Теми статей
Обрати теми

Щодо поширення дії постанови правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1 «Про порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати»

Редакція БТ
Лист від 19.08.2009 р. № 15095/03-30

ДОВІДКУ-РОЗРАХУНОК ПЕНСІЙНИХ ВНЕСКІВ

для банку не подають підприємці на загальній системі у разі отримання підприємницького доходу

 

Лист Пенсійного фонду України від 19.08.2009 р. № 15095/03-30

«Щодо поширення дії постанови правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1

«Про порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (ПФУ) розглянув питання про складання і подання до банку Довідки-розрахунку фізичними особами — підприємцями (ФОП), які застосовують загальну систему оподаткування, при отриманні свого підприємницького доходу.

Нагадаємо: необхідність подання

Довідки-розрахунку передбачено Порядком прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженим постановою правління ПФУ від 07.04.2009 р. № 12-1 (далі — Порядок), який розроблено на виконання положень ч. 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Як зазначив ПФУ у

листі, що коментується, Порядок регулює механізм прийняття банками на виконання розрахункових документів на видачу (перерахування) грошових коштів для виплати заробітної плати, на які нараховують внески до ПФУ. Цю норму прямо закріплено в п. 1 Порядку.

Не треба складати і подавати

Довідку-розрахунок згідно з п. 1 Порядку страхувальникам, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок).

Крім того, як зазначив ПФУ,

Порядок не застосовується до ФОП, які сплачують страхові внески із сум доходу. Це пояснюється тим, що такі особи зі свого доходу сплачують авансові платежі до ПФУ в порядку, установленому п.п. 5.3.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ 19.12.2003 р. № 21-1.

Цілком справедливий висновок, оскільки такий підприємницький дохід не є зарплатою, а в порядку і ч. 12 ст. 20 Закону № 1058 ідеться про видачу (перерахування) коштів саме на зарплату. Крім того, механізм обчислення внесків з доходів підприємців інший, ніж зарплати. Водночас, якщо ФОП на загальній системі оподаткування виплачуватиме зарплату своїм найманим працівникам, то Довідку-розрахунок у разі необхідності йому все таки доведеться подати*.

* Детальніше про порядок заповнення Довідки-розрахунку див. ком. «Довідка-розрахунок пенсійних внесків для банку — Пенсійний фонд роз’яснює порядок заповнення»// «БТ», 2009, № 36, с. 9.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі