Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник, який надає послуги з прання білизни, може не використовувати РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиноподатник, який надає послуги з прання білизни, може не використовувати РРО

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку надає послуги з прання білизни фізичним особам за готівку. Чи потрібно йому використовувати РРО?

(м. Харків)

 

Розпочнемо з того, що

прання білизни відноситься до побутових послуг, оскільки відповідно до п. 2 Правил побутового обслуговування населення, у редакції постанови КМУ від 04.06.99 р. № 974 (далі — Правила № 974), побутова послуга — це вид діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної із задоволенням конкретної побутової потреби індивідуального замовника.

Регулювання діяльності з надання таких послуг здійснюється не тільки цими Правилами, а й

Інструкцією щодо надання послуг з прання білизни, затвердженою наказом Українського союзу об’єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 27.08.2000 р. № 20 (далі — Інструкція № 20).

Згідно з

п. 9 Правил № 974 побутові послуги надаються замовникам згідно з угодами, документальним підтвердженням укладення яких є такі документи: договір, розрахунковий документ установленої форми.

Залежно від системи оподаткування (єдиний податок, загальна система чи фікспатент), на якій перебуває приватний підприємець (ПП), і буде встановлюватись форма розрахункового документа.

Так, якщо

ПП знаходиться на загальній системі оподаткування, то він повинен використовувати реєстратор розрахункових операцій (РРО) згідно із Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО), а тому при розрахунках із замовниками готівкою такий ПП повинен видавати при наданні послуг касовий чек РРО. Виняток з правила щодо застосування РРО містить п. 11 Переліку № 1336*:

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

РРО можуть не застосовувати,

а розрахунки зі споживачами провадити за допомогою розрахункових квитанцій суб’єкти підприємництва, які надають послуги з прання білизни на території села або вдома у замовника, за умови проведення розрахунків на місці надання послуг.

Крім того, відповідно до

п. 2.11 Інструкції № 20 передбачено, що разом з касовим чеком замовнику необхідно видати також квитанцію за формою № ПО-О1 (форма документа затверджена наказом Українського союзу об’єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 29.09.95 р. № 8). Однак Держкомпідприємництва в листі від 08.08.2003 р. № 4738 указує, що у випадку проведення розрахунків із застосуванням РРО, використовувати квитанцію не обов’язково.

Якщо ж

ПП є платником єдиного податку (як у нашому випадку), то він згідно з п. 6 ст. 9 Закону про РРО має право не застосовувати РРО. Однак це не означає, що підприємець жодних документів не видає.

Так, відповідно до

п. 8 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів» у редакції від 01.12.2005 р. № 3161-IV виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги).

Як такий документ згідно з

п. 2.12 Інструкції № 20 при розрахунках ПП із замовником без застосування РРО може бути саме квитанція за формою № ПО-О1. Як бачимо, підприємець-єдиноподатник теж може видати замовнику квитанцію за формою № ПО-О1. Однак такому підприємцю ніщо не забороняє видати замість квитанції за формою № ПО-О1 і звичайний товарний чек, складений у довільній формі, оскільки відповідальності за незастосування форми № ПО-О1 для них не передбачено.

Зазначимо що такий документ є бланком суворої звітності та заповнюється він відповідно до Інструкції з використання форм документів суворої звітності, що використовуються для оформлення замовлень та розрахунків із споживачами за побутові послуги, затвердженою наказом Українського союзу об’єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 29.09.95 р. № 8.

Документ за

формою № ПО-О1 складається з трьох частин, які заповнюються під копіювальний папір. Перша частина форми (замовлення) та третя (копія квитанції) — залишається у виконавця, друга (квитанція) видається замовнику.

У формі такого документа вказуються такі реквізити:

— найменування господарюючого суб’єкта, його ідентифікаційний код, адреса, телефон (або проставляє штамп підприємства з цими даними);

— дату приймання та термін виконання замовлення;

— дані замовника (прізвище, адресу, телефон);

— найменування замовлення, його опис, характеристику робіт;

— вартість замовлення згідно з кошторисом або розрахунок вартості;

— дані про стан та ознаки виробів;

— наявність дефектів;

— оціночна вартість з урахуванням ступеню зносу;

— кількість одиниць та загальна вага прийнятих виробів;

— номер мітки (позначки), а для шкіряних та хутряних виробів — площа в кв. дм.

Після заповнення розрахункового документа вартість замовлення підтверджується підписом замовника, а сума отриманих коштів підтверджується підписом Пп.

Остаточний розрахунок із замовником проводиться під час видачі замовлення. У цей момент виконавець, проставляє фактичну дату видачі замовлення і заповнює гарантійний талон до квитанції, який передається замовнику з печаткою або штампом Пп.

Отже, для

ПП — платника єдиного податку, який надає послуги з прання білизни, як розрахунковий документ є документ суворої звітності за формою № ПО-О1. Якщо ж ПП є РРО, то розрахунковим документом виступає чек РРО і квитанція за формою № ПО-О1.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі