Теми статей
Обрати теми

Вакцинація проти грипу: як відобразити в обліку

Редакція БТ
Стаття

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ ГРИПУ:

як відобразити в обліку

 

Сьогодні тема грипу близька мало не кожному жителю нашої країни: телепрограми про нього, що заполонили екрани, інформація в пресі, черги в аптеках, люди в масках на вулицях — усе свідчить про те, що байдужих залишилося небагато.

Усі, хто як може, намагаються захиститися від цієї пошесті. Багато роботодавців у пориві турботи про здоров’я співробітників (а отже, про нормальне функціонування підприємства) організовують проведення вакцинації їх проти грипу.

Не могли залишити поза увагою це питання й ми. У цій статті поглянемо на грип очима бухгалтера і розповімо про те, як відобразити витрати на вакцинацію працівників у податковому та бухгалтерському обліку підприємства

Євгенія БОРИСЕНКО, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Документи статті

Закон № 4004

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

Закон № 1645 —

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про податок з доходів —

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Перелік № 994

— Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затверджений постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994.

Постанова № 22

— постанова Головного державного санітарного лікаря України «Про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та ГРВІ в епідсезон 2009 — 2010 рр., попередження заносу та розповсюдження пташиного A(H5N1) та пандемічного грипу A(H1N1) в Україні» від 22.10.2009 р. № 22.

Календар щеплень

— Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я від 03.02.2006 р. № 48.

 

Види вакцинації

Розглядаючи вакцинацію працівників підприємства, слід пам’ятати, що вона поділяється на обов’язкову та необов’язкову.

У загальному випадку вакцинація проти грипу трудовим колективам рекомендується, тобто є необов’язковою (

розділ 3 Календаря щеплень).

До

обов’язкової вакцинації відповідно до ст. 27 Закону № 4004 і ст. 12 Закону № 1645 належить профілактичне щеплення з метою запобігання захворюванню туберкульозом, поліомієлітом, дифтерією, кашлюком, правцем та кором. Крім того, працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може спричинити зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також і проти інших інфекційних захворювань. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, установленому законом, ці працівники відстороняються від виконання вказаних робіт.

Відповідно до

Календаря щеплень щеплення проти грипу є обов’язковими на ендемічній та ензоотичній територіях і за епідемічними показниками. Перелік ендемічних та ензоотичних територій визначається Міністерством охорони здоров’я України. Вакцинація для працівників проти грипу є обов’язковою, якщо територію, на якій перебуває підприємство, включено до переліку ендемічних та ензоотичних територій. Проте сьогодні переліку таких територій немає.

Проведення обов’язкової вакцинації за епідемічними показниками передбачено

ч. 3 ст. 12 Закону № 1645 у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або її масового поширення на відповідних територіях та об’єктах. У цьому випадку до групи епідемічного ризику, тобто до групи з високою вірогідністю інфікування грипом, належать: персонал медичних закладів; персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та осіб похилого віку тощо; працівники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також особи, які перебувають у контакті з великою кількістю людей; персонал підприємств, установ, організацій (з метою запобігання спалахам захворювання).

Рішення про проведення обов’язкової вакцинації

за епідемічними показниками на відповідних територіях та об’єктах приймає головний державний санітарний лікар України, головний державний санітарний лікар АР Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади з питань оборони, внутрішніх справ, охорони державного кордону, служби безпеки України.

Так, на сьогодні існує

постанова № 22. Нею доручено керівникам підприємств установ і організацій незалежно від форм власності:

1)

забезпечити закупівлю протигрипозних вакцин для своєчасного проведення профілактичних щеплень та інших заходів неспецифічної профілактики грипу та ГРВІ (п. 2.1 постанови № 22);

2) організувати роботу в зимовий період 2009 — 2010 рр. щодо дотримання необхідного температурного режиму та забезпечити працюючих на відкритому повітрі приміщеннями для обігріву та прийому харчових продуктів (

п. 2.2);

3) у разі ускладнення епідемічної ситуації запровадити посилений протиепідемічний режим та забезпечити проведення дезінфекції на підприємствах та установах незалежно від форм власності.

Це, на наш погляд, дозволяє розглядати вакцинацію як обов’язкову.

 

Податок на прибуток

Витрати на необов’язкову вакцинацію до валових уключати не можна.

Щодо обов’язкової, то тут слід зазначити: узагалі, вакцинація за своєю суттю належить до заходів, пов’язаних з охороною праці. Це випливає зі

ст. 1 Закону про охорону праці. Отже, є підстави стверджувати, що витрати на обов’язкову вакцинацію можна віднести до валових на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати на охорону праці.

Але ДПАУ наполягає на тому, що витрати на вакцинацію працівників проти грипу не належать до складу валових витрат

(листи від 15.02.2008 р. № 2434/с/15-0314, від 16.02.2004 р. № 2444/7/15-1117 і від 22.05.2006 р. № 5679/6/15-0316). Свою точку зору податківці аргументують тим, що перелік витрат з охорони праці, які можна віднести до складу валових, наводиться в переліку № 994. А оскільки цей перелік є вичерпним і в ньому не передбачено такий захід, як проведення профілактичних щеплень проти грипу, то, на думку ДПАУ, витрати на такі заходи не належать до валових.

Вважаємо, що є як мінімум два аргументи проти позиції ДПАУ щодо включення витрат на вакцинацію до складу валових:

1)

Перелік № 994, затверджений КМУ на виконання ст. 19 Закону про охорону праці, яка не стосується законів про оподаткування, а отже, не може встановлювати або змінювати механізм стягування податків і зборів;

2) установлення додаткових обмежень щодо віднесення витрат до складу валових, крім передбачених

Законом про податок на прибуток , заборонено (п. 5.11 Закону про податок на прибуток). Зазначений Закон обмежень стосовно включення витрат на охорону праці не містить. Тому на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток такі витрати підприємства включаються до складу валових витрат.

Примітно, що в попередніх роз’ясненнях податківці говорили про можливість уключення до складу валових витрат витрат

на проведення обов’язкової вакцинації проти грипу (лист ДПАУ від 04.10.2005 р. № 19709/7/15-1117).

Є надія, що в нинішній ситуації податківці погодяться з валовими витратами за обов’язковою вакцинацією.

 

Податок з доходів та соцвнески

Податківці погоджуються з тим, що витрати на

обов’язкову вакцинацію не обкладаються податком з доходів (лист ДПАУ від 30.01.2003 р. № 1608/7/17-0517).

Щодо

необов’язкової вакцинації, то вважаємо, що її вартість може не обкладатися податком з доходів на підставі п.п. 4.3.22 Закону про податок з доходів.

Для того, щоб витрати на проведення вакцинації не включалися до складу доходу і, відповідно, не оподатковувалися, необхідно виконати такі умови:

1) вакцинацію має бути зроблено співробітнику підприємства;

2) вакцинацію здійснено за рахунок коштів, що залишаються після обкладення такого роботодавця податком на прибуток підприємств. На нашу думку, цю норму слід розуміти так: якщо підприємство є платником податку на прибуток, то допомога на лікування, що не обкладається податком з доходів на підставі

п.п. 4.3.22 Закону про податок з доходів, не включається до складу валових витрат такого підприємства. Водночас, маємо попередити: ДПАУ (див., наприклад, лист від 02.02.2005 р. № 639/Х/173115) зазначає, що єдиноподатники повинні включати суму витрат на вакцинацію до доходу співробітника та обкладати податком з доходів за ставкою 15 %. Ми з такою думкою податкових органів погодитися не можемо. Фактично ДПАУ позбавляє пільг фізичних осіб, які працюють у приватних підприємців або на підприємствах, що не платять податок на прибуток;

3) понесені витрати на проведення вакцинації підтверджено відповідними документами;

4) витрати на вакцинацію не має бути зазначено в

абзацах «а» — «з» п.п. 5.3.4 Закону про податок з доходів. Ця умова виконується.

Щодо внесків до соцфондів, то вони з вартості вакцинації не сплачуються.

У формі № 1ДФ вартість обов’язкової вакцинації не відображається, а вартість необов’язкової слід показати з ознакою доходу «39».

 

Бухгалтерський облік

У бухобліку витрати на проведення вакцинації (незалежно від того, є вона обов’язковою чи ні) належать до складу витрат на охорону праці. На рахунках обліку витрат такі витрати відображають залежно від того, працівників яких категорій було прищеплено. Так, наприклад, якщо йдеться про щеплення основного виробничого та загальновиробничого персоналу, то такі витрати відображають на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати», якщо проводиться вакцинація адміністративного персоналу — на рахунку 92 «Адміністративних витрати» тощо.

Приклад.

Керівництво торговельного підприємства прийняло рішення провести вакцинацію проти грипу продавців і співробітників адміністративно-управлінського персоналу. 30 жовтня 2009 р. в рахунок оплати послуг з проведення вакцинації підприємство перерахувало 2400 грн. медичній установі, яка її проводитиме. 2 листопада було проведено вакцинацію і підписано акт наданих послуг.

Як відобразити ці операції в бухгалтерському обліку показано у таблиці на с. 43.

Якщо на підприємстві є власний медпункт (як правило, ідеться про великі підприємства), то вони можуть провести вакцинацію самостійно. Їм залишається тільки купити необхідні лікарські препарати. Отримання таких медикаментів слід відобразити на субрахунку 209 «Інші матеріали», надалі, у міру використання, включати їх вартість до складу відповідних витрат.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1. Перераховано медичній установі грошові кошти в рахунок оплати послуг з проведення вакцинації

371

311

2400

2. Підписано акт наданих послуг, відображено витрати на вакцинацію:

— адміністративно-управлінського персоналу

84

631 (685)

750

92

84

1650

— продавців

84

631 (685)

93

84

2400

3. Відображено залік заборгованостей

631 (685)

371

 

Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам впоратися з відображенням в обліку таких незвичних витрат. І, звичайно ж, бажаємо здоров’я всім вашим працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі