Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за перевищення 10-тисячного обмеження готівкових розрахунків

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відповідальність за перевищення 10-тисячного обмеження готівкових розрахунків

 

Два працівники підприємства, які займаються поставкою товарно-матеріальних цінностей, в один день купили в одного постачальника сировину за готівку на загальну суму 12520 грн. При цьому сума кожного окремого чека не перевищує 10000 грн.

Крім того, ці працівники відзвітували за витрачені кошти (складено та подано Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт) у різні дні: один — у день отримання авансу на господарські потреби та здійснення закупівлі (дата, зазначена в касовому чеку), а другий — на наступний день після отримання авансу та здійснення закупівлі. Звіти затверджено керівником у день їх подання, і цими ж датами операції було відображені бухгалтерією в обліку. Таким чином, у регістрах бухгалтерського обліку здійснені працівниками оплати на користь одного постачальника буде відображено в різні дні: перший чек в обліку буде відображено в день закупівлі, тобто за датою чека, а другий — наступного дня.

Чи можуть до нас застосувати штрафні санкції за перевищення 10-тисячного обмеження розрахунків?

(м. Полтава)

 

Згідно з

п. 2.3 Положення № 637* готівкові розрахунки одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами не повинні перевищувати 10000 грн. (постанова Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32). Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

При цьому

не має значення кількість працівників, які здійснили розрахунки готівкою на користь одного підприємства (підприємця). Головне, щоб загальна сума проведених розрахунків на користь такого підприємства (підприємця) за один день не перевищувала 10000 грн. Крім того, 10-тисячне обмеження також поширюється на випадки, коли працівник витрачає власні готівкові кошти для вирішення виробничих (господарських) питань підприємства**.

** Див. статтю «Підзвіт за свій рахунок — чи може працівник оплатити витрати підприємства за свій рахунок» // «БТ», 2009, № 16, с. 34.

У нашому випадку, незважаючи на те що оплату на користь одного постачальника здійснили кілька працівників і сума оплати за кожним документом не перевищує 10000 грн., норму

п. 2.3 Положення № 637 порушено, оскільки загальна сума оплати протягом цього дня на користь одного постачальника перевищила 10000 грн. Те, що в бухгалтерському обліку ці операції відображено датою затвердження Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт, тобто в різні дні, не має значення, оскільки в п. 2.3 ідеться про готівкові розрахунки «протягом одного дня». А про те, що такі розрахунки здійснено саме протягом одного дня, свідчать документи на оплату, які підзвітна особа додала до Звіту.

Сума перевищення 10-тисячного обмеження (у нашому випадку — 2520 грн. = 12520 - 10000) додається до фактичних залишків готівки в касі

в день здійснення такої оплати і порівнюється із затвердженим лімітом каси. Якщо встановлений ліміт каси буде перевищено, то до підприємства — платника готівки згідно з абзацом другим ст. 1 Указу № 436*** можуть застосувати штраф у двократному розмірі виявленої понадлімітної готівки. При цьому слід пам’ятати, що такий штраф є адміністративно-господарською санкцією і тому може бути застосований лише протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік від дня порушення ( ст. 250 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV).

*** Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання звернення готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі