Теми статей
Обрати теми

Мати не має права на лікарняний при закритті на карантин дитсадка, що відвідує її дитина

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Мати не має права на лікарняний при закритті на карантин
дитсадка, що відвідує її дитина

 

Дитячий садок, який відвідує дочка нашої працівниці, закрито на карантин на три тижні у зв’язку з епідемією грипу. Обоє з батьків працюють, найближчі родичі знаходяться в іншому місті, тобто дитину нема кому доглядати. Які пільги для працівників передбачено в такій ситуації чинним законодавством?

(м. Львів)

Ураховуючи, що більшість дошкільних та шкільних освітніх установ закрито зараз на карантин, це запитання зацікавить багатьох.

Лікарняний.

Почнемо з можливості отримання листка непрацездатності. Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240) одним зі страхових випадків, при настанні якого надається допомога по тимчасовій непрацездатності, є карантин, накладений органами санітарно-епідеміологічної служби.

Нагадаємо, що

п. 2 постанови КМУ «Про запобігання поширенню грипу типу A/H1N1/Каліфорнія/04/09 та гострих респіраторних захворювань серед населення» від 30.10.2009 р. № 1152 з 30 жовтня 2009 року строком на три тижні запроваджено карантин у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Цією ж

постановою (п. 4) доручено Міносвіти, іншим центральним органам виконавчої влади, до сфери управління яких належать заклади освіти, Раді міністрів АРК, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям запровадити з 2 листопада 2009 року канікули на три тижні в усіх навчальних закладах незалежно від форми власності та забезпечити закриття дитячих дошкільних закладів для відвідування дітьми.

У

п. 5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), підстави для видачі листка непрацездатності при карантині описано докладніше. Так, на період тимчасового усунення від роботи осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, яке було в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями, за неможливості здійснення тимчасового переведення за їх згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб, листок непрацездатності видається інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога територіальної СЕС.

Як бачимо, випадок, пов’язаний з карантином в установах освіти у зв’язку з епідемією грипу, сюди не підходить. Більше того, у

п. 3.15 Інструкції № 455 прямо зазначено, що лікарняний листок не видається для догляду за здоровою дитиною на період карантину. Причому це стосується дітей будь-якого віку. Отже, надати лікарняний одному з батьків дитини на період карантину чинне законодавство не дозволяє.

Відпустки.

А тепер з’ясуємо, які є варіанти з оформленням відпустки.

1. Тим працівникам, які мають право на

додаткову оплачувану відпустку «на дітей» і ще не скористалися ним у поточному або в попередніх роках, саме час це й зробити. Нагадаємо, що згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) на таку відпустку має право жінка, яка працює та має двох чи більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, самотній матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку. Надається така відпустка щороку тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів*.

* Докладніше див. вкладиш «Щорічна відпустка» // «БТ», 2008, № 20, с. 21; статтю «Додаткова відпустка «на дітей» // «БТ», 2007, № 34, с. 14.

2. Крім того, працівник може скористатися правом піти у

відпустку «за свій рахунок». Відпустка без збереження зарплати за сімейних обставин та з інших причин на прохання працівника та з відома роботодавця надається тривалістю до 15 календарних днів із розрахунку на рік (ст. 26 Закону про відпустки). Ще раз підкреслимо, що така неоплачувана відпустка надається тільки з відома роботодавця.

3. У

Законі про відпустки передбачено випадки, коди відпустка «за свій рахунок» надається працівникам обов’язково. Таке право, зокрема, є в матері чи батька, який виховує дітей без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), котрі мають двох та більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, — тривалістю до 14 календарних днів щороку (п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки)*.

* Зовсім недавно підстави для надання обов’язкових відпусток «за свій рахунок» ми розглядали в консультації «Дні незаконно наданої працівнику відпустки за свій рахунок не виключаються з розрахункового періоду при розрахунку відпускних» рубрики «Пошта тижня» // «БТ», 2009, № 42, с. 46.

Особливий режим роботи.

На період карантину працівниця може скористатися правом працювати в режимі неповного робочого часу. Згідно зі ст. 56 Кодексу законів про працю України на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, у тому числі таку, що перебуває під її опікою, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник чи уповноважений ним орган зобов’язаний установити їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цьому випадку здійснюється пропорційно відпрацьованому часу**.

** Про це читай у статті «Неповний робочий час — особливості нарахування виплат працівнику» // «БТ», 2009, № 11, с. 38.

У результаті доходимо висновку: чинне законодавство, по суті, не захищає права працівників, котрі мають малолітніх дітей, у таких випадках. Яким би способом вони не скористалися, щоб не залишати дитину вдома без нагляду, їх права уражаються (або вони змушені витрачати свою відпустку на період карантину чи втрачати в заробітку). Напевно, законодавцям варто замислитися і прийняти норму, що дозволяє видавати листок непрацездатності одному з батьків дитини, яка не досягла певного віку, при закритті освітньої установи на карантин, яку вона відвідує.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі