Теми статей
Обрати теми

Щодо надання статусу платника страхових внесків

Редакція БТ
Лист від 24.09.2009 р. № 1070-06-2

РЕЄСТРАЦІЯ У ФОНДІ НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ

приватних підприємців, які вперше використовують працю найманих працівників

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 24.09.2009 р. № 1070-06-2

«Щодо надання статусу платника страхових внесків»

 

У

листі, що коментується Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — ФНВ) розповів про деякі особливості реєстрації як платника внесків до цього фонду фізичних осіб підприємців (ФОП), які вперше використовують працю найманих працівників.

Розпочнемо з того, що

взяття на облік ФОП у ФНВ згідно із ст. 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) відбувається на етапі реєстрації фізособи як суб’єкта підприємницької діяльності на підставі відомостей із реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робочими органами виконавчої дирекції Фонду.

Однак статус

платника страхових внесків ФОП, які використовують працю найманих працівників, набувають тільки у день одержання робочим органом виконавчої дирекції ФНВ від органу державної служби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору (контракту) між фізичною особою — підприємцем та найманим працівником. Нагадаємо: реєстрація такого договору фізичною особою відбувається у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи (ст. 241 Кодексу законів про працю України)*.

* Детальніше див. статтю «Приватний підприємець та наймані працівники» у рубриці «Тема тижня»// «БН», 2009, № 25, с. 36, а також коментар «Підприємець

найманий працівник: порядок укладення та розірвання трудового договору коригується Кабміном» на с. 4 цього номера.

Після надання такій особі статусу платника страхових внесків, тобто на наступний робочий день після отримання від служби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору,

ФНВ надсилає ФОП лист з повідомленням про вручення адресату страхового свідоцтва та повідомлення про взяття на облік (п. 3.8 Інструкції № 36**).

** Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління ФНВ від 12.07.2007 р. № 36.

Але у в’язку з тим, що обмін інформацією між ФНВ та державним реєстратором юридичних і фізичних осіб відбувається лише з

01.07.2005 р., виникає проблема із фізичними особами підприємцями, які зареєстровані як суб’єкти господарювання до 01.07.2005 р. та вперше наймають працівників. Оскільки інформація про таких ФОП відсутня у ФНВ, тобто вони не взяті на облік у цьому Фонді, а отже, невідомо яким видом економічної діяльності вони займаються та який їм установлюється клас професійного ризику і розмір страхового тарифу.

Ця ситуація ні

Законом № 1105, ні Інструкцією № 36 не врегульована. Тому ФНВ у листі, що коментується, роз’яснює порядок дій у цьому випадку.

ФОП, які зареєстровані підприємцями до 01.07.2005 р

., та вперше використовують працю найманих працівників замість страхового свідоцтва і повідомлення про взяття на облік, ФНВ надсилає лист про необхідність стати на облік у ФНВ як платника страхових внесків.

Для цього ФОП повинні подати до ФНВ

заяву про взяття на облік як платника страхових внесків (або основний вид економічної діяльності), за формою наведеною в додатку 4 до п.п. 3.4 Інструкції № 36. У цій заяві ФОП зазначає свій основний вид діяльності, і на підставі цього ФНВ страхувальнику встановлює відповідний клас професійного ризику і розмір страхового тарифу, та видає страхове свідоцтво і повідомлення про взяття на облік.

Отже,

ФОП, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі до 01.07.2005 р. і вперше використовують працю найманих працівників для набуття статусу платника страхових внесків повинні подавати заяву про взяття їх на облік (додаток 4 до п.п. 3.4 Інструкції № 36), а всі інші ФОП (ті що зареєстровані після 01.07.2005 р.) стають платниками внесків до ФНВ із зарплати найманих працівників автоматично (без участі ФОП) після реєстрації договору у службі зайнятості, а тому ніяких додаткових документів до ФНВ подавати не повинні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі