Теми статей
Обрати теми

Про порядок здійснення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання настанню страхових випадків

Редакція БТ
Постанова від 29.01.2009 р. № 94

БОРОТЬБА З БЕЗРОБІТТЯМ ТРИВАЄ —

Фонд фінансує витрати на перепідготовку працівників та зарплату тих, кого скорочують

 

Постанова Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття від 29.01.2009 р. № 94

«Про порядок здійснення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання настанню страхових випадків»

 

Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі — ФБ)

постановою, що коментується, затвердив:

1.

Порядок фінансування витрат роботодавця на оплату праці працівників, яких з метою запобігання вивільненню тимчасово переведено за їх згодою на іншу роботу (до 6 місяців протягом року) за умови збереження за ними основного місця роботи (далі — Порядок фінансування витрат на оплату праці).

2.

Порядок фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, щодо яких є загроза вивільнення у зв’язку з реорганізацією чи перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва, за умови збереження за працівниками місця роботи (далі — Порядок фінансування перепідготовки).

Порядок фінансування витрат на оплату праці

. Цей Порядок передбачає фінансування за рахунок коштів ФБ витрат роботодавця на оплату праці та оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівників, яких такий роботодавець збирається вивільняти у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (п. 1 ст. 40 КЗпП).

За рахунок коштів ФБ

фінансується не вся сума витрат на зарплату працівника, а лише частково — у межах мінімальної зарплати з нарахованими на неї внесками до соцфондів. Якщо працівник працював неповний місяць, розмір фінансування визначають пропорційно фактично відпрацьованому часу. При цьому роботодавцю фінансуватимуть витрати на оплату праці не всіх працівників, щодо яких виникла загроза вивільнення, а тільки не більше 30 % чисельності таких працівників (п. 2.6).

Умови для отримання фінансування

:

1.

У роботодавця має виникнути тимчасове припинення діяльності, що триває не менше 1 місяця до дати подання ним до ФБ заяви для отримання фінансування (п. 2.4). Таке припинення діяльності має охопити чисельність працівників (п. 2.2):

— понад 50 % при середньообліковій чисельності штатних працівників до 100 осіб;

— понад 30 % — при чисельності від 101 до 500 осіб;

— понад 20 % — при чисельності працівників понад 501 особу.

Під тимчасовим припиненням діяльності для цілей цього

Порядку слід розуміти вимушене тимчасове скорочення нормальної чи встановленої роботодавцем відповідно до законодавства України тривалості робочого часу, що виникає за обставин, не залежних від роботодавця, та не має регулярного чи сезонного характеру і є невідворотним.

2.

Роботодавець має створити для працівників, яких він планує вивільнити, інші нові робочі місця і тимчасово перевести на них цих працівників (необхідно внести нові робочі місця до штатного розпису, а копії змін до штатного розкладу слід подати до центру зайнятості; п. 4.4). При цьому необхідна згода працівників на таке переведення (щоб уникнути спірних ситуацій, безпечніше згоду працівників зафіксувати письмово), і це місце роботи має бути для них основним. Якщо працівник відмовляється перейти на нове місце, то роботодавець у призначений час розриває з ним трудовий договір на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Не можна оформити фінансування витрат на оплату праці на працівників, працевлаштованих на умовах дотації, які одержують допомогу по частковому безробіттю*, працюють за сумісництвом (п. 2.3).

* Докладніше див. ком. «Часткове безробіття у роботодавця — Мінпраці розробило порядок фінансування компенсації втрати працівниками заробітку» // «БТ», 2009, № 15, с. 7.

3.

Роботодавець подає до центру зайнятості Заяву про виділення коштів для фінансування витрат на оплату праці ( додаток до Порядку фінансування витрат на оплату праці), додавши до неї документи, перелічені в пп. 4.3 і 4.4.

4.

Після прийняття центром зайнятості рішення про надання фінансування роботодавець протягом 5 робочих днів підписує договір і надає центру зайнятості копії наказів про переведення працівників за їх згодою на додатково створені робочі місця та копії трудових книжок (титульна сторінка та сторінка із записом про переведення на іншу роботу). Зверніть увагу: таке переведення працівника здійснюють згідно зі ст. 33 КЗпП.

5.

Щомісяця роботодавець подає до центру зайнятості розрахунки своїх витрат на оплату праці працівників, переведених на додатково створені робочі місця, а центр зайнятості щомісяця протягом 10 робочих днів перераховує роботодавцю необхідні кошти.

Строк фінансування витрат за рахунок коштів ФБ —

до 6 місяців (п. 2.5). Трудовий договір на додатково створеному робочому місці не може бути розірвано з ініціативи роботодавця та за угодою сторін протягом року з дня переведення на основне місце роботи (п. 1 ст. 40; п. 1 ст. 36, частина третя ст. 38 КЗпП). Інакше роботодавцю доведеться повернути ФБ отримані кошти в повному обсязі з урахуванням індексації (п. 5.8).

Порядок фінансування перепідготовки

. Цей Порядок передбачає механізм фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку чи підвищення кваліфікації працівників, щодо яких існує загроза вивільнення у зв’язку зі:

— змінами в організації виробництва та праці;

— перепрофілюванням підприємства;

— тимчасовим припиненням виробництва.

Умови для отримання фінансування

:

1

. Простій у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці чи перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва має охопити (п. 2.2):

50 % працівників — при штатній кількості працівників до 100 осіб;

30 % працівників — при штатній кількості працівників від 101 до 500 осіб;

20 % працівників — при штатній кількості працівників понад 501 особу.

2.

Роботодавець звертається до центру зайнятості за місцем реєстрації із Заявою про виділення коштів для організації навчання працівників ( додаток до Порядку фінансування перепідготовки), додавши до неї документи, перелічені в п. 3.2.

Зверніть увагу: не можна оформити фінансування перепідготовки працівників, працевлаштованих на умовах дотації, які одержують допомогу по частковому безробіттю, працюють за сумісництвом (

п. 2.3). Крім того, працівники повинні погодитися на проходження перепідготовки чи підвищення кваліфікації.

3

. Для фінансування витрат центр зайнятості з роботодавцем укладає договір, а для перерахування коштів за навчання роботодавець протягом 5 робочих днів після укладення договору надає центру зайнятості копію договору з навчальним закладом або підприємством на навчання працівників, копію наказу про зарахування працівників на навчання, рахунок на оплату навчання працівників.

4

. За працівником протягом 1 року після закінчення навчання має бути збережено місце роботи на підприємстві — не можна розірвати трудовий договір на підставі п. 1 ст. 40, п. 1 ст. 36 і частини третьої ст. 38 КЗпП. При порушенні цієї вимоги роботодавцю доведеться повернути ФБ отримані кошти в повному обсязі з урахуванням індексації (п. 4.5). Щоб центр зайнятості зміг проконтролювати виконання цієї умови, роботодавець протягом 1 року має щокварталу на перше число місяця, наступного за звітним кварталом, надавати інформацію про перебування у трудових відносинах з таким працівником (п. 4.8). Крім того, повернути отримані кошти роботодавцю доведеться також у разі припинення без поважних причин навчання працівника (п. 4.7).

Кошти для навчання працівників виділяються роботодавцю на строк навчання, але не більше ніж на 12 місяців (

п. 3.11).

Не зможе отримати фінансування

згідно з обома Порядками роботодавець, якщо на дату подання заяви він (п. 4.8 Порядку фінансування витрат на оплату праці та п. 3.7 Порядку фінансування перепідготовки):

1) перебуває у стані злиття, приєднання, поділу, перетворення, ліквідації чи банкрутства;

2) перебуває на обліку як платник внесків до ФБ менше 24 місяців;

3) має заборгованість перед ФБ, а також заборгованість за податками та зборами (обов’язковими платежами).

Кошти, використані

не за цільовим призначенням або з порушенням законодавства, повертаються роботодавцем (п. 5.5 Порядку фінансування витрат на оплату праці та п. 4.3 Порядку фінансування перепідготовки).

Кошти згідно з цими

Порядками може бути виділено тільки щодо працівників, яких роботодавець планує вивільнити, тобто щодо зазначених у формі № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників». Цю форму роботодавець подає до центру зайнятості для виділення коштів (п. 4.3 Порядку фінансування витрат на оплату праці та п.п. 3.2.6 Порядку фінансування перепідготовки).

Постанова, що коментується, набрала чинності 28 березня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі