Теми статей
Обрати теми

Щодо продажу основних фондів

Редакція БТ
Лист від 10.04.2009 р. № 7612/7/23-7017/264

ПРОДАЖ ОСНОВНИХ ФОНДІВ ЗА ГОТІВКУ:

чи потрібен РРО? ДПАУ знову передумала

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.04.2009 р. № 7612/7/23-7017/264

«Щодо продажу основних фондів»

 

Нагадаємо, що позиція ДПАУ в питанні застосування РРО під час продажу основних фондів не відзначалася постійністю.

Так, у

листі від 30.09.2002 р. № 14975/7/23-2117-10 ДПАУ дійшла висновку: оскільки основні фонди не є продукцією власного виробництва, що реалізується через оптову чи роздрібну торгівлю, їх реалізація за готівкові кошти може здійснюватися без реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО).

У

листі від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017 було висунуто протилежну позицію: у разі продажу за готівкові грошові кошти матцінностей, які вилучено з активів (списано з балансу) та які не є продукцією власного виробництва, необхідно застосовувати РРО чи проводити такі операції в безготівковій формі через установи банків. При цьому згаданий лист 2002 року відкликано.

У

листі, що коментується, ДПАУ знову зазначає про можливість продажу основних фондів без РРО, висунувши при цьому низку умов, яких потрібно дотримуватися (див. «Оновлена позиція ДПАУ»). На цей раз було відкликано «заборонний» лист 2006 року.

 

Оновлена позиція ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«Ураховуючи вищезазначене, ДПА України вважає, що у разі продажу основних засобів (основних фондів) за готівкові кошти, які вилучені з активів (списані з балансу) внаслідок їх продажу і які згідно з бухгалтерським обліком обліковувались на рахунку 10 «Основні засоби», суб’єкти господарювання можуть проводити такі розрахунки у касах цих суб’єктів з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, або у безготівковій формі через банківські установи».

 

Слід звернути увагу, що ДПАУ оперує як бухобліковим терміном «основні засоби», так і податковим поняттям «основні фонди». Як відомо, не завжди бухгалтерський об’єкт основних засобів у податковому обліку буде об’єктом основних фондів. Тому в цьому випадку, найімовірніше, ідеться про об’єкти, що підпадають під обидва поняття одночасно.

Крім того, ДПАУ зазначає про продаж без РРО лише тих основних засобів, що обліковувалися на рахунку 10 «Основні засоби», однак до основних засобів належать і об’єкти, що відображаються на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи». Це випливає з

пп. 4 і 5 П(С)БО 7 «Основні засоби». На такі об’єкти це роз’яснення ДПАУ, здається, не поширюється.

А якщо враховувати, що у світлі останніх змін бухоблікових правил будь-який продаж основних засобів супроводжується їх попереднім переведенням на рахунок запасів (рахунок 286 «Необоротні активи, утримувані для продажу»), то виходить, що рекомендації ДПАУ взагалі важко застосувати.

Таким чином, зазначені умови ДПАУ виконати дуже складно, та й їх виконання не гарантує стовідсоткового результату. Адже в

Законі України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III немає чітких визначень понять «торгівля», «торговельна діяльність», «сфера торгівлі», «товар», тому при застосуванні всеосяжного поняття товару з п. 1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР значно більше аргументів на користь необхідності використання РРО при продажу основних фондів.

Тому для продажу основних фондів за готівкові кошти без РРО бажано заручитися індивідуальними роз’яснення податківців чи проводити такі операції через каси банку.

У питанні застосування РРО при реалізації за готівкові грошові кошти отриманих у результаті ліквідації основних фондів сировини, матеріалів, палива, запчастин та інших активів, що не є продукцією власного виробництва, ДПАУ в листі, що коментується, наполягає на застосуванні РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі