Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Чи можуть банки підвищувати проценти за кредитами

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 05.01.2009 р. № 40-210/34-62

Чи можуть банки підвищувати проценти за кредитами

 

Нацбанк у

листі роз’яснив про недопущення внесення змін до кредитних договорів в одностронньому порядку. Нагадаємо: таку заборону було встановлено Законом України від 12.12.2008 р. № 661-VI (набрав чинності 10.01.2009 р.)*.

* Див. у калейдоскопі документів «Банкам заборонили самостійно змінювати розмір процентної ставки за кредитними та депозитними договорами» // «БТ», 2009, № 2, с. 11.

Нацбанк запропонував банкам ураховувати таке:

банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, що не залежить від волі сторін договору, але безпосередньо впливає на вартість кредитних ресурсів банку, при цьому банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв’язку з волевиявленням однієї зі сторін (зміни кредитної політики банку);

якщо договором про надання кредиту передбачається можливість зміни процентної ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки Нацбанку або в інших випадках, банки зобов’язані у кредитному договорі зазначити правило, за яким змінюється процентна ставка за кредитом: що саме може бути підставою для зміни процентної ставки; фактори, що свідчитимуть про обґрунтованість таких змін; правило впливу ринкових умов на розмір процентної ставки тощо;

про зміну процентної ставки кредитодавець має завчасно письмово повідомити позичальника. Без такого повідомлення будь-яка зміна процентної ставки є недійсною.

Разом з тим Нацбанк порекомендував банкам

переглянути в бік зменшення процентні ставки за кредитами, наданими в інвалюті, з урахуванням якості стану обслуговування позичальниками заборгованості за основним боргом та процентами/комісіями за ним, а також стани дохідності банку, з метою зниження ризиків невиконання позичальниками своїх зобов’язань за такими кредитами.

Нагадаємо,

розмір облікової ставки НБУ на сьогодні не зазнав змін і становить 12 % річних (лист НБУ від 16.02.2009 р. № 14-011/778-2395).

(Лист Національного банку України від 05.01.2009 р. № 40-210/34-62)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі