Теми статей
Обрати теми

Про відображення в податковому обліку іноземної інвестиції

Редакція БТ
Лист від 18.06.2009 р. № 12796/7/15-0217

ІНОЗЕМНУ ВАЛЮТУ ВНЕСЕНО ДО СТАТУТНОГО ФОНДУ —

ДПАУ роз’яснила, як визначити балансову вартість

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.06.2009 р. № 12796/7/15-0217

«Про відображення в податковому обліку іноземної інвестиції»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок формування та перерахунку балансової вартості іноземної валюти, отриманої як внесок до статутного фонду підприємства.

Нагадаємо, що

п. 7.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) містить лише загальні правила визначення балансової вартості іноземної валюти, отриманої як валютна виручка, а також порядок перерахунку балансової вартості іноземної валюти і заборгованості, вираженої в іноземній валюті.

Для визначення балансової вартості іноземної валюти, отриманої під час інших операцій, доводиться застосовувати аналогію або просто керуватися здоровим глуздом. Ці питання ми докладно розглядали у

статті «Іноземна валюта в податковому обліку: правильно визначаємо балансову вартість» // «БТ», 2009, № 23, с. 35.

Радує, що підхід, який ми пропонували у згаданій статті, підтримує ДПАУ в

листі, що коментується (див. «Особливості податкового обліку іноземних інвестицій»).

 

Особливості податкового обліку іноземних інвестицій

Витяг із листа, що коментується

 

«Таким чином, за наявності на дату закінчення звітного періоду на банківському рахунку платника податку коштів в іноземній валюті, отриманих в якості внеску до статутного фонду підприємства, балансова вартість такої іноземної валюти підлягає перерахунку та відображається у податковому обліку у порядку, встановленому

п.п. 7.3.3 <…> Закону [про податок на прибуток.Прим ред.].

Щодо балансової вартості іноземної валюти, отриманої у вигляді внеску до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, то <…> така балансова вартість визначається шляхом перерахунку суми іноземної валюти в гривні за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату зарахування інвестованих коштів на поточний банківський рахунок підприємства, починаючи з дати його державної реєстрації (або державної реєстрації відповідних змін до його установчих документів)».

 

Тож можна зробити два головні висновки.

1. Балансова вартість усіх залишків іноземної валюти на рахунках та в касі підприємства (у тому числі й отриманих як внесок до статутного фонду) наприкінці податкового періоду має перераховуватися в порядку, передбаченому

п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток*.

* Про порядок такого перерахунку ми розповідали у статті «Курсові різниці в податковому та бухгалтерському обліку» // «БТ», 2009, № 38, с. 22.

2. Балансова вартість валюти, отриманої як внесок до статутного фонду, визначається за офіційним курсом Нацбанку, установленим на дату надходження такої валюти на поточний рахунок підприємства. При цьому ДПАУ зробила, на наш погляд, не зовсім слушне застереження з приводу того, що балансова вартість інвестованої валюти визначається за курсом НБУ на дату надходження інвестованих коштів,

починаючи з дати державної реєстрації (або державної реєстрації відповідних змін у статутних документах).

З тим, що дата, на яку визначається курс Нацбанку для розрахунку балансової вартості інвалюти, не може бути раніше дати державної реєстрації підприємства, можна погодитися. Адже до такого моменту підприємство не є юридичною особою та не має «справжнього» поточного рахунка. Кошти, інвестовані засновниками, зараховуються на

поточний рахунок для формування статутного фонду (відкривається банком відповідно до п. 4.2 Інструкції № 492*). Такий рахунок починає функціонувати як звичайний поточний рахунок лише після отримання банком від платника необхідних документів, зокрема, копії свідоцтва про держреєстрацію, а також одержання банком повідомлення про взяття цього рахунка на облік податковим органом.

* Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

А ось із прив’язкою дати визначення балансової вартості валюти до

дати державної реєстрації змін до засновницьких документів ми не можемо погодитися. Справа в тому, що до цього моменту іноземна валюта може надійти підприємству на поточний рахунок (п. 2 постанови Правління НБУ від 10.08.2009 р. № 280)**. Якщо така валюта (не узаконена як внесок до статутного фонду) залишиться на кінець звітного періоду, то виходячи з вимог п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток доведеться перераховувати її балансову вартість, адже в зазначеному підпункті немає винятків (цю валюту можна розглядати як таку, що надійшла в результаті «інших операцій»). Не маючи балансової вартості іноземної валюти на момент надходження, не можна визначити й результат перерахунку її балансової вартості на кінець податкового періоду (прибуток чи збиток у вигляді податкової курсової різниці).

** Зауважимо, що надходження додаткових внесків до статутного фонду до держреєстрації змін у засновницьких документах загрожує додатковими валовими доходами, оскільки податківці схильні розглядати такі внески як фінансову допомогу (докладніше див. «Якщо внесок до статутного фонду зроблено до реєстрації змін у статуті» // «БТ», 2009, № 30, с. 46).

Отже,

балансову вартість валюти, що надійшла як внесок до статутного фонду (як іноземна інвестиція), потрібно визначати за курсом НБУ на дату:

— державної реєстрації підприємства, якщо іноземну валюту внесено до такої дати на поточний рахунок для формування статутного фонду;

— її надходження на поточний рахунок (не очікуючи державної реєстрації змін у засновницьких документах, якщо валюта надійшла як додатковий внесок на збільшення статутного фонду).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі