Теми статей
Обрати теми

Зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Редакція БТ
Наказ від 06.02.2009 р. № 41

ВНЕСКИ ДО ФОНДУ БЕЗРОБІТТЯ —

змінено Інструкцію та Розрахункову відомість

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 06.02.2009 р. № 41

«Зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття»

 

Наказом

, що коментується, унесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція). Ці зміни спричинені набранням чинності з 13.01.2009 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI*.

* Див. ком. «Нові ставки внесків до соцфондів і не лише...» // «БТ», 2009, № 3, с. 4.

Розглянемо найбільш значущі нововведення.

Змінено форму Розрахункової відомості

про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6 до п. 6.7 Інструкції)**. Розрахункову відомість тепер також необхідно подавати особам, які уклали цивільно-правові договори (далі — ЦП-договори) з фізичними особами (п. 6.7 Інструкції).

** Бланк Розрахункової відомості вшито в середину цього номера.

За оновленою формою необхідно буде звітувати починаючи зі звіту за

I квартал 2009 року. Про особливості заповнення цієї форми розповімо в наступному випуску газети.

Реєстрація та зняття з обліку платників

. З 13 січня 2009 року розширено коло платників внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — ФБ), зокрема, платниками внесків тепер є (п. 2.1 Інструкції):

— військовослужбовці та їх роботодавці (роботодавці — з 01.01.2010 р.);

— особи, які використовують працю фізичних осіб за ЦП-договорами.

Якщо осіб, які використовують працю фізичних осіб за ЦП-договорами або виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям, уже взято на облік як платників внесків, то при укладенні ЦП-договорів чи нарахуванні виплат військовослужбовцям після 13.01.2009 р. їх додатково брати на облік не потрібно. Наприклад, якщо підприємця було взято на облік як платника внесків у зв’язку з використанням найманої праці, то при укладенні ЦП-договору йому достатньо нараховувати внесок на винагороду, що виплачується за таким договором. Не виключено, що в центрі зайнятості йому запропонують надати копію ЦП-договора, хоча в

Інструкції такої вимоги немає.

Якщо ж на дату укладення ЦП-договора підприємець найману працю не використовував, то

платником страхових внесків він стає з моменту укладення ЦП-договору (п. 3.2 Інструкції). При цьому з ІІнструкції не зовсім зрозуміло, як беруть на облік такого підприємця. Справа в тому, що згідно з п. 3.1 Інструкції ввзяття на облік підприємців, як і юридичних осіб, здійснюють на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданої держреєстратором, тобто ще при їх реєстрації як суб’єктів підприємництва. Тому при укладенні ЦП-договору такому підприємцю достатньо було б подати свідоцтво про держреєстрацію та ЦП-договір (за аналогією з укладенням трудового договору з найманими працівниками), як того вимагає п. 3.3 Інструкції. Однак з цього ж п. 3.3 Інструкції ввипливає, що фізичні особи — підприємці разом з іншими страхувальниками, на яких не поширюється дія Закону про ержреєстрацію***, крім цього, мають подати Заяву (додаток 2 до п. 3.2 Інструкції)), яку такі особи подають для взяття їх на облік. Водночас підприємця вже взято на облік на підставі відомостей з реєстраційної картки. Тому не зрозуміло, навіщо йому подавати таку Заяву. Або це некоректне викладення норми Інструкції, або підприємцям дійсно, як і страхувальникам, на яких не поширюється дія Закону про держреєстрацію, доведеться писати цю Заяву.

*** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Добровільно застраховані особи для реєстрації

платниками внесків подають до центру зайнятості Заяву за формою додатка 3 до пп. 3.4 — 3.5 Інструкції,, копію засвідченої відповідальним працівником центру зайнятості довідки про присвоєння ідентифікаційного номера і паспорт (раніше паспорт не був потрібен).

Згідно з оновленим

п. 3.6 Інструкції знімати з обліку яяк платників підприємців та фізичних осіб — непідприємців, які використовують найману працю, тепер будуть не лише після зняття з реєстрації останнього трудового договору, а також і за умови проведення перевірок та повного розрахунку по коштах з ФБ. Причому відповідно до оновленого абзацу другого п. 7.2 Інструкції ФБ перевірятиме документи за поточний та минулі роки, тобто з моменту проведення попередньої перевірки або з дати набуття статусу платника страхових внесків (якщо перевірка проводиться вперше).

Особливості нарахування внесків до ФБ

. При нарахуванні внесків до ФБ необхідно враховувати таке:

— застосовують розмір страхового внеску, що діє на день нарахування виплат (

абзац перший п. 5.3 Інструкції);

— за ЦП-договорами внесок нараховують після виконання робіт (надання послуг), тобто за актом (

абзац третій п. 5.3 Інструкції). Якщо строк договору перевищує місяць, то щомісячний дохід для нарахування внеску визначають діленням доходу на період виконання договору (п. 5.4 Інструкції).

Зміни набрали чинності 27 березня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі