’язкове соціальне страхування».

** Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

2. Виконання робіт (надання послуг) за договорами ЦПХ не підпадає під дію

Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Таким чином, на думку Центру зайнятості,

роботодавці-єдиноподатники (юридичні та фізичні особи) у разі здійснення виплат за договорами ЦПХ мають нараховувати і сплачувати страхові внески в розмірі 1,6 % (якщо фізична особа перебуває з ними у трудових відносинах) або 2,2 % (якщо фізична особа не є найманим працівником).

Водночас із зарплати найманих працівників необхідно лише утримувати внесок до ФБ (0,6 %).

Крім того, Центр зайнятості роз’яснив, що

в разі укладення договорів ЦПХ з підприємцем внесок до ФБ на винагороди за ними нараховувати не потрібно. Умовою для цього, на думку Центру зайнятості, є відповідність виконаних робіт (наданих послуг) видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію як підприємця. Водночас свідоцтво про держреєстрацію не містить інформації про види діяльності, що здійснюються підприємцем. Мабуть, Центр зайнятості мав на увазі Свідоцтво про сплату єдиного податку.

На нашу думку, при укладенні договорів ЦПХ підприємцями внесок до ФБ нараховувати не потрібно, оскільки відповідно до законодавства для підприємців з 13.01.2009 р., як і раніше, страхування у ФБ є добровільним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі