Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанови Кабміну від 20.12.97 р. № 1442

Редакція БТ
Постанова від 05.03.2009 р. № 162

ПРАВИЛА ТОРГІВЛІ НАФТОПРОДУКТАМИ —

Кабмін уносить зміни

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 162

«Про внесення змін до постанови Кабміну від 20.12.97 р. № 1442»

 

Постановою

, що коментується Кабмін уніс зміни до Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою КМУ від 20.12.97 р. № 1442. Відзначимо найсуттєвіші з них.

1.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж нафтопродуктів, відтепер зобов’язані надати споживачеві, крім раніше передбаченої п. 9 Правил № 1442 інформації, ще й відомості про вміст у нафтопродуктах шкідливих для здоров’я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами та про умови зберігання нафтопродуктів. Зазначимо, що така інформація повинна подаватися споживачеві згідно із законодавством про мови, раніше її могли подавати лише державною мовою (п. 9).

2

. Розрахунки за продані нафтопродукти із застосуванням талонів чи відомостей на відпуск нафтопродуктів здійснюються виключно через установи банків.

3

. Споживач має право протягом 14 днів з дня купівлі нафтопродуктів обміняти нафтопродукти належної якості на аналогічні у того суб’єкта господарювання, в якого вони були придбані, у разі, неможливості використання таких нафтопродуктів за призначенням.

Обмін таких нафтопродуктів проводиться за умови, якщо вони не використовувалися, збережено їх товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також за наявності розрахункового документа, виданого споживачеві разом з проданими нафтопродуктами.

При розірванні договору купівлі-продажу нафтопродуктів розрахунки із споживачем здійснюються виходячи з вартості нафтопродуктів на час їх купівлі. Гроші, сплачені за нафтопродукти, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору — в інший строк за домовленістю сторін, але не більше ніж 7 днів

(п. 11).

4.

Забороняється доставка автомобільного бензину в автоцистернах та інших ємкостях, що раніше були використані для перевезення інших нафтопродуктів, без відповідної їх підготовки. Раніше заборонялося перевезення лише неетилового бензину, у ємностях, що не були відповідно зачищені після перевезення в них етилованого бензину (п. 26).

5

. Забороняється приймати нафтопродукти на АЗС у разі:

— відсутності на автоцистернах пломб вантажовідправника, їх пошкодження (у разі пломбування автоцистерни) або невідповідності їх відбитку печатки на товарно-транспортній накладній;

— відсутності свідоцтва про повірку автоцистерни;

— несправності зливного пристрою автомобільної цистерни;

— несправності заземлювального пристрою;

— настання грози;

— неналежного оформлення або відсутності товарно-транспортної накладної;

— наявності підтоварної води і механічних домішок у нафтопродуктах;

— невідповідності якості нафтопродуктів вимогам нормативних документів;

— відсутності паспорта якості нафтопродукту або неналежного його оформлення (відсутність номера, марки та виду, не зазначені усі показники якості);

— відсутності копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 16.03.2009 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі