Теми статей
Обрати теми

Про застосування спецрежиму сільгосп-ПДВ та відшкодування від’ємного значення

Редакція БТ
Лист від 30.04.2009 р. № 9193/7/16-1517

СПЕЦРЕЖИМ З ПДВ НА СІЛЬГОСПТОВАРИ,

виготовлені на давальницьких умовах, не поширюється — фіскальна позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.04.2009 р. № 9193/7/16-1517

«Про застосування спецрежиму сільгосп-ПДВ та відшкодування від’ємного значення»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок:

1) застосування спецрежиму з ПДВ, установленого

ст. 81 Закону про ПДВ;

2) перенесення від’ємного значення ПДВ, відображеного у спецдекларації за останній податковий період 2008 року.

Почнемо з порядку застосування спецрежиму з ПДВ. ДПАУ зауважила, що

ст. 81 Закону про ПДВ не поширюється на поставки сільгосптоварів, виготовлених, вирощених, відгодованих, виловлених чи зібраних (заготовлених) на давальницьких умовах, уключаючи продукти обробки (переробки) таких товарів. Аргумент такий. Згідно з п. 81.6 Закону про ПДВ сільськогосподарськими товарами (послугами) вважаються товари (послуги), вироблені (надані) на власних чи орендованих виробничих потужностях. Поруч наведено норму п. 81.7 Закону про ПДВ, згідно з якою сільгосптовари має бути зазначено у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД. При цьому сировина, продукти обробки (переробки) мають не бути купованими.

Зверніть увагу: ні в

п. 81.6, ні в п. 81.7Закону про ПДВ немає жодного слова про заборону застосування давальницьких схем. На цій підставі доходимо висновку, що позиція податківців щодо незастосування спецрежиму з ПДВ, установленого ст. 81 Законупро ПДВ до поставки сільгосптоварів на давальницьких умовах, уключаючи продукти обробки (переробки) таких товарів, не має під собою законодавчої платформи. Але сподіватися на те, що ДПАУ змінить свою позицію без зміни норм ст. 81 Закону про ПДВ, не варто. Однак не виключено, що зміни до цієї статті все-таки буде внесено. Справа в тому, що сьогодні на розгляді у ВРУ перебуває законопроект від 16.04.2009 р. № 4381, яким, зокрема, пропонується внести зміни до абзацу першого п. 81.6 Закону про ПДВ: фразу «на власних чи орендованих виробничих потужностях» доповнити словами «а також на давальницьких умовах».

Тепер щодо перенесення від’ємного значення ПДВ сільгосппідприємствами — колишніми спецрежимниками сільгосп-ПДВ 2008 року, які не є такими у 2009 році. У листі, що коментується, ДПАУ зауважила, що такі сільгосппідприємства не зможуть перенести до загальної декларації від’ємне значення, зазначене в рядку 24 спецдекларації за останній податковий період 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі