Теми статей
Обрати теми

Про перерахунок страхових внесків із суми відпускних

Редакція БТ
Лист від 23.02.2009 р. №

ПЕРЕХІДНІ ВІДПУСКНІ —

за якими ставками сплачувати соцвнески

 

Лист Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України від 16.02.2009 р. № ДЦ-03-1068/0/6-09

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.02.2009 р. № 02-24-327

«Про перерахунок страхових внесків із суми відпускних»

 

Нагадаємо, що

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI, що набрав чинності з 13 січня 2009 року, змінено ставки внесків до Фонду страхування на випадок безробіття (ФБ) і до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності (ФВПТ):

— ставку внеску до ФБ у частині нарахувань збільшено з 1,3 до 1,6 %, а в частині утримань — з 0,5 до 0,6 %;

— ставка внеску до ФТВП у частині нарахувань зменшена з 1,5 до 1,4 %, а в частині утримань залишилася колишньою.

Традиційно зміна ставок соцвнесків породжує проблеми зі сплатою соцвнесків з перехідних виплат — зокрема, із сум відпускних. Саме цьому питанню і присвячено

листи, що коментуються сьогодні.

Перш ніж проаналізувати думку ФТВП і Держцентру зайнятості, нагадаємо, що на сьогодні існують два базові походи до нарахування сум відпускних:

1) відпускні нараховуються в тому місяці, на який вони припадають (ми вважаємо саме цей підхід правильним, таким, що відповідає положенням бухгалтерських стандартів);

2) відпускні нараховуються наперед, єдиною сумою в тому місяці, в якому вони виплачуються працівнику.

Відразу зауважимо: Держцентр зайнятості до проблеми підійшов ґрунтовніше, ніж ФТВП. На його думку, як випливає з його

листа (див. «Внески із суми відпускних — думка держорганів»):

— якщо відпускні нараховуються за першим варіантом, то суму січневих відпускних слід розподілити на дві частини: з частини, що припадає на період до 13.01.2009 р., сплатити внески за старими ставками, а з частини, що припадає на період з 13.01.2009 р., — за новими;

— якщо відпускні за січень нараховано у грудні (тобто відпускні нараховуються за другим варіантом), то суму внесків перераховувати не потрібно.

А от ФТВП особливість нарахування відпускних, здається, не врахував: автори

листа при вирішенні питання прив’язалися тільки до періоду, за який нараховано внески. Мабуть, це свідчить про необхідність перерахунку суми внесків із частини січневих відпускних, якщо вони нараховувалися за другим варіантом.

На закінчення вкотре порадимо бухгалтерам тих підприємств, які все ще використовують другий підхід до нарахування відпускних, перейти до першого. Як показує практика, це позбавляє багатьох проблеми з перехідними виплатами.

 

Внески із суми відпускних — думка держорганів

Витяг із листа Держцентру зайнятості, що коментується

 

«Згідно з

пунктом 5.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття нарахування страхових внесків на оплату щорічної відпустки, період якої більше одного місяця, здійснюється за ставкою, що діє на момент її нарахування, окремо за кожний місяць. Тому страхові внески на відпускні, які нараховані та сплачені у грудні 2008 року або до 13 січня 2009 року за діючими на час нарахування тарифами, не перераховуються».

Витяг із листа ФТВП, що коментується

«Що стосується щорічної відпустки, то слід зазначити, що суми відпускних, на відміну від порядку їхньої фактичної виплати, для нарахування страхових внесків розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці (

підпункт 1.6.1 пункту 1.6 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5). Відповідно з цих частин і справляються страхові внески до Фонду, що передбачено пунктом 3.2 розділу 3 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16.

Таким чином, при наданні працівникові щорічної відпустки, яка припадає на грудень 2008 року та січень 2009 року, нарахування страхових внесків до Фонду на суми відпускних здійснюється окремо, за грудень та січень (з 1 по 12 січня 2009 року) — за ставкою 1,5 %. а з 13 січня 2009 року — 1,4 відсотка».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі