Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної аптекою

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної аптекою

 

Аптека — платник податку на додану вартість — реалізує лікарські засоби кінцевим споживачам. Як правильно виписати податкову накладну?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п. 8.4 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (далі —Порядок № 165) податкова накладна (ПН) у разі здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку) виписується за щоденними підсумками операцій. Тобто це вказує на те, що за один день аптека повинна складати одну (підсумкову) ПН на всі продані за цей день лікарські засоби.

При заповненні ПН аптекою потрібно враховувати також і те, що продаж певних видів лікарських засобів може оподатковуватися за ставкою 20 % або звільнятися від оподаткування ПДВ згідно з

п.п. 5.1.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Для операцій, що оподатковуються і звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні (п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ). Згідно з п. 10 Порядку № 165 при оформлені ПН на товари, які звільняються від оподаткування, у розділі VI графи 10 ПН необхідно зазначати відмітку «Без ПДВ» із посиланням на звільняючий від оподаткування нормативно-правовий акт (у нашому випадку це п.п. 5.1.7 Закону про ПДВ). Ураховуючи вищесказане і норму п. 8.4 Порядку № 165 можна зробити висновок, що реалізуючи кінцевим споживачам звільнені від ПДВ лікарські засоби та лікарські засоби, продаж яких обкладається ПДВ, аптека за підсумками дня повинна виписувати 2 підсумкові ПН: окремо на пільговий товар (той, що не обкладається ПДВ) і окрему на товар, що обкладається ПДВ.

При цьому для правильного заповнення аптекою ПН необхідно враховувати, що:

1) ПН виписується у двох примірниках, обидва примірники залишаються в особи, яка їх виписала, і зберігаються відповідно до загальних правил зберігання ПН (

п. 8 Порядку № 165);

2) при заповненні шапки ПН

платник податку у графах «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» повинен зробити позначку «Х» (п. 8.1 Порядку № 165);

3)

заповнюючи табличну частину ПН, особливу увагу потрібно звернути на заповнення графи 3 «Номенклатури поставки товарів (робіт, послуг) продавця», бо такий реквізит, як «Номенклатура товарів», є обов’язковим реквізитом ПН відповідно до п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ. Для вірного заповнення аптекою цієї графи необхідно вказувати в ПН поелементний перелік проданих товарів за день, незважаючи на те що цей перелік може містити десятки або і сотні номенклатур товарів.

Якщо ж реквізит «Номенклатура товару» заповнюється невірно або не заповнюється взагалі, то за таке порушення, податківці можуть лише визнати ПН неправильно оформленою та накласти на керівника та інших посадових осіб підприємства адміністративний штраф відповідно до

ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X у розмірі від 85 до 170 грн., а в разі повторного порушення — від 170 до 255 грн.

Тому вирішуйте самі, як учинити при заповненні у ПН реквізиту «Номенклатура товарів»: чи правильно заповнювати цей реквізит ПН та не конфліктувати з податківцями, чи заповнити ПН найзручнішим способом та сплатити адміністративний штраф за неправильне її заповнення.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі