Теми статей
Обрати теми

Про порядок прийняття банком на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Редакція БТ
Постанова від 07.04.2009 р. № 12-1

ВИПЛАТА ЗАРПЛАТИ:

як банки контролюватимуть перерахування пенсійних внесків

 

Постанова правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1

«Про порядок прийняття банком на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати»

 

Як відомо, згідно з

ч. 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. 1058-IV (далі — Закон) установи банків приймають від страхувальників платіжні доручення та інші платіжні документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати (доходу), на які нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного надання страхувальником платіжних документів про перерахування коштів для сплати відповідних сум страхових внесків або документів, що підтверджують фактичну сплату цих сум.

Досі банки, по суті, відстежували тільки

факт сплати пенсійних внесків при видачі готівки на видачу зарплати і при безготівковому перерахуванні зарплати, не особливо турбуючись про суму внесків, що перераховуються.

Тепер же їм доведеться відстежувати і цей момент: відповідно до

Порядку прийняття банком до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого постановою, що коментується, установи банків на період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2 % приймають від страхувальника платіжні доручення або грошовий чек на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного надання страхувальником розрахункових документів на перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку (тобто від зарплати на руки).

У разі якщо в розрахунковому документі на перерахування страхових внесків суми перерахування менше 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати, банки приймають від страхувальника платіжні доручення або грошові чеки на видачу коштів для виплати заробітної плати

за погодженням цієї суми з управлінням Пенсійного фонду України в районі, місті, районі в місті (далі — територіальні управління ПФ) за місцем узяття на облік страхувальника.

Щоб погодити суму внесків, страхувальник

:

— складає у трьох примірниках

Довідку-розрахунок (див. с. 5);

— звертається з нею до територіального управління ПФ;

Територіальні управління ПФ

негайно погоджують Довідку-розрахунок. При цьому, як випливає з форми Довідки-розрахунку, підписати її має керівник (!) органу Пенсійного фонду. Це вселяє побоювання, що з «негайністю» погодження можуть виникнути проблеми. А це змушує страхувальників кредитувати ПФ, накопичуючи переплати.

Підставами для того, щоб перерахувати до ПФ внески в сумі меншій, ніж 1/3 коштів для виплати зарплати, можуть бути (саме їх передбачено в

Довідці-розрахунку):

— зарплата працівника більше максимальної величини, на яку нараховуються страхові внески (у 2009 році — 10035 грн. на місяць);

— на підприємстві працюють інваліди (з їх зарплати внески сплачують за ставкою 4 %);

— у підприємства є переплата до ПФ.

Зверніть увагу

: Порядок не застосовується щодо:

— страхувальників, які обрали спрощену систему оподаткування (

єдиний чи фіксований податок). Вони щороку повідомляють банки про відповідну систему оподаткування;

— підприємств всеукраїнської громадської організації інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих.

Такі страхувальники щороку надають банкам довідку, видану відповідним органом ПФ, що підтверджує їх статус.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 11 травня 2009 року.

Перші роз’яснення ПФ див. на с. 47.

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі