Теми статей
Обрати теми

Надання щорічної відпустки працівнику, який від неї відмовляється

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Надання щорічної відпустки працівнику, який від неї відмовляється

 

У працівника є невикористана відпустка за попередній рік. У цьому році він також не бажає іти у відпустку. Як змусити такого працівника піти у відпустку?

(м. Пирятин Полтавської обл.)

 

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та ст. 80 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) порушенням трудового законодавства є ненадання працівнику:

1) щорічних відпусток повної тривалості — протягом двох років підряд;

2) щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці — протягом робочого року.

За це порушення на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності може накладатися адміністративний штраф за

ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення у розмірі від 510 до 1700 грн. за результатами перевірки інспекції з праці. Причому те, що працівник сам не хотів іти у відпустку, не звільняє роботодавця від відповідальності.

Тому, щоб на посадових осіб підприємства не було накладено штрафних санкцій, потрібно уважно слідкувати за періодичністю надання працівникам щорічної відпустки, а у випадку, коли працівник відмовляється іти у відпустку, посадові особи підприємства мають змусити його піти у таку відпуску. Пояснимо, як це зробити.

Як відомо, роботодавець складає згідно з

ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки графік черговості надання відпусток, який затверджує власник (уповноважений ним органом) за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. При складанні графіку потрібно ураховувати інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку, а також пам’ятати, що окремі категорії працівників, названі в ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки, мають право йти у відпустку у зручний для них час. Цей графік доводиться до відома всіх працівників підприємства.

При визначенні конкретного періоду надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, слід мати на увазі, що цей період узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом. При цьому роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки

не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Повідомляти працівника про дату відпустки можна або шляхом надання йому письмового повідомлення у довільній формі*, або шляхом ознайомлення його з

наказом (розпорядженням) про надання відпустки (типова форма № П-3, затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489) чи з графіком відпусток у письмовій формі під підпис. Якщо вся процедура повідомлення працівника про надання йому відпустки була зроблена, то працівник зобов’язаний піти у відпустку.

* Форму цього повідомлення наведено в статті «Відпустка — 2009» рубрики «Тема тижня» // «БТ», 2009, № 22, с. 36.

Якщо працівник, якого було ознайомлено під підпис з датою початку майбутньої відпустки, відмовляється

йти у відпустку в зазначений час, то така відмова може бути розцінена роботодавцем як невиконанням працівником розпорядження роботодавця, оскільки відповідно до ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника (уповноваженого ним органу) додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

За таке невиконання розпорядження

роботодавець має право притягти працівника до дисциплінарної відповідальності**, тим самим змусивши піти у відпустку. На цьому також наголошують і фахівці Мінпраці в консультації в газеті «Праця і зарплата», 2006, № 13, с. 13.

** Докладніше див. статтю «Заохочення і стягнення: боремося за дисципліну та відповідальне ставлення до роботи» // «БТ», 2008, № 23, с. 14.

У випадку неознайомлення працівника з датою початку відпустки (у повідомленні, наказі тощо), говорити про те, що він не виконує розпорядження роботодавця, не можна.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі