Теми статей
Обрати теми

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

Редакція БТ
Постанова від 29.10.2009 р. № 1168

ПІДПРИЄМЕЦЬ НАЙМАНИЙ ПРАЦІВНИК:

порядок укладення та розірвання трудового
 договору коригується Кабміном

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.10.2009 р. № 1168

«Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уточнив окремі моменти при укладенні та розірванні трудового договору між фізичною особою — підприємцем (ФОП) і найманим працівником.

За загальним правилом згідно зі

ст. 241 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору між ФОП та працівником підприємець повинен у тижневий строк з моменту фактичного допуску працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за своїм місцем проживання в порядку, визначеному Мінпраці. На виконання цієї норми Мінпраці розробило і затвердило своїм наказом від 08.06.2001 р. № 260 Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою (далі — Порядок № 260) і Форму трудового договору між працівником і фізичною особою, що діють і до сьогодні.

Постанова

, що коментується, не скасовує чинний Порядок № 260, а роз’яснює окремі моменти його застосування, пов’язані з укладенням та розірванням трудового договору без присутності найманого працівника в центрі зайнятості при здійсненні його державної реєстрації. Справа в тому, що на практиці при звільненні працівників (особливо при звільненні з ініціативи роботодавця) є досить поширеними ситуації, коли працівник просто «зникає»* (не виходить на роботу), цим позбавляючи можливості зняти трудовий договір з реєстрації у зв’язку з фактичним припиненням трудових відносин. Для розірвання такого договору ФОП повинні були звертатися до суду, що було доволі клопітним процесом, який забирав багато часу. Документ, що коментується, вирішує цю ситуацію.

*До того ж, на відміну від роботодавців — юридичних осіб, трудова книжка працівників ФОП зберігається не в самого підприємця, а у працівників (п.п. 2.20-1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту і Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58).

1. Укладення трудового договору

. Як і раніше, на реєстрацію необхідно подати 3 примірники трудового договору. Що стосується інших документів, то тепер найманий працівник може подати копію, а не оригінал своєї довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, тоді як сам підприємець має подати її оригінал (п. 2 постанови).

Головне нововведення полягає в тому, що тепер для реєстрації трудового договору

у службі зайнятості не обов’язкова присутність працівника, з яким укладають договір. Але в такому разі згідно з п. 2 постанови підпис працівника у трудовому договорі має бути засвідчено нотаріально. Після реєстрації трудового договору в службі зайнятості 2 примірники повертаються ФОП.

У свою чергу,

ФОП тепер буде зобов’язаний вручити під розписку працівнику один примірник зареєстрованого трудового договору протягом 3 робочих днів з дня його надходження. При цьому згідно з абзацом другим п. 3 постанови ФОП має зробити відповідний запис у книзі реєстрації та повернути працівнику трудову книжку із записом про прийняття на роботу (на практиці запис до трудової книжки вносили в момент укладення договору й раніше). Тут не зовсім зрозуміло, в якій книзі реєстрації ФОП має здійснювати такий запис. Порядком № 260 передбачено ведення книги реєстрації лише службою зайнятості для реєстрації поданих ФОП трудових договорів (додаток 4 до Порядку № 260). Сподіваємося, що під час приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до постанови, що коментується, як того вимагає її п. 10, Мінпраці прояснить цей момент.

2. Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

. Згідно з пп. 4 — 7 постанови трудовий договір з ініціативи ФОП розривають у такій послідовності.

Крок 1

. ФОП письмово повідомляє працівника про свій намір його звільнити з власної ініціативи (надіслати працівнику повідомлення слід рекомендованим листом із повідомленням про вручення). У строки, передбачені Кодексом законів про працю України, ФОП здійснює з працівником остаточний розрахунок (п. 4).

Крок 2

. ФОП подає до служби зайнятості документи, названі в п. 5 постанови.

Крок 3

. Служба зайнятості знімає трудовий договір з реєстрації протягом 3 робочих днів від дня надходження від ФОП необхідних документів. Про це здійснюють запис у книзі реєстрації та повідомляють працівника. За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття, служба зайнятості протягом 3 робочих днів робить відповідну відмітку в його примірнику трудового договору і засвідчує запис про звільнення з роботи у трудовій книжці, унесений ФОП. Як бачимо, запис до трудової книжки, як і раніше, уносить саме ФОП, а не відповідальна особа служби зайнятості, а до компетенції служби зайнятості належить лише посвідчення такого запису. А для цього звільненому працівнику доведеться звертатися з подібним проханням до свого колишнього роботодавця.

У місячний строк після набуття чинності

постановою, що коментується, Мінпраці має привести свої нормативно-правові акти у відповідність до неї (п. 10).

Постанова

, що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

 

 

Кабінет Міністрів України

 

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

 

Постанова від 29 жовтня 2009 року № 1168

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Установити, що форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю (далі — фізична особа), затверджується Міністерством праці та соціальної політики.

2.

Для реєстрації трудового договору фізична особа подає у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи державній службі зайнятості за місцем свого проживання підписаний сторонами трудовий договір у трьох примірниках, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця, довідку відповідної державної податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера, копію такої довідки, виданої працівникові, його трудову книжку та пред’являє паспорт. Підпис у трудовому договорі працівника, який не був присутній під час його реєстрації, посвідчується нотаріально.

3.

Відповідальна особа державної служби зайнятості реєструє в день подання фізичною особою документів, передбачених пунктом 2 цієї постанови, трудовий договір у книзі реєстрації трудових договорів, форма якої затверджується Міністерством праці та соціальної політики, після чого два примірники такого договору з відміткою про реєстрацію повертаються фізичній особі.

Фізична особа зобов’язана вручити під розписку працівникові один примірник зареєстрованого трудового договору протягом трьох робочих днів з дня його надходження, про що робиться відповідний запис у книзі реєстрації, а також повернути трудову книжку із записом про прийняття на роботу.

4.

У разі розірвання трудового договору за ініціативою фізичної особи у випадках, визначених Кодексом законів про працю України, така особа зобов’язана письмово повідомити про свій намір працівникові та у визначені строки провести передбачений законодавством розрахунок.

5.

Зняття державною службою зайнятості з реєстрації трудового договору у випадках, передбачених пунктом 4 цієї постанови, проводиться за умови подання фізичною особою:

примірника трудового договору;

заяви про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання зазначеного договору;

копій документів, що підтверджують:

— надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). У разі коли вручити поштове відправлення неможливо, подаються копії підтвердних документів;

— проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати.

6.

Державна служба зайнятості протягом трьох робочих днів з дня надходження зазначених у пункті 5 цієї постанови документів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у книзі реєстрації трудових договорів та повідомляє працівникові.

7.

За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття трудового договору з реєстрації, посадова особа центру зайнятості протягом трьох робочих днів з дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому примірнику трудового договору та засвідчує у трудовій книжці запис про звільнення з роботи, внесений фізичною особою.

8.

У разі коли документи, що подаються для реєстрації чи зняття з реєстрації трудового договору, не відповідають вимогам цієї постанови, органи державної служби зайнятості повертають їх без вчинення будь-яких дій із зазначенням причини.

9.

Працівник має право оскаржити рішення фізичної особи щодо його звільнення з роботи у порядку, встановленому законодавством.

10.

Міністерству праці та соціальної політики привести в місячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі