Теми статей
Обрати теми

Якщо при звільненні дохід працівниці не виплачувався, дані про неї у ф. № 1ДФ не відображаються

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо при звільненні дохід працівниці не виплачувався, дані про неї у ф. № 1ДФ не відображаються

 

У грудні 2008 року з підприємства за власним бажанням звільнилася працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 6 років. За ІV квартал 2008 року дохід (заробітна плата) цій працівниці не нараховувався і не виплачувався, а дані про неї (дата звільнення) не було відображено у формі № 1ДФ. Чи потрібно було відображати інформацію про таку працівницю у формі № 1ДФ? Якщо так, то який штраф нараховують за таке порушення?

(м. Харків)

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 179 Кодексу законів про працю та п. 3 частини першої ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Звільняти з роботи

працівницю, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення 6 річного віку, роботодавцю за власною ініціативою забороняє ст. 184 КЗпП (можна це зробити лише при ліквідації — за умови обов’язкового працевлаштування)*.

* Детальніше див. тему тижня «Звільнення працівника» // «БТ», 2008, № 27, с. 34.

Однак нічого не заважає звільнитися такій працівниці за власним бажанням.

При звільненні такої працівниці за власним бажанням потрібно враховувати той факт, що

дані про неї у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ, затвердженому наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451, відображаються тільки в тому разі, коли у кварталі, в якому відбулося звільнення працівниці нараховувався та/або виплачувався дохід (заробітна плата).

На це прямо вказано у

п. 2.1 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451, згідно з яким у разі, коли податковий агент протягом звітного кварталу не виплачує доходи або виплачує доходи не всім платникам податку, податковий розрахунок не подається або подається щодо тих платників податку, яким нараховані (сплачені) доходи. Крім того, це зазначають і податківці в листі від 05.05.2004 р. № 8001/7/17-2117 .

Отже, якщо працівниці не нараховувався та/або не виплачувався дохід у тому кварталі, в якому вона звільняється в

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ дані про неї можна не відображати.

Також зазначимо і те, що штрафні санкції, а саме адміністративний штраф передбачений

ст. 163 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладається лише за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення податковим органам відомостей про доходи громадян.

У той же час за бажанням підприємство може відобразити дані про таку працівницю

у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. При цьому будуть заповнені лише графи: 1 «№ з/п», 2 «Ідентифікаційний номер» та 7 «Дата звільнення з роботи».

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі