Теми статей
Обрати теми

Про порядок отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування

Редакція БТ
Лист від 20.10.2009 р. № 06-32-2179

ВИДАНУ ПУТІВКУ НЕОБХІДНО ВИТРЕБУВАТИ

у працівника, якщо його звільнено до початку строку її використання

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.10.2009 р. № 06-32-2179

«Про порядок отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) роз’яснив, що необхідно робити, якщо до початку строку путівки, раніше виданої з частковою оплатою за рахунок коштів ФТВП, працівника звільнили.

Згідно з

ч. 1 ст. 47 Закону № 2240* застрахована особа має право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах у межах асигнувань, установлених бюджетом ФТВП на ці цілі, та в порядку й на умовах, визначених правлінням ФТВП.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Умови фінансування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб

регламентує Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 25.02.2009 р. № 12 (далі — Порядок)**.

** Докладний коментар до чинного з 30.04.2009 р. Порядку див. у статті «Путівки за рахунок соцстраху — особливості надання у 2009 році» // «БТ», 2009, № 19, с. 34.

Згідно з

п. 4.2 Порядку за рішенням комісії із соціального страхування підприємство, що є основним місцем роботи застрахованої особи, видає путівку до санаторію в період відпустки, а до санаторію-профілакторію — у період відпустки чи без відриву від виробництва.

Як зазначає ФТВП,

якщо на момент початку відпустки , в якій працівник планував оздоровитися за рахунок коштів ФТВП, працівника звільнено, то підприємство мало вирішити питання про повернення путівки звільненим працівником. Дійсно, у такому разі на момент початку оздоровлення звільнений працівник уже не є застрахованою особою, а згідно з ч. 1 ст. 47 Закону № 2240 отримати путівку на оздоровлення має право тільки застрахована особа. А, як ми знаємо, відповідно до п. 4.15 Порядку путівку видають за два тижні до початку строку заїзду, тому при звільненні працівника слід раніше видану путівку витребувати.

І якщо таку путівку не повернено працівником, то з посиланням на п. 6.2 Порядку і ст. 30 Закону № 2240 ФТВП вказує на те, що вартість такої путівки не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок страхувальника, а за порушення порядку використання на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % від вартості путівки. Щодо штрафу 50 %, то вважаємо, що 50% слід розраховувати від суми, яка фінансується з ФТВП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі