Теми статей
Обрати теми

Відпустка «на дітей» працівниці, яка після декретної відпустки на підприємстві не працювала, не надається

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відпустка «на дітей» працівниці, яка після декретної відпустки на підприємстві не працювала, не надається

 

Працівниця підприємства буде перебувати у відпустці для догляду за другою дитиною до трьох років по 26.11.2009 р. Після закінчення декретної відпустки працівниця з 27.11.2009 р. по 31.12.2009 р. іде у невикористану щорічну відпустку за відпрацьований час до народження другої дитини з наступним звільненням 31.12.2009 р. Після народження другої дитини працівниця на підприємстві не працювала. Чи потрібно працівниці надати додаткову відпустку як матері з двома дітьми до 15 років?

(м. Кременчук)

 

Згідно зі

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) на оплачену додаткову відпустку тривалістю 7 календарних днів*** без урахування святкових та неробочих днів мають право:

жінки, які працюють і мають двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або які всиновили дитину;

— самотні матері;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особа, яка взяла дитину під опіку.

*** Слід звернути увагу, що у зв’язку зі змінами, унесеними до Закону про відпустки Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI, тривалість такої додаткової відпустки

з 01.01.2010 р. складатиме 10 календарних днів.

Тобто з вищесказаного можна зробити висновок, що будь-яка працівниця, яка має двох дітей віком до 15 років, теоретично має шанс на отримання соціальної відпустки «на дітей» тривалістю 7 календарних днів.

Але, крім наявності у працівниці двох дітей віком до 15 років для отримання додаткової відпустки «на дітей», вона має бути «

жінкою, яка працює», тобто працівниця повинна працювати (виконувати свої трудові обов’язки) на підприємстві. Причому кількість відпрацьованих днів за рік немає жодного значення при визначенні тривалості відпустки «на дітей», оскільки така відпустка є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних відпусток, а тому надається в будь-який час протягом календарного року, а не за відпрацьований робочий рік. Про це зазначає і Мінпраці у листах від 21.07.2008 р. № 187/13/116-08 та від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13.

Тобто можна зробити висновок, що

працівниця, яка має двох і більше дітей та відпрацювала протягом року хоча б один день, має право на отримання додаткової відпустки «на дітей»*.

* Такого висновку ми дійшли в консультації «Додаткова відпустка «на дітей» для матері чотирьох дітей»// «БТ», 2008, № 43, с. 45.

У нашому випадку працівниця після народження другої дитини відразу пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років, а після її закінчення планує взяти не використану відпустку за відпрацьований час до першої декретної відпустки та по її закінченні звільнитися. Як бачимо,

працівниця після виходу з декретної відпустки жодного дня фактично не працювала і працювати на підприємстві не буде, а тому надавати їй додаткову відпустку «на дітей» немає підстав.

Водночас слід звернути увагу, що працівниця, яка має двох і більше дітей і перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, може отримати додаткову відпустку «на дітей» лише тоді, коли, перервавши відпустку для догляду за дитиною (або по закінченні такої відпустки), попрацює на підприємстві хоча б деякий час (наприклад, один день, тиждень, місяць тощо), а вже потім піде у щорічну відпуску з наступним звільненням. Працювати така працівниця може як на умовах неповного робочого часу або вдома, як це передбачено

ст. 179 Кодексу законів про працю України (в такому разі зберігається право на одержання допомоги по догляду за дитиною до трьох років), так і у звичайному для неї режимі, установленому до декрету (право на допомогу не зберігається).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі