Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ у електронному вигляді подається лише за наявності комп’ютерної техніки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Форма № 1ДФ у електронному вигляді подається лише за наявності комп’ютерної техніки

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку у ІІІ кварталі 2009 року найняв 5 працівників. Звіт за формою № 1ДФ до податкового органу було надано в роздрукованому вигляді. Під час прийняття звіту працівники податкового органу зазначили, що форму № 1ДФ потрібно обов’язково подавати на дискеті та в роздрукованому вигляді. Чи справедливі вимоги податківців?

(м. Полтава)

 

Так, вимоги податківців справедливі

. Це пов’язано з тим, що згідно з п.п. 2.3.2 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженому наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451 (далі — Порядок № 451), форма № 1ДФ подається до податкового органу на непошкодженому паперовому носії формату А4 (кількість аркушів не обмежується), заповненому машинописним текстом чи друкованими літерами без підчисток, закреслень, виправлень і уточнень.

У випадку коли податковий агент

має комп’ютерну техніку (п.п. 2.3.4 Порядку № 451), то він повинен формувати і подавати інформацію про доходи й утримані з них податки у вигляді файла даних, який передається в електронному вигляді (можна на дискеті), та його роздрукованої копії (за формою розрахунку).

ДПАУ розроблено спеціальне програмне забезпечення, яке має безкоштовно розповсюджуватися серед платників податків (

лист від 18.03.2004 р. № 19/28-3517). До речі, його можна знайти і на сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua; рубрика «Навігатор платника податків», розділ «Програмне забезпечення за формою № 1ДФ»).

Отже, вимагати надавати форму № 1ДФ у електронному вигляді податківці мають повне право, але лише у тих податкових агентів, які мають комп’ютерну техніку. Якщо ж податковий агент немає комп’ютерної техніки, то у електронному вигляді форму № 1ДФ він подавати не зобов’язаний.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі