Теми статей
Обрати теми

Чи включається вартість захисних масок до валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи включається вартість захисних масок до валових витрат

 

Торговельне підприємство придбало для своїх працівників у епідеміологічний період захисні марлеві респіраторні маски для запобігання розповсюдженню грипу та ГРВІ. Ці маски працівники повинні використовувати на своїх робочих місцях. Чи має право підприємство віднести до складу валових витрат вартість придбаних марлевих масок?

(м. Київ)

 

Забезпечення працівників підприємства захисними масками за своєю суттю відноситься до заходів, які пов’язані з охороною праці, оскільки згідно зі

ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон про охорону праці) охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Крім того, на сьогодні

постановою Головного державного санітарного лікаря України «Про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та ГРВІ в епідсезон 2009 — 2010 рр., попередження заносу та розповсюдження пташиного A(H5N1) та пандемічного грипу A(H1N1) в Україні» від 22.10.2009 р. № 22 керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності мають забезпечити закупівлю протигрипозних вакцин для своєчасного проведення профілактичних щеплень та інших заходів неспецифічної профілактики грипу та ГРВІ. До таких заходів якраз і можна віднести придбання захисних масок. Отже, придбання масок на цей момент є обов’язковим заходом.

А тому є підстави стверджувати, що витрати на забезпечення працівників захисними масками можна включити до валових на підставі

п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) як витрати на охорону праці.

Водночас не виключено, що податківці будуть проти віднесення таких витрат до валових

, як і проти витрат на вакцинацію працівників*. Причина в тому, що, на їх думку, вичерпний перелік заходів з охорони праці, витрати на які можна віднести до складу валових, наведений в Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затвердженому постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994 (далі — Перелік № 994). А оскільки в цьому Переліку не передбачено забезпечення працівників масками для захисту їх від грипу чи ГРВІ, то вартість таких захисних масок не можна відносити до валових витрат.

* Див. ст. «Вакцинація проти грипу: як відобразити в обліку» // «БТ», 2009, № 45, с. 40.

Нагадаємо контраргументи, які можна використовувати, відстоюючи своє право на валові витрати:

Перелік № 994 був прийнятий для виконання Закону про охорону праці, а не Закону про податок на прибуток, а тому не повинен впливати на віднесення витрат в склад валових;

— відповідно до

п. 5.11 Закону про податок на прибуток установлення додаткових обмежень щодо віднесення витрат до складу валових витрат платника податку, крім тих, що зазначені у цьому Законі, не дозволяється.

Слід також звернути увагу, що забезпечення працівників захисними масками як захід з охорони праці має фінансуватися роботодавцем (

ст. 19 Закону про охорону праці). Тобто витрати на їх придбання є витратами підприємства і не пов’язані з фінансуванням особистих потреб працівників. Отже, об’єкт оподаткування податком з доходів в цьому випадку не виникає. Відповідно не сплачуються і внески до соцфондів.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі