Теми статей
Обрати теми

Про зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2009 року № 1178-р

Редакція БТ
Указ від 29.10.2009 р. № 872/2009

Президент України

 

Про зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2009 року № 1178-р

 

Указ від 29 жовтня 2009 року № 872/2009

 

Кабінет Міністрів України 23 вересня 2009 року видав

розпорядження № 1178-р «Питання Загального реєстру податкових накладних». Названим розпорядженням Уряд України запровадив реєстрацію податкових накладних платників податку — продавців товарів (робіт, послуг) у Загальному реєстрі податкових накладних та уповноважив Державну податкову адміністрацію України встановити порядок ведення цього Реєстру. Кабінет Міністрів України також установив, що податкова накладна надається покупцю товарів (робіт, послуг) після внесення відомостей про неї до Реєстру; у разі порушення продавцем установленого порядку реєстрації податкових накладних Державна податкова адміністрація України має право проводити перевірку достовірності зазначених платником податку сум податкових зобов’язань з метою встановлення права покупця на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту; надходження до органу державної податкової служби інформації про виявлення розбіжностей у даних податкової накладної та Реєстру є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки продавця та покупця, а невідповідність даних, зазначених у податковій накладній, даним Реєстру не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, зазначеної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період, при цьому покупець втрачає право на податковий кредит відповідно до податкової накладної, якщо сума податку на додану вартість згідно з накладною не відображена продавцем у податковій декларації або продавець не провів у повному обсязі розрахунки з бюджетом за такою декларацією.

Назване

розпорядження Кабінету Міністрів України не відповідає Конституції України, за якою кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (частина перша статті 67), система оподаткування, податки і збори встановлюються виключно законами України (пункт 1 частини другої статті 92), прийняття законів належить до повноважень парламенту — Верховної Ради України як єдиного законодавчого органу в Україні (стаття 75, пункт 3 частини першої статті 85, стаття 91 Конституції України).

Таким чином, вирішивши підзаконним актом питання, віднесені

Конституцією України до сфери законодавчого регулювання, Кабінет Міністрів України діяв з перевищенням повноважень та у спосіб, що не передбачений Конституцією та законами України, а отже, порушив, крім вищезазначених, і норми частини другої статті 6 та частини другої статті 19 Конституції України, які зобов’язують органи виконавчої влади здійснювати повноваження у встановлених Конституцією межах та діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, частини третьої статті 113, за якою Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується, зокрема, Конституцією України, частини першої статті 117 Конституції України, за якою Кабінет Міністрів України видає постанови і розпорядження в межах своєї компетенції.

Ураховуючи викладене та відповідно до

пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1.

Зупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2009 року № 1178-р «Питання Загального реєстру податкових накладних»*.

* Президент одночасно звернувся до Конституційного Суду з Конституційним поданням щодо мотивів невідповідності розпорядження КМУ від 23.09.2009 р. № 1178-р Конституції України. —

Прим. ред.

2. Цей

Указ набирає чинності з дня його опублікування**.

** На момент підготовки номера не опубліковано. —

Прим. ред.

 

Президент України В. ЮЩЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі