Теми статей
Обрати теми

Як комітенту нараховувати ПДВ при роботі з комісіонером — неплатником ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як комітенту нараховувати ПДВ при роботі з комісіонером — неплатником ПДВ

 

Комітент — платник ПДВ уклав договір комісії на продаж товару з комісіонером — неплатником ПДВ. Які податкові наслідки з ПДВ виникають у комітента?

(м. Харків)

 

Податкові наслідки з ПДВ в учасників

договору комісії на продаж регламентуються п. 4.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ ). Згідно з цим пунктом, якщо платник податку здійснює діяльність з поставки товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку (далі — комісіонер) здійснювати поставку товарів від імені та за дорученням іншої особи (далі — комітент) без передачі права власності на такі товари, то датою збільшення податкових зобов’язань комісіонера є дата, визначена за правилами, установленими п. 7.3 Закону про ПДВ. Датою збільшення суми податкового кредиту комісіонера є дата перерахування грошових коштів на користь комітента або надання останньому інших видів компенсації вартості зазначених товарів. При цьому датою збільшення податкових зобов’язань комітента є дата отримання грошових коштів чи інших видів компенсації вартості товарів від комісіонера.

Однак у цій ситуації застосовувати

п. 4.7 Закону про ПДВ не можна. Справа в тому, що п. 4.7 Закону про ПДВ стосується посередника (комісіонера), податку, який є платником, і у третьому абзаці цього пункту також фігурують слова «при цьому», що стосуються дій комітента. Незважаючи на це, комітент зобов’язаний нарахувати зобов’язання з ПДВ. Питання полягає в даті. Якщо п. 4.7 Закону про ПДВ не застосовувати, то податкові зобов’язання він має відобразити не за датою отримання коштів від комісіонера, а за загальними принципами, тобто за загальним правилом першої події. Підпункт 7.3.1 Закону про ПДВ зазначає, що податкові зобов’язання виникають або за датою зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податків, або за датою відвантаження товарів покупцю. Складність полягає в тому, що відвантажує товар покупцю та отримує гроші від нього комісіонер (комітент же отримує грошові кошти не від покупця, а від комісіонера, йому й відвантажує товар).

Водночас потрібно звернути увагу на два моменти:

1) загальновідомо, що все,

отримане комісіонером за угодою, належить комітенту. Отже, кошти, отримані комісіонером від покупця, належать комітенту;

2) «загальний» момент виникнення валових доходів з податку на прибуток (

п.п. 11.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) аналогічний «загальному» моменту виникнення податкових зобов’язань з ПДВ. А в цьому питанні все-таки досягнуто деяка визначеність. Так, ДПАУ в листі від 27.05.2004 р. № 9657/7/15-1117 зазначає, що при реалізації комісіонером товару покупцю відбувається перехід права власності від комітента до покупця. Така операція вважається продажем. А оскільки це так, то валовий дохід, що отримується в результаті проведення такої операції, відображається в податковому обліку комітента . Тому після отримання звіту від комісіонера про факт продажу товару комітент зобов’язаний збільшити валовий дохід. Вважаємо, що в цій ситуації потрібно провести паралель і відобразити податкові зобов’язання з ПДВ за правилом першої події: або за датою отримання комісіонером оплати від покупця, або за датою відвантаження товару комісіонером покупцю. У зв’язку з цим рекомендуємо комітенту передбачити в договорі комісії умову, згідно з якою комісіонер має інформувати комітента, надавати підтверджуючі документи в день оплати покупцем вартості товару і відвантаження товару покупцю.

 

img 1

 

 Також зауважимо, що комітент у момент нарахування податкових зобов’язань з ПДВ має виписати податкову накладну згідно з Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (далі — Порядок № 165). У п 16 цього Порядку зазначено, що датою виписування податкової накладної в комітента є дата «перерахування грошових коштів на користь комітента або надання останньому інших видів компенсації вартості зазначених товарів». Але, як ми вже з’ясували, це не наш випадок (п. 4.7 Закону про ПДВ не працює), отже, виписати податкову накладну комітент має за правилом першої події (найчастіше першою подією є відвантаження товару комісіонером покупцю). Податкова накладна в цій ситуації виписується на ім’я комісіонера. Оскільки комісіонер — неплатник ПДВ, то на оригіналі податкової накладної слід проставити позначку «Поставка неплатнику податку (п. 8 Порядку № 165). Крім того, при виписуванні такої податкової накладної необхідно в рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» проставити «Х». Обидва примірники податкової накладної залишаються в комітента.

Як бачимо, ситуація для платників податків не дуже сприятлива: податкові зобов’язання з ПДВ комітент відображає, а право на податковий кредит ніхто не отримує (комісіонер — неплатник ПДВ, та й покупець працює лише з ним). У цій ситуації ми б порекомендували укласти договір доручення, за яким гроші від покупця надходили б безпосередньо довірителю. Тоді б довіритель (комітент) виписував податкову накладну на ім’я покупця (платника ПДВ). У результаті покупець мав би повне право на податковий кредит з ПДВ на підставі отриманої податкової накладної.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі