Теми статей
Обрати теми

Щодо оформлення касових операцій

Редакція БТ
Лист від 13.10.2009 р. № 11-113/4546-19079

КАСОВІ ДОКУМЕНТИ —

хто має право їх підписувати, у тому
 числі з використанням факсиміле

 

Лист Національного банку України від 13.10.2009 р. № 11-113/4546-19079

«Щодо оформлення касових операцій»

 

У

листі, що коментується, Нацбанк роз’яснив порядок розподілу повноважень при підписанні касових документів у відокремлених підрозділах, у тому числі за допомогою факсиміле.

1. Касові документи підрозділів.

Згідно з п. 3.4 Положення про касові операції* видаткові документи підписують керівник та головний бухгалтер або працівник підприємства, уповноважений на це керівником. Керуючись цим пунктом, а також ст. 64 і 65 Господарського кодексу України, п. 5 ст. 8 Закону про бухоблік**, трудовим законодавством, а також цивільним законодавством (ст. 95 Цивільного кодексу України), Нацбанк указав на можливість підпису видаткових касових ордерів (ВКО), виписаних у касі відокремленого підрозділу, керівником такого підрозділу. При цьому такі повноваження керівнику підрозділу має бути надано і зафіксовано у внутрішніх розпорядчих документах (положеннях). Подібну позицію Нацбанк озвучував раніше у своєму листі від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75 («БТ», 2008, № 41, с. 9).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

При здаванні готівкової виручки з каси відокремленого підрозділу до каси підприємства касові документи, що оформляються, підписують так:

— у відокремленому підрозділі виписують ВКО, що підписується керівником такого підрозділу, бухгалтером та касиром;

— у касі підприємства приймання виручки оформляють прибутковим касовим ордером, що підписується головним бухгалтером та касиром.

При цьому згідно з

п. 4.8 Положення про касові операції за відсутності у штатному розписі посади касира виконання його обов’язків на підставі письмового розпорядження керівника може бути покладено на бухгалтера чи іншу особу, з якими укладається договір про повну матеріальну відповідальність. Вважаємо, що ця норма не унеможливлює виконання обов’язків касира і самим керівником, у тому числі відокремленого підрозділу.

2. Факсиміле на касових ордерах.

Що стосується застосування факсиміле для підпису касових ордерів, то Нацбанк зазначає: Положення про касові операції не містить заборони на використання факсиміле, що дає можливість його застосування (див. «Нацбанк не заперечує проти застосування факсиміле для підпису керівником прибуткових і видаткових касових ордерів»).

 

Нацбанк не заперечує проти застосування факсиміле для підпису керівником прибуткових і видаткових касових ордерів

Витяг із листа, що коментується

«

Пунктом 2.5 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88 <...>, передбачено, що первинний документ може бути підписано особисто, із застосуванням факсиміле, штампа, символу чи іншим механічним або електронним способом посвідчення.

У той же час,

частиною 3 статті 207 Цивільного кодексу України визначено, що використання при здійсненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного чи іншого копіювання, електронно-числового підпису чи іншого аналогу власноручного підпису допускається у випадках, установлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, в якій мають міститися зразки відповідного аналогу їх власноручних підписів.

Отже, ураховуючи, що

Положення не містить заборони на використання факсиміле при підписанні керівником підприємства прибуткових і видаткових касових ордерів, вважаємо, що на розсуд керівника підприємства ним при підписанні прибуткових і видаткових касових ордерів може застосовуватися факсимільне відтворення його підпису».

 

Разом з тим, Мінфін у

листі від 03.08.2009 р. № 31-34000-20-16/20991, відповідаючи на запитання про застосування на довіреності факсимільного підпису, з посиланням на Закон про бухоблік зауважив, що для підписання первинних документів застосування факсиміле не передбачено. Ці документи можуть підписуватися особисто та/або з використанням електронного підпису, тобто інші способи підпису таких документів застосовувати не можна. Ми з таким підходом не погоджувалися, докладніше див. у коментарі до цього листа ( «БТ», 2009, № 33, с. 10).

Ураховуючи, що згідно з п. 6 ст. 33 Закону України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV порядок ведення касових операцій визначає саме Нацбанк, вважаємо за можливе застосовувати положення листа, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі