Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху

Редакція БТ
Наказ від 26.02.2009 р. № 77

АДМІНШТРАФИ ДЛЯ ВОДІЇВ:

як їх тепер накладатимуть інспектори ДАІ

 

Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 26.02.2009 р. № 77

«Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху»

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» від 24.09.2008 р. № 586-VI*

було, зокрема, не лише підвищено штрафи, а й розширено права працівників Державтоінспекції (далі — ДАІ).

* Див. «Калейдоскоп документів» «Підвищено штрафи за порушення Правил дорожнього руху» // «БТ», 2008, № 43, с. 14; «Шпаргалку бухгалтера» «Нові штрафи для автомобілістів» // «БТ», 2008, № 45, с. 21.

Інструкція

, затверджена наказом, що коментується, визначає процедуру оформлення працівниками ДАІ матеріалів:

— про адмінправопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху з урахуванням особливостей при сп’янінні водія (

ст. 130 КУпАП**) і при скоєнні ДТП (ст. 124 КУпАП);

** Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

— про тимчасове затримання транспортного засобу (далі — ТЗ);

— про здійснення тимчасового вилучення посвідчення водія, талона про проходження держтехогляду, ліцензійної картки на ТЗ;

— діловодства в підрозділах ДАІ, у тому числі у справах про правопорушення, зафіксовані спецзасобами (фото-, кінозйомка).

Докладніше проаналізуємо цю

Інструкцію з точки зору негативного впливу на роботодавців «недбайливих» водіїв.

1. У разі

експлуатації ТЗ під час надання послуг з перевезення пасажирів або вантажів без позначки в подорожньому листі про проходження щозмінного передрейсового медогляду і перевірки техстану ТЗ, без посвідчення водія відповідної категорії, а також направлення в рейс одного водія, при здійсненні пасажирських перевезень на автобусний маршрут протяжністю понад 500 кілометрів працівник ДАІ може тимчасово вилучити ліцензійну картку на ТЗ, про що складає відповідний акт (п. 10.1 Інструкції, постанова КМУ від 17.12.2008 р. № 1086).

Якщо водій надасть

пояснення, що виїзд ТЗ із такими порушеннями допущено з вини відповідальної посадової особи господарюючого суб’єкта або підприємця, відповідального за випуск ТЗ у рейс, про що складається відповідний акт, то працівник ДАІ може накласти штраф на таку посадову особу згідно зі ст. 128 КУпАП від 680 грн. до 850 грн. (за повторні дії — від 850 до 1360 грн.).

Акт про тимчасове вилучення ліцензійної картки на транспортний засіб

(додаток 6 до Інструкції) і власне ліцензійна картка у 3-денний строк надсилаються до відповідного органу ліцензування за місцем реєстрації ТЗ для вжиття відповідних заходів реагування.

2. У випадках, передбачених

ст. 2652 КУпАП*, ТЗ може бути тимчасово затримано строком до вирішення справи про адмінправопорушення, але не більше 3 днів з моменту такого затримання. За транспортування і зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику або стоянці ДАІ справляється плата відповідно до наказу МВС, МФУ та Мінекономіки від 05.10.2007 р. № 369/1105/336.

* За наявності підстав вважати, що водій учинив порушення, передбачені частинами першою, другою, третьою, п’ятою та шостою ст. 121, ст. 1211, 126, частинами першою, другою, третьою і четвертою ст. 130, ст. 1321, ст. 2061 КУпАП.

3. У разі експлуатації ТЗ, що має

несправність гальмівної системи, рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (у темний час доби), або переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, або такого, що своєчасно не пройшов держтехогляд, працівник ДАІ тимчасово вилучає талон про проходження держтехогляду, про що складається акт тимчасового вилучення талона. Якщо технічну несправність усунено на місці, то техталон не вилучають і це зазначають у протоколі. Тимчасово вилучений талон видається власнику чи уповноваженій ним особі після усунення виявленої технесправності та подання до ДАІ акта перевірки техстану ТЗ, а також сплати штрафу.

Звертаємо увагу: у разі вилучення посвідчення водія водію видають тимчасовий дозвіл на право керування ТЗ строком дії 3 місяці (

п. 7.1 Інструкції). Талон до посвідчення водія не вилучається, але це не дає права на керування ТЗ без посвідчення водія чи без тимчасового дозволу. Про тимчасове вилучення посвідчення водія здійснюється запис у протоколі про адмінправопорушення.

Справи про адмінправопорушення можуть розглядатися за місцем їх учинення, обліку ТЗ або проживання порушника. За результатами розгляду справи виноситься постанова у справі про адмінправопорушення. При

накладенні адмінштрафу враховуються:

— характер учиненого правопорушення;

— особа порушника, ступінь його провини та

майновий стан;

— обставини, що пом’якшують та обтяжують відповідальність (

ст. 33 КУпАП, п. 2.14 Інструкції).

Особа, яка вчинила адмінправопорушення,

звільняється від адмінвідповідальності в разі передачі матеріалів на розгляд трудового колективу, якщо до винуватця з урахуванням характеру вчиненого правопорушення доцільніше застосувати заходи громадського впливу (ст. 21 КУпАП, п. 2.15 Інструкції).

Строк для сплати адмінштрафу (

п. 3.5 Інструкції) — не пізніше 15 днів з дня вручення порушнику постанови у справі про адмінправопорушення. У разі несплати адмінштрафу у строк, установлений частиною першою ст. 307 КУпАП, постанова у справі про адмінправопорушення супровідним листом (додаток 4) надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна.

Зауважимо, що до

Інструкції наводяться 22 додатки, серед яких: постанова і протокол у справі про адмінправопорушення, акти про тимчасове вилучення ліцензійної картки і талона про проходження держтехогляду, а також акт огляду і тимчасового затримання ТЗ.

Наказ набрав чинності 18 травня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі