Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури

Редакція БТ
Наказ від 27.01.2009 р. № 47

ЛІЦЕНЗУВАННЯ БУДІВНИЦТВА:

Мінрегіонбуд затвердило Ліцензійні умови

 

Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.01.2009 р. № 47

«Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури»

 

Наказом

, що коментується Мінрегіонбуд затвердило нові Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури.

Старі

Ліцензійні умови провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж), затверджені спільним наказом Держпідприємництва та Держкомбуду від 13.09.2001 р. № 112/182, утратили чинність відповідно до спільного наказу Держпідприємництва та Мінрегіонбуду від 16.02.2009 р. № 29/70.

Нові

Ліцензійні умови відрізняються від старих тим, що:

1) окремо визначені організаційні, кваліфікаційні та технологічні вимоги для провадження

інжинірингових робіт. Раніше такі вимоги встановлювалися лише для вишукувальних, будівельних та монтажних робіт;

2)

при провадженні вишукувальних, будівельних та монтажних робіт змінилися кваліфікаційні характеристики для працівників. Зокрема при провадженні:

— вишукувальних робіт стаж роботи для головного геодезиста (топографа) та для головного геолога (гідрогеолога) за професією керівників нижчого рівня має бути: для магістра не менше 2 років, для спеціаліста — не менше 3 років (раніше цей строк становив 8 та 10 років відповідно). Крім того, встановлено вимоги для таких працівників, як начальник партії та буровий майстер;

— будівельних та монтажних робіт дозволено працювати на посадах начальника будівельної дільниці, виконавців будівельних робіт, майстра будівельних та монтажних робіт та геодезиста працівникам, які мають базову вищу освіту відповідного напрямку підготовки за кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст». Також установлено вимоги до кваліфікації і для такої посади, як технік-будівельник (раніше вимоги не встановлювалися).

Зазначимо також те, що в додатку до

нових Ліцензійних умов наведено Перелік робіт провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури.

Нагадаємо, що проблема з визначенням видів робі, які підлягають ліцензуванню на сьогодні стоїть гостро і все ще не вирішена. Свого часу Держархбудінспекція

наказом від 16.07.2008 р. № 112 затвердила Примірний перелік робіт провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, який, на думку Мінрегіонбуду (лист від 30.10.2008 р. № 22/2-37), потрібно використовувати при здійсненні ліцензування будівництва. Також Мінрегіонбуд зазначає, що цей Примірний перелік не є вичерпним і використовується лише як довідник, основна мета якого — забезпечення у процесі ліцензування єдиної деталізації (однаковість трактування) провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, а також інформаційної єдності назв робіт та їх кодових позначень.

Держпідприємництва в свою чергу зазначив (

лист від 19.09.2008 р. № 7946), що Примірний перелік не є регуляторним актом і використання його є не правомірним, а регулювати питання щодо об’єктів ліцензування робіт потрібно на рівні законів . А в листі від 31.10.2008 р. № 9221 Держпідприємництва практично поставив під сумнів легітимність існування цього Примірного переліку.

І ось тепер маємо ще один

Перелік робіт. Але питання щодо списку робіт, які підлягають ліцензуванню все одно залишилися не зняті, оскільки не зрозуміло: чи буде цей Перелік вичерпним, оскільки відрізняється він від Примірного переліку лише деталізацією робіт за декількома позиціями. Тому сподіваємося, що в найближчий час ці два органи дадуть свої роз’яснення щодо затвердженого Переліку робіт і вирішать це питання.

Звернемо увагу і на те, що Держархбудінспекція

наказом від 25.02.2009 р. № 30 затвердила Тимчасовий регламент роботи Держархбудінспекції та її територіальних органів з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, тим самим визнавши таким, що втратив чинність, попередній Регламент, затверджений наказом Держархбудінспекції від 21.07.2008 р. № 119 .

Новий

Регламент кардинальних змін не вніс, але був доповнений документами, згідно з якими відбувається зміна, доповнення чи анулювання ліцензії, а саме: Заявою на видачу ліцензії, Заявою на зміну переліку робіт, Заявою на переоформлення ліцензії, Заявою на видачу дубліката ліцензії, Заявою на анулювання ліцензії.

Наказ

, що коментується, набув чинності 22.03.2009 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі