Теми статей
Обрати теми

Оформлення податкових накладних, якщо аванс отримано загальною сумою за декількома рахунками

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оформлення податкових накладних, якщо аванс отримано
загальною сумою за декількома рахунками

 

Підприємство-продавець отримало кошти за товар (передоплату) від покупця однією сумою за п’ятьма рахунками. Скільки у цьому випадку потрібно оформити податкових накладних?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 7.2.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань: або на дату зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку, або на дату відвантаження товарів.

Оскільки у вашому випадку першою подією є отримання передоплати від покупця, то

податкова накладна виписується на дату її отримання. При цьому постає запитання: виписувати податкову накладну потрібно окремо на кожен рахунок чи одну на всю одержану суму?

Ані в

Законі про ПДВ, ані в Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, не прописано, як діяти в цьому випадку.

У формі податкової накладної є поле «Умови поставки», в ньому слід

зазначати реквізити цивільно-правового договору. Тут варто вказати, що рахунки (рахунки-фактури) у загальному випадку за своєю суттю договором вважатися не можуть.

Щоправда, можливість оформити рахунки як договір у спрощеній формі є. Для цього рахунок повинен містити всі істотні умови договору, які передбачені

ст. 180 Господарського кодексу України, та інші важливі для сторін умови угоди, зокрема про відповідальність контрагентів. Такої думки дотримується ВГСУ у постанові від 28.02.2006 р. у справі № 20-11/274. Та все ж на практиці рахунком у формі договору мало хто користується.

У нашому випадку договору(-ів) немає (як випливає із запитання, рахунки оформлено не у формі договору), тому продавець може виписати одну податкову накладну на всю суму передоплати за день, а у полі «Умови поставки» податкової накладної поставити прокреслення. Не буде помилкою, якщо продавець оформить податкову накладну на кожний рахунок. Вважаємо що в такій ситуації вибір варіанта виписки податкових накладних залежатиме від продавця такого товару. При цьому варто зазначити, що у випадку, коли підприємство отримує передоплату за оподатковувані товари (послуг) і такі, що звільнені від оподаткування, то воно повинне складати окремі податкові накладні на такі товари (

п.п. 7.3.2 Закону про ПДВ), незважаючи на те що вони оплачені згідно з одним рахунком.

Якщо ж з покупцем договір був укладений, то

кількість виписаних податкових накладних залежатиме від кількості договорів, за якими було здійснено оплату. При цьому виписка податкових накладних у розрізі рахунків у цьому випадку також призведе до такого ж результату.

Наприклад

, підприємство отримало передоплату однією сумою за п’ятьма рахунками, два з яких виписані на підставі одного договору, а решта — на підставі іншого.

У цій ситуації продавець може виписати:

— або дві податкові накладні (одну — на підставі перших двох рахунків, другу — на підставі інших трьох рахунків);

— або п’ять податкових накладних, по одній накладній на підставі кожного оплаченого рахунка.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі