Теми статей
Обрати теми

Що робити, якщо податківці не приймають декларацію з ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Що робити, якщо податківці не приймають декларацію з ПДВ

 

У квітні 2009 року при поданні загальної декларації з ПДВ за березень працівники Державної податкової служби не прийняли таку декларацію, посилаючись на те, що в грифі «Затверджено» не зазначено реквізити наказу ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, яким уносилися останні зміни до форми цієї податкової декларації. Чи мали право податківці не прийняти декларацію?

(м. Київ)

 

При поданні податкової декларації платники податків, на жаль, часто зустрічаються із ситуацією, коли працівники ДПС не приймають податкову декларацію, обґрунтовуючи такі дії цілою низкою причин. Найпоширенішою причиною відмови на початку 2009 року є відсутність у грифі «Затверджено» загальної декларації з ПДВ посилання на

наказ ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, яким було внесено останні зміни до форми декларації.

Перш за все

зазначимо: посилання на цей наказ взагалі не повинно міститися в грифі «Затверджено» загальної декларації з ПДВ, оскільки в шапках офіційно затверджених форм наводяться лише реквізити наказів, якими ці форми затверджено, а також наказів, якими ці форми викладено в новій редакції. Стосовно ж реквізитів проміжних наказів, якими вносяться лише зміни до декларації у листі ДПАУ від 20.04.2006 р. № 7570/7/15-0117 указано «у випадках коли у форму податкової звітності вносяться лише окремі зміни (без викладення її у новій редакції), то у грифі «Затверджено» форми декларації (розрахунку) посилання на накази Державної податкової адміністрації України, якими було затверджено такі зміни, не є обов’язковими»*.

* Див. з цього приводу також консультацію директора Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПАУ Віктора Косарчука «Щодо грифу «Затверджено» декларації з ПДВ» // «БТ», 2009, № 8, с. 45.

А тепер з’ясуємо, що робити, коли, незважаючи на викладене вище, у прийнятті податкової декларації все ж відмовлено.

Порядок подання податкових декларацій регламентовано

ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181). Так, зокрема, в п.п. 4.1.2 цього Закону вказано, що прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу і приймати декларації податківці повинні без попередньої перевірки зазначених у ній показників через канцелярію. Відмова ж службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою накладання на неї дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

Та все ж податківці часто ігнорують цю норму і відмовляють приймати податкові декларації. Платники податку в такому випадку мають два варіанти для поданна такої декларації без виконання вимог податківців:

1) якщо дозволяє час —

до закінчення граничного строку подання декларації залишається не менше 10 днів — платник податків відповідно до п.п. 4.1.7 Закону № 2181 має право надіслати декларацію (розрахунок) на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення;

2) якщо часу вже не вистачає —

до кінця подачі декларації залишилося менше 10 днів — то платник податків зобов’язаний до закінчення граничного строку подання декларації надіслати таку декларацію поштою з описом вкладеного та повідомленням про вручення. Але в такому разі він повинен пам’ятати, що до декларації потрібно додати заяву на ім’я керівника відповідного контролюючого органу, складену у довільній формі (приклад заповненої форми такої заяви наведено нижче), із зазначенням прізвища службової (посадової) особи, яка відмовилася прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати такої відмови (п.п. 4.1.2 Закону № 2181). При цьому декларація вважається поданою в момент її вручення пошті, а граничний десятиденний строк, установлений для поштових відправлень п.п. 4.1.7 Закону 2181, не застосовується.

Зверніть увагу: у випадку коли працівник ДПС, який відмовився прийняти декларацію, не виявив бажання назвати своє прізвище, то у заяві платник податків повинен вказати лише дату відмови в прийнятті декларації.

 

Начальнику ДПІ Іванівського р-ну

Іванову І. І.

директора ТОВ «Стимул»

Петрова П. П.

Вих. № 155/6 від 18.04.2009 р.

Заява

Доводжу до Вашого відома, що 18 квітня 2009 року нами було надано декларацію з податку на додану вартість за березень 2009 року. Податковий інспектор Сидоров В.В. відмовився прийняти декларацію з причини відсутності у грифі «Затверджено» реквізитів наказу ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, тим самим порушивши п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Прошу прийняти декларацію з податку на додану вартість за березень 2009 року.

 

Додаток: оригінал другого екземпляру декларації.

18.04.2009 р.

Директор_________ П. П. Петров
 

М. П.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі