Теми статей
Обрати теми

Техогляд — новий порядок проведення

Редакція БТ
Стаття

ТЕХОГЛЯД —

новий порядок проведення

З 1 січня 2009 року набув чинності новий Порядок проведення державного техогляду колісних транспортних засобів. У цій статті розглянемо всі нюанси нового Порядку та порівняємо його з попереднім.

Сергій ДЕЦЮРА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КУпАП —

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 1963 —

Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII

Закон про дорожній рух —

Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.

Правила № 141

— Правила проведення державного технічного огляду автомобілів, автобусів, мототранспорту та причепів, затвердженні постановою КМУ від 26.02.93 р. № 141 (утратили чинність).

Порядок № 606

— Порядок проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 09.07.2008 р. № 606.

Порядок № 607 —

Порядок надання суб’єктам господарювання повноважень на проведення перевірки технічного стану колісних транспортних засобів під час державного технічного огляду, затверджений постановою КМУ від 09.07.2008 р. № 607.

Правила дорожнього руху

— Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.11.2001 р. № 1306.

 

Основні моменти

Нагадаємо, що відповідно до

п.п. » б» п. 31.3 Правил дорожнього руху забороняється експлуатація транспортних засобів (далі — ТЗ), якщо вони не пройшли державного технічного огляду або не мають талона про його проходження. Тому всі власники ТЗ повинні проходити державний технічний огляд (далі — техогляд).

До 1 січня 2009 року

проведення техоглядів регулювалося Правилами № 141, а тепер — Порядком № 606. Відповідно до цього Порядку техогляд засобів — це комплекс заходів державного контролю за їх технічним станом, правомірністю експлуатації, сплатою власниками засобів податку з власників ТЗ та інших самохідних машин і механізмів та штрафів за адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Проходити техогляд згідно з

Порядком № 606 потрібно всім фізичним та юридичним осіб, які є власниками ТЗ чи здійснюють їх експлуатацію. Крім того, згідно з новими правилами проведення техогляду можливе і без участі власника ТЗ. За нього такі дії можуть здійснювати уповноважені особи, які виконують його обов’язки та реалізують його права у межах своїх повноважень. Раніше подати ТЗ на техогляд мали лише їх власники.

З цього можна зробити висновок: з уведенням в дію

Порядку № 606 проходити техогляд можуть не тільки фізичні та юридичні особи, які є законними власниками ТЗ, а й особи (орендарі), які, наприклад, узяли такий ТЗ в оренду, лізинг тощо. Також для проходження техогляду власники ТЗ (приватні підприємці або юридичні особи) можуть наймати для здійснення таких заходів осіб, які від імені проходитимуть техогляд.

З 01.01.2009 р.

техогляд ТЗ проводять підрозділи Державтоінспекції за місцем його постійної або тимчасової реєстрації, а проводити перевірку технічного стану — суб’єкти господарювання — юридичні або фізичні особи — підприємці, уповноважені в установленому порядку на проведення перевірки технічного стану ТЗ під час техогляду та внесені до реєстру Державтоінспекції. Надання суб’єктам господарювання повноважень на перевірку технічного стану ТЗ здійснюється відповідно до Порядку № 607.

Техогляд здійснюють з метою:

— проведення перевірки відповідності конструкції, обладнання та технічного стану ТЗ вимогам законодавства у сфері безпеки дорожнього руху та екологічної безпеки;

— забезпечення дотримання вимог законодавства щодо сплати податку з власників ТЗ та інших самохідних машин та механізмів;

— перевірки правомірності експлуатації ТЗ, зокрема чинності посвідчення водія, відсутності у водія медичних протипоказань до керування ТЗ відповідної категорії, справжності реєстраційних документів, відповідності номерних знаків вимогам стандартів;

— виявлення фактів пошкодження, підроблення або відсутності ідентифікаційних номерів складових частин ТЗ — кузова, шасі, рами, двигуна, порушення вимог щодо їх переобладнання і порядку встановлення та використання спеціальних світлових і (або) звукових сигнальних пристроїв;

— запобігання вчиненню злочинів і адміністративних правопорушень, пов’язаних з експлуатацією ТЗ;

— ведення державного обліку проходження техогляду, що передбачає реєстрацію, накопичення, узагальнення, зберігання та передачу інформації про допуск ТЗ до участі в дорожньому русі, а водіїв ТЗ — до керування ними.

 

Періодичність та строки проведення техогляду

Після прийняття

Порядку № 606 відбулися деякі зміни у строках та періодичності проведення техоглядів порівняно з Правилами № 141. Розглянемо такі зміни в порівняльній таблиці:

 

Періодичність проведення

Стало (Порядок № 606)

Було (Правила № 141)

що перевіряють

строк проведення

що перевіряли

строки проведення

1

2

3

4

5

Один раз на рік

Засоби, призначені для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою понад 3,5 т, а також спеціальні та спеціалізовані засоби, зокрема автокрани, таксі, автомобілі швидкої медичної допомоги тощо (відповідно до класифікації засобів за категоріями M1, N1, N2, N3, O3, O4)

З 15 січня
по 15 грудня

Легкові та вантажні автомобілі, мотоцикли, моторолери, причепи, напівпричепи організацій, а також громадян (у разі використання їх у комерційних цілях)

З 2 січня по 31 липня

Один раз на два роки*

Засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більш як 9, з місцем водія включно та для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою до 3,5 т, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби (відповідно до класифікації засобів за категоріями L, M1, N1, O1, O2)

Легкові та вантажні автомобілі, мотоцикли, моторолери, причепи, напівпричепи індивідуальних власників (у разі використання їх для індивідуальних потреб)

Два рази на рік

Засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більш як 9, з місцем водія включно, та спеціалізовані засоби для перевезення небезпечних вантажів (відповідно до класифікації засобів за категоріями M2, M3, N1, N2, N3, O2, O3, O4)

з 15 січня по 30 червня та
з 1 липня по 15 грудня

Автобуси, вантажні автомобілі, пристосовані для перевезення людей

З 2 січня по 31 липня та з 1 вересня
по 30 листопада

Щокварталу

Не передбачено

Автобуси, вантажні автомобілі, пристосовані для перевезення людей у разі використання їх для надання послуг з перевезення пасажирів, та спеціалізовані автомобілі для перевезення небезпечних вантажів

Протягом попереднього кварталу

*Техогляд проходять:
— у рік, який закінчується на непарну цифру, — засоби, остання цифра року випуску яких непарна;
— у рік, який закінчується на парну цифру і нуль, — засоби, остання цифра року випуску яких парна або нуль.

 

Зверніть увагу: незважаючи на те що строки проведення техогляду

для фізичних осіб подовжено до 15 грудня, сплатити податок з власників ТЗ вони повинні, як і раніше, згідно зі ст. 5 Закону № 1963 не пізніше першого півріччя року, в якому провадить техогляд. Тому, якщо, наприклад, техогляд планується проводитись у другій половині 2009 року, то слід не забути сплатити податок завчасно (у першому півріччі 2009 року). До того ж, як і раніше, у випадку несплати податку такі особи не допускаються до проходження техогляду.

Для юридичних осіб такої вимоги немає, адже сплачувати податок з власників ТЗ і самохідних машин вони повинні щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Слід також зазначити, що згідно з

п. 16 Порядку № 606 техогляд нових ТЗ, зареєстрованих підрозділом Державтоінспекції, проводиться без перевірки технічного стану при реєстрації такого ТЗ.

У випадку, коли ТЗ перереєстрований у зв’язку із зміною номерних знаків чи переобладнанням (зміна марки, моделі, складових частин, що мають ідентифікаційні номери) та зареєстрований новим власником, він повинен пройти техогляд у 10-денний строк з дня реєстрації або перереєстрації підрозділом Державтоінспекції.

ТЗ, які в період проведення техогляду перебувають на капітальному ремонті, а тому не можуть бути подані для техогляду, підлягають техогляду після закінчення ремонту.

Крім того, необхідно пам’ятати, що власники ТЗ — юридичні особи

повинні подавати щороку до 15 січня до підрозділу Державтоінспекції за місцем постійної або тимчасової реєстрації ТЗ заявку із зазначенням кількості зареєстрованих ТЗ незалежно від того, експлуатується ТЗ чи ні, та запропонованої ними дати проведення техогляду (п. 24 Порядку № 606). На підставі цих заявок Державтоінспекція після узгодження дати проведення техогляду складає до 30 січня графік проходження техогляду цих ТЗ. У разі відсутності заявок Державтоінспекція самостійно визначає дату проведення техогляду*.

* Незважаючи на те, що згідно п. 24 Порядку № 606 заявку подають також і фізичні особи — підприємці, а проведення техогляду по встановленому за ними Державтоінспекцією графіку для них не передбачено (в п. 24 згадуються тільки юридичні особи), нам вбачається логічним, що Державтоінспекція їх також повинна включити в цей графік.

 

Порядок проведення техогляду

Місце та графік проведення техогляду ТЗ визначаються Державтоінспекцією. Відомості про порядок проведення техогляду, про суб’єктів господарювання, що перевіряють технічний стан і розпорядок роботи таких суб’єктів та підрозділу Державтоінспекції, що проводить огляд, а також про перелік відповідних платежів оприлюднюються в засобах масової інформації не пізніше ніж за 10 днів до початку техогляду та розміщуються на інформаційних стендах підрозділів Державтоінспекції та суб’єктів господарювання.

Крім того, на інформаційних стендах відділень банківських установ, які приймають платежі від населення, розміщуються відомості про суму платежу, що вноситься під час проведення техогляду ТЗ.

Техогляд ТЗ передбачає:

1. Перевірку технічного стану ТЗ суб’єктами господарювання.

2. Контроль Державтоінспекцією правомірності експлуатації ТЗ та допуску їх до участі в дорожньому русі, а водіїв ТЗ — до керування ними, а також оформлення результатів проведення техогляду.

Розглянемо кожний етап.

Проходження техогляду

розпочинається з перевірки технічного стану ТЗ. Таку перевірку здійснюють відповідно до Порядку № 606 суб’єкти господарювання яким, як зазначалось, відповідно до Порядку № 607 надано право на проведення перевірки технічного стану ТЗ. Відбувається вона у пункті технічного контролю незалежно від місця реєстрації ТЗ відповідним підрозділом Державтоінспекції.

За результатами перевірки технічного стану ТЗ складається

протокол перевірки технічного стану, який засвідчується підписом посадової особи суб’єкта господарювання та скріплюється печаткою. Цей протокол видається власникові ТЗ (уповноваженій ним особі) для пред’явлення його при проходженні техогляду в Державтоінспекції. Зверніть увагу: протокол перевірки технічного стану для проведення техогляду буде дійсним протягом 45 діб з дати проведення такої перевірки (п. 26 Порядку № 606).

Після перевірки технічного стану ТЗ суб’єктами господарювання переходять до другого етапу —

контроль Державтоінспекцією правомірності експлуатації ТЗ та допуску їх до участі в дорожньому русі, а водіїв ТЗ — до керування ними, та оформлення результатів проведення техогляду.

Для цього власники ТЗ — юридичні та фізичні особи або уповноважені ними особи

зобов’язані подати ТЗ для техогляду у строк і в місце, визначені підрозділом Державтоінспекції за місцем постійної або тимчасової реєстрації ТЗ. Крім того, фізичні та юридичні особи (уповноважені ними особи) повинні подати відповідно до п. 26 Порядку № 606 такі документи, без яких техогляд не проводять (для порівняння наведемо перелік документів, які потрібно було подавати раніше):

 

Стало (п. 26 Порядку № 606)

Було (Правила № 141)

1

2

1) паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, — для фізичних осіб;
копії довідки з ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення засобу за водієм, — для юридичних осіб

1) паспорт — для фізичних осіб;
копія наказу про закріплення водія за ТЗ — для підприємств

2) протокол перевірки технічного стану (виданий суб’єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення техогляду) або міжнародний сертифікат технічного огляду (виданий центром технічного огляду для ТЗ, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів)*

2) —

3) реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання зазначеного ТЗ**

3) реєстраційний документ

4) посвідчення водія, що дає право керувати ТЗ відповідної категорії, та талон до нього

4) посвідчення водія

5) медична довідка щодо придатності водія до керування ТЗ відповідної категорії

6) поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних засобів або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування

6) —

7) квитанція про сплату податку з власників ТЗ та інших самохідних машин і механізмів. У разі наявності пільг — документ, що підтверджує такий факт

Для юридичних осіб додатково — Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів

8) дозвіл на встановлення та використання спеціальних звукових і (або) світлових сигнальних пристроїв

8) —

9) на ТЗ, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів:
— свідоцтво про допущення ТЗ до перевезення небезпечних вантажів;
— свідоцтво про підготовку водіїв ТЗ, що перевозять небезпечні вантажі

9) —

10) документ, що підтверджує проведення випробовування газової паливної системи в порядку і строк, установлені для даного виду обладнання та його комплектації (на ТЗ, що працюють на газовому паливі)

10) —

11) —

11) квитанція про сплату за техогляд

* Слід зазначити, що міжнародний сертифікат технічного огляду надається при техогляді тільки в тому разі, коли ТЗ здійснює міжнародні перевезення вантажів і пасажирів для визнання проходження техогляду для роботи за кордоном. Тому при подачі таких документів працівники Державтоінспекції ретельно перевіряють факт отримання такого сертифікату і звіряють його з базою даних МВС.

** До інших документів, які підтверджують право на використання ТЗ, напевно відносять довіреності, договори оренди, лізингу, тимчасовий реєстраційний талон та інші документи, які надають право проходити техогляд особам, які не є власниками ТЗ, але здійснюють їх експлуатацію.

 

Техогляд проводять так

:

1) перевіряють правомірність експлуатації ТЗ, а саме встановлюють відповідності:

— номерних знаків вимогам стандартів;

— даних про ТЗ та його власника (тип, марку, модель, пасажиромісткість, рік випуску, об’єм двигуна, повну масу, масу без навантаження, ідентифікаційні номери складових частин ТЗ — кузова, шасі, рами, двигуна, місце проживання (місцезнаходження) записам у реєстраційних документах та відомостям у автоматизованих інформаційних системах Державтоінспекції;

2) перевіряють укомплектованість ТЗ:

— медичною аптечкою відповідного типу;

— знаком аварійної зупинки або миготливим червоним ліхтарем, які відповідають вимогам відповідних стандартів;

— вогнегасником;

— противідкотними упорами (їх повинно бути щонайменше дві) — при перевірці вантажних автомобілів з максимально дозволеною масою понад 3,5 тонни, або автобусів;

3) перевіряють наявність і справжність у власника ТЗ або уповноваженої ним особи, що подала цей ТЗ для проведення техогляду:

— посвідчення на право керування ТЗ відповідної категорії та талона до нього;

— медичну довідку щодо придатності до керування ТЗ відповідної категорії;

4) перевіряють ідентифікаційні номери складових частин ТЗ — кузова, шасі, рами, двигуна, реєстраційні документи, номерні знаки, посвідчення водія та талон до нього з метою визначення відповідності встановленим вимогам та відсутності фактів підроблення;

5) проводять перевірку відомостей про ТЗ та його власника (уповноважену ним особу) за наявними автоматизованими базами даних МВС щодо розшуку, накладення арешту, а також своєчасності сплати штрафів за порушення законодавства у сфері безпеки дорожнього руху;

6) на

спеціальних та спеціалізованих ТЗ додатково перевіряють наявність передбаченого стаціонарного обладнання, спеціальних світлових і (або) звукових сигнальних пристроїв, кольорографічного пофарбування, написів та дозволів на їх установлення (нанесення) і використання. Якщо є порушення вимог до їх нанесення чи установлення, то ТЗ подають повторно на техогляд після усунення виявлених недоліків (п. 15 Порядку № 606);

7) при техогляді ТЗ, призначених для перевезення

небезпечних вантажів, перевіряють їх комплектність відповідно до вимог Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затверджених наказом МВС від 26.07.2004 р. № 822 та інших нормативно-правових актів у цій сфері;

8) при перевірці ТЗ, що використовуються для перевезення

великогабаритних та великовагових вантажів, додатково перевіряють укомплектованість додатковим обладнанням відповідно до вимог Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затверджених постановою КМУ від 18.01.2001 р. № 30.

Результати проведення техогляду ТЗ юридичних осіб оформляють актом, зразок та порядок складення якого встановлюється МВС (на сьогодні форма такого акта не затверджена). Для фізичних осіб порядок оформлення результатів проведення техогляду ТЗ установлює МВС.

Після проходження техогляду працівник Державтоінспекції видає власникові ТЗ (уповноваженій ним особі)

талон про проходження техогляду на кожний справний та укомплектований відповідно до призначення ТЗ за наявності всіх документів для проходження техогляду.

Звертаємо увагу:

справним вважається укомплектований засіб, який не має зовнішніх механічних та корозійних пошкоджень і технічний стан якого відповідає вимогам Закону про дорожній рух, Правил дорожнього руху, нормативів з безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища, а також правилам технічної експлуатації, інструкціям підприємств-виробників (п. 27 Порядку № 606). Раніше таким вважався транспортний засіб, який мав задовільний зовнішній вигляд і технічний стан якого відповідав вимогам законодавства, правил, норм і стандартів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища (п. 12 Правил № 141).

Отриманий

талон необхідно закріпити в правому нижньому кутку вітрового скла ТЗ. У разі коли у конструкції ТЗ вітрове скло не передбачено, талон зберігається у власника разом з реєстраційними документами (п. 13 Порядку № 606).

Строк дії талона

обмежується датою проведення наступного техогляду для відповідної категорії ТЗ, зазначеною в талоні.

Зауважимо, що у реєстраційному документі старого зразка (технічному паспорті) працівник Державтоінспекції робить також запис «

Техогляд проведено» і проставляє свій підпис та особистий штамп.

Якщо технічний стан ТЗ не відповідає вимогам нормативно-правових актів з безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств-виробників та іншої нормативно-технічної документації або ТЗ не укомплектований у повному обсязі чи відсутнє додаткове спеціальне обладнання,

талон технічного огляду не видається, а у протоколі перевірки технічного стану робиться відмітка про виявлені недоліки.

 

Відповідальність за непроходження техогляду

Варто зазначити, що власники ТЗ або уповноважені ними особи, які експлуатують засоби, що не пройшли техогляд в установлений строк, несуть адміністративну відповідальність.

 

Підстава

Суть порушення

Відповідальність

Ч. 1 ст. 121 КУпАП*

Керування ТЗ, що своєчасно не пройшли державного техогляду

Штраф від 340 до 425 грн.

Повторне порушення протягом року

Позбавлення права керування ТЗ на строк від 3 до 6 місяців
або
адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб

Ч. 5 ст. 121 КУпАП*

Керування ТЗ без талона про проходження
техогляду чи з талоном, що не належить цьому засобу або не відповідає вимогам стандарту

Штраф від 170 до 255 грн.

Повторне порушення протягом року

Штраф від 255 до 510 грн.
або
громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням ТЗ чи без такого

Ст. 128
КУпАП**

Випуск на лінію ТЗ, що не пройшли техогляду

Штраф від 680 до 850 грн.

Повторне порушення протягом року

Штраф від 850 до 1360 грн.

* Штраф накладається на водіїв, які керують ТЗ.

** Штраф накладається на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію ТЗ, громадян — суб’єктів господарської діяльності.

 

Крім того, варто пам’ятати, що

ТЗ, які своєчасно не пройшли техогляд, обліковуються у Державтоінспекції як несправні. У випадку коли засіб не проходив техогляд протягом шести і більше років підряд або встановлено факт його перебування в розукомплектованому і непридатному для експлуатації стані, або неможливо знайти його власника, Державтоінспекцією вживаються заходи до вибраковування (списання) та зняття з державної реєстрації таких ТЗ.

На цьому все. Маємо надію, що відтепер процедура проходження техогляду не викличе у вас ніяких труднощів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі