Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку від’ємного значення об’єкта обкладення податком на прибуток у 2009 році

Редакція БТ
Телеграма від 08.05.2009 р. № 9592/7/15-0217

ЗАБОРОНА НА ПЕРЕНЕСЕННЯ ЗБИТКІВ 2008 РОКУ:

чергові «шедеври» від Кабміну і ДПАУ

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.04.2009 р. № 427

«Питання врахування у 2009 році від’ємного значення об’єкта обкладання податком на прибуток підприємств»

Термінова телеграма Державної податкової адміністрації України від 08.05.2009 р. № 9592/7/15-0217

«Щодо обліку від’ємного значення об’єкта обкладення податком на прибуток у 2009 році»

 

Постанова

, що коментується, офіційно ще не оприлюднена, але вже викликала шквал критики з боку тих «щасливців», яким пощастило побачити її електронну версію на інтернет-порталі Кабміну. Безумовно, подальші події довкола неї (зникнення з інтернет-ресурсів) викликають запитання з розряду «а чи був хлопчик?». Але наявність телеграми ДПАУ, що коментується, і термінове втілення «нововведень» у реальні дії податківців на місцях таки свідчать, що «диму без вогню не буває» і «хлопчик» усе-таки був.

Неузгодженість дій двох шанованих держорганів зле пожартувала і продемонструвала не з кращого боку процес їх нормотворчості. Сподіваємося, цей казус не лише поліпшить процес прийняття документів, а й позитивно вплине на їх зміст.

Перейдемо до суті нововведень. Отже, ДПАУ, посилаючись на

постанову, що коментується, дала вказівку податківцям на місцях негайно роз’яснити підлеглим і платникам порядок обліку від’ємного значення об’єкта обкладання податком на прибуток у 2009 році, а точніше, про заборону на включення до валових витрат збитків 2008 року (див. «Облік від’ємного значення по-новому»).

 

Облік від’ємного значення по-новому

Витяг із телеграми ДПАУ, що коментується

«Відповідно до вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України «

сума від’ємного значення об’єкта обкладання податком на прибуток підприємств, що виникла за результатами 2008 року, не підлягає включенню до складу валових витрат платника податку у податкових періодах 2009 року».

Таким чином,

рядок 04.9 декларації з податку на прибуток підприємства, рядок 04.10 декларації з податку на прибуток банку, рядок 4.6 додатка К1 до рядка 13 декларації з податку на доходи (прибуток) страховика та рядок 04.6 звітів про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, що подаються за звітні періоди 2009 року, зокрема, за перший квартал цього року, не заповнюються».

 

Така заборона для платників податків — не новина (згадайте заборону на перенесення збитків 2003 — 2005 років на наступні періоди), але раніше вона встановлювалася бюджетними законами або

Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), і можна було нарікати лише на її несправедливість, а не на форму запровадження такої заборони.

У цьому випадку найбільше обурення викликає не власне заборона, а

форма, в якій її спробували ввести, — через постанову Кабміну, що явно суперечить вимогам законів.

Так, згідно з

п. 1 частини другої ст. 92 Конституції України система оподаткування, податки та збори встановлюються виключно законами України.

Згідно з

ч. 3 ст. 1 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-ХII ставки, механізм справляння податків та зборів (обов’язкових платежів) не можуть установлюватися чи змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування (тим більше підзаконними актами — постановами КМУ).

Крім того,

ст. 15 Закону про податок на прибуток передбачає, що ставки податку на прибуток, пільги з податку, об’єкт оподаткування, порядок обчислення оподатковуваного прибутку, строки та порядок сплати і зарахування податку до бюджетів можуть установлюватися і змінюватися тільки шляхом унесення змін до цього Закону.

Таким чином,

постанова, що коментується, має всі шанси повторити долю горезвісної постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1118* . Хоча, судячи зі зникнення її з інтернет-порталу уряду, її може бути скасовано до набрання чинності. Нагадаємо, що згідно зі ст. 55 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 16.05.2008 р. № 279-VI «Постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування».

* Див. ком. «Увага! ПП-єдиноподатникам дозволили бути платниками ПДВ — Кабмін скасував постанову № 1118» // «БТ», 2009, № 6, с. 5.

Як і слід було очікувати, телеграму ДПАУ, що коментується, вже відкликано (див. с. 47).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі